Allt du behöver veta om trendiga personlighetstestet enneagram

06 okt, 2020 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Allt du behöver veta om personlighetstestet enneagram
Vad är enneagram och varför syns det överallt i sociala medier? ELLE listar allt du behöver veta om det hypade personlighetstestet.
Annons

2020 är året då vi gick från en upplyftande roaring twenties-känsla till att kastas ut på okänd, osäker mark på nolltid. Naturligt har mycket tid lagts på ens stora trygghet – sig själv, sitt välbefinnande och inte minst self care. Astrologi har seglat upp som en megatrend (och lugn, om du fortfarande undrar vad retrograd och hus betyder så har vi alla svar här) och så även personlighetstester – inte minst enneagram.

Vad är enneagram?

Enneagram har seglat upp som en favorit i sociala medier. Enneagram är mer än bara ett personlighetstest – det är ett psykologiskt system som hjälper dig att fördjupa dig i dina beteendemönster, tankebanor och känslor. Här kan du få en bättre inblick i varför du gör vad du gör och dra paralleller till känslor, insikter och motivation. Trots den stora hypen är inte enneagram något nytt, utan sägs sträcka sig hela vägen tillbaka till antikens Grekland. Enneagram är grekiska för "drawing of nine" (det blir tydligare alldeles strax) och målet med testet är att öka förståelsen för vad som motiverar dig, dina styrkor, svagheter och rädslor.

Annons

Det här visar ett enneagram-Spersonlighetstest – och så tyder du det

Enneagrammet hjälper dig att identifiera en "typ", som grundas i en siffra mellan ett och nio. Siffran placeras i sin tur i ett cirkeldiagram med nio punkter. Punkterna är kopplade till varandra, vilket visar hur din personlighet förändras under olika omständigheter. Genom att identifiera din typ kan du få en bättre förståelse om dig, dina uppfattningar och inte minst din världsuppfattning. Tänk, i stora drag, att kunskaperna som du samlar under en hel livstid kokas ner till ett test – med kunskap som gör det lättare att ta sig an alla livets situationer på ett effektivare sätt. Med enneagram kan du även se hur andra reagerar och anpassar sig till olika situationer, vilket är perfekt för dig som vill grotta ner dig i personlig utveckling genom att både växa själv och förstå andra bättre.

Här är de 9 olika typerna inom enneagram:

Varje typ inom enneagram har utmärkande drag som får de att göra saker och fatta beslut på ett visst sätt. Om någon i din närhet beter sig förvirrande eller märkligt sägs det också kunna kopplas till ens enneagram-typ – smart, va? Din typ speglar hur väl du interagerar och anpassar dig till dina omgivningar. Beskrivningarna kan variera från ett test till ett annat, men alla täcker de grundläggande områdena för varje typ: dina nyckelegenskaper, ditt driv och dina rädslor eller utvecklingsområden. Här är de nio olika typerna inom enneagram.

Annons

TYP ETT – Förbättraren

Förbättraren har en stark känsla för vad som är rätt och fel. Som förbättrare strävar du alltid efter en förbättrad 2.0-version, men är också rädd för att göra fel. Perfektionistiska tendenser finns och du blir lätt kritisk om något inte håller din höga standard.

Typ två – hjälparen

Hjälparen är vänlig, hjälpsam och bjuder gärna på sig själv. Som hjälpare menar du alltid väl, men fastnar ibland i people pleaser-fällan och har svårt att se (än mer uppfylla) dina egna behov. Hjälparen vill vara omtyckt av alla och räds att inte vara älskad.

Typ tre – presteraren

Presteraren är ambitiös, självmedveten och charmig. Som presterare vill du vara bäst i klassen – du räds för att vara medioker och är därför ofta upptagen med arbete. En nackdel är de starka workaholic-dragen och den tävlingsinriktade sidan.

Typ fyra – individualisten

Individualisten är romantisk och passionerad med konstnärliga drag. Som individualist har du hög emotionell intelligens och känner lätt av den emotionella statusen hos andra runt omkring dig. Däremot tenderar du att vara tjurig och ofta tycka synd om dig själv.

Annons

Typ fem – undersökaren

Undersökaren präglas av sin nyfikenhet och förkärlek att undersöka och iakkta för en djupare förståelse. Som undersökare är det naturligt för dig att fokusera och se en helhet. Du är alltid i framkant, men fastnar lätt i dina fantasier och drömmar.

Typ sex – lojalisten

Lojalisten är, som namnet hintar om, mycket lojal, plikttrogen och mån om allas bästa. Som lojalist ställer du gärna upp för andra och du gillar att organisera och skapa struktur. Däremot finns det defensiva tendenser som ibland gör det svårt att samarbeta med dig.

Typ sju – entusiasten

Entusiasten letar alltid efter något nytt och spännande att ta sig an, något som både kan lyfta din impulsiva sida och framhäva dina otåliga drag. Som entusiast är kalendern ofta fullspäckad och du börjar gärna på nya saker, men du är inte så bra på att slutföra projekt.

Typ åtta – utmanaren

Utmanaren är rakt på sak och tydlig med sin åsikt. Som utmanare vill du ha kontroll, vilket lätt kan slå över till att du tar saker för långt, visar dominanta drag och inte kan hålla tillbaka i vissa situationer (där du borde göra det).

Annons

Typ nio – fredsmäklaren

Fredsmäklaren är lättsam, tillmötesgående och är kända för att sprida god stämning. Som fredsmäklare ogillar du konflikter och söker dig gärna till lugnet – men se upp för att fastna i ett drömmande, överoptimistiskt mindset.

Så gör du ett enneagram-test

Sugen på att göra ett enneagram-test och se precis hur det ser ut för dig? Det finns flera enkla (och helt gratis!) onlinevarianter för dig som vill få en snabb inblick i just din typ. För dig som vill fördjupa dig i allt enneagram har att erbjuda är RHETIs test en storfavorit. Visserligen tar det 144 frågor långa quizet närmare 40 minuter att genomföra, men tydligare resultat får du nog inte. Däremot tillkommer det en mindre kostnad.

Foto: Imaxtree.

Källa: Shape och Truity.

LÄS MER:

Annons