7 tips till dig som funderar på att flytta ihop med din partner

20 aug, 2016 
AvThowe Wagner Larsson
Checklista att gå igenom innan du blir sambo
Att bo ihop med sin kärlek är underbart. Men det finns också vissa saker att ta hänsyn till och frågor att ställa sig.
Annons

Ni är kära och vill tillbringa varje minut med varandra. Att flytta ihop känns som ett naturligt steg, men vad är bra att tänka på? Hur behåller man glöden i en relation när vardagen tillslut tar över och hur ska man ta upp frågan om pengar? Vi ger dig tips och råd att fundera på innan ni flyttar ihop.

1. Hemmet är nu gemensamt

Om den ena flyttar in hos den andra är det vanligt att personen som flyttar in känner sig som en gäst.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Det är viktigt att klargöra från början att ni flyttar ihop och inte att den ena parten ”flyttar in”. Prata ihop er om vad som behövs för att skapa ett gemensamt hem och vad som är viktigt för att ni båda ska trivas. Den personen som bor där nu kan behöva göra sig av med möbler och saker för att den andra ska få plats.

2. Ta upp känsliga frågor direkt

Gåvor, fotografier och liknande som ni har fått från ex är kanske inte särskilt roligt att ha i ett gemensamt boende. Ta upp frågan direkt, hur gör ni med sådant den andra inte vill ha i sitt hem? Gäller både gammal historik och inredning.

Annons

3. Köp något gemensamt

Ett nytt matbord eller nya kuddar till soffan kan göra att ni får en starkare känsla av ett hemmet nu är bådas.

4. Kommunikation är A och O

Även om ni har sovit ihop länge blir det en annan typ av vardag när man flyttar ihop. Du kommer se din partners vanor på ett annat sätt och vardagsbestyr som att plocka undan, handla mat, diska och städa blir mer påtagliga. Gör därför upp redan från början hur arbetsfördelningen ser ut, men var beredd på att kompromissa så att ni båda känner er nöjda.

5. Prata pengar

Det kanske inte är särskilt romantiskt, men ska ni bo ihop måste ni göra det förr eller senare. Hur ni väljer att sköta utgifterna är upp till er, men många använder sig av procentregeln. Procentregeln innebär att ni betalar lika mycket i procent. Om du eller din partner tjänar mer än den andra är det inte rättvist att dela alla utgifter på hälften. Om du tjänar 20% mer än din partner bör du också betala 20% mer av era gemensamma utgifter.

Annons

6. Teckna hemförsäkring för er båda

Troligtvis har du eller din partner redan en hemförsäkring om ni flyttar in hos den ena. Se till att hemförsäkringen täcker båda dig och din partner från det att ni flyttar ihop.

7. Upprätta ett samboavtal

Att teckna avtal som reglerar vad som sker om ni gör slut är inte särskilt roligt att diskutera när ni är nykära. Utan att samboavtal sker en bodelning om ni separerar. Det innebär att ni delar lika på bostaden och vad som finns i den. Om den ena parten går in med en större kontantinsats eller har betydligt fler möbler/liknande är det alltså klokt att skriva ett samboavtal.

Annons
Innehåller annonslänkar