7 morgonrutiner som kan förändra hela din dag – enligt forskning
Hur vi börjar vår dag påverkar inte bara vårt humör – det styr hur vi tänker, presterar och interagerar med andra resten av dygnet. Forskning visar att vissa morgonrutiner kan bidra till lägre stressnivåer, ökad produktivitet och förbättrat välmående.
Du behöver inte förändra hela din morgon på en gång. Inspireras och börja med en enda rutin – kanske lägga bort mobilen, göra en stretch eller ta en kall dusch.
7 saker att göra på morgonen
Här är sju vanor du kan införa i din morgonrutin för att investera i din energi, ditt fokus och ditt välmående – som faktiskt kan förändra hela din dag.
1. Börja dagen offline – ge hjärnan en lugn start
De flesta av oss sträcker oss efter mobilen det första vi gör – men det kan vara en stressfälla. Psykologen Debbie Sorensen menar att det direkt kan trigga distraktion och stress, särskilt om vi möts av negativa nyheter eller krävande mejl.
"Det ger dig hållbar energi för att hjälpa dig klara dagen och hålla stressen i schack," säger Sorensen till CNBC. Istället rekommenderar hon att inleda dagen offline för att låta hjärnan vakna i lugn och ro – till exempel med läsning, dagboksskrivande eller en promenad.
2. Skippa snooze-knappen – vakna direkt
Visst är det lätt att trycka på snooze, särskilt när man är trött – men det gör ofta saken värre. Varje gång du somnar om startar en ny sömncykel som sedan avbryts igen och igen. Enligt forskning från Harvard Medical School kan det påverka din kognitiva funktion och göra dig trött och ofokuserad flera timmar efter uppvaknandet.
Sätt därför alarmet samma tid varje dag och kliv upp direkt. Ett knep är att placera mobilen eller väckarklockan på andra sidan rummet, så att du måste lämna sängen för att stänga av larmet.
3. Rör på dig – och höj humöret
Du behöver inte köra ett intensivt pass för att må bättre. En rask promenad, stretch eller lätt styrketräning räcker. Fysisk aktivitet på morgonen frigör endorfiner vilket ger dig energi och förbättrar humöret. Studier visar också att morgonträning kan förbättra både koncentration och stresstålighet senare under dagen.
4. Ät en näringsrik frukost – ge kroppen rätt bränsle
Att hoppa över frukosten påverkar både blodsocker, fokus och humör. Forskning från Johns Hopkins University visar att personer som äter frukost har bättre minneskapacitet och mer stabilt humör under dagen. Välj något näringsrikt som du ser fram emot när du vaknar.
5. Sätt en intention – skriv ner dagens mål
Att börja dagen med en tydlig intention hjälper dig att fokusera. Det kan vara något litet som att vara mer närvarande i samtal under dagen eller planera för en lunchpromenad. En studie från Dominican University of California visar att personer som skriver ner sina mål har 42 procent större chans att uppnå dem jämfört med de som bara tänker på dem. Ge dig själv några minuter medan kaffet bryggs och skriv en enkel mening i en anteckningsbok eller i mobilen.
6. Praktisera tacksamhet – börja dagen med rätt energi
Tacksamhet är inte bara väldigt fint – det har också vetenskapliga fördelar. Forskning från UCLA visar att tacksamhetsövningar i 15 minuter, fem dagar i veckan, under sex veckor kan förbättra sömn, mental hälsa och livstillfredsställelse.
Innan du kliver upp ur sängen: Tänk på en sak du är tacksam för, något du ser fram emot, eller något som gör dig glad. Det programmerar hjärnan att fokusera på det positiva – vilket formar hur du uppfattar resten av dagen.
7. Ge kroppen en mjukstart – eller en kall chock
Börja med att känna efter hur kroppen mår. Sträck på dig i sängen, rulla axlarna, vicka på tårna och vrid fötterna. Eller varför inte starta dagen med en kall dusch? Enligt UCLA Health kan kallt vatten öka blodcirkulationen, pigga upp sinnet och fungera som en snabb mental omstart.