Retrograd, hus och soltecken – det betyder alla astrotermer och ord

06 okt, 2020 
Retrograd och hus, det här betyder alla astrologiska ord
Vi har hört talas om retrograd, måntecken och hus – men vad betyder alla begrepp egentligen? ELLE reder ut!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Månadens horoskop: Så blir din och kändisarnas november 2020Brand logo
Månadens horoskop: Så blir din och kändisarnas november 2020

Att fördjupa sig i stjärntecken och astrologi som helhet är en växande trend som tycks vara här för att stanna. Numera älskar vi att vända oss till stjärnorna för att få svar på, eller kanske bara guidning kring, allt vi tar oss an – från karriär till kärlek. Däremot använder sig astrologin av en hel del ord och begrepp som kan vara svåra att ha koll på. ELLE har tagit ett djupdyk ner i astrologins värld och samlat de mest grundläggande begreppen, från ascendent till retrograd.

Soltecken:

Solen är den centrala himlakroppen när det kommer till astrologi, så låt oss börja där. När vi pratar om stjärntecken (kanske funderar kring kännetecken eller om den där skytt-crushen verkligen är kompatibel med dig) så syftar vi egentligen på soltecken – det är bara ett annat namn. Soltecknet är grundstenen i ditt horoskop som speglar din identitet och påverkar din personlighet. Vilket soltecken du har styrs helt enkelt av vilket datum du föddes. Varför heter det soltecken? Jo, det beror på att ditt tecken baseras på solens placering vid den tidpunkt du föddes.

Annons

Måntecken:

Måntecknet är minst lika viktigt som soltecknet, men hamnar lätt i bakgrunden. Om ditt soltecken speglar din identitet och personlighet så visar ditt måntecken din känslobaserade sida – tänk känslor, humör och känslomässiga reaktioner. Fördjupa dig i ditt måntecken för en bättre inblick i hur du reagerar på förändringar i livet eller hur starka dina känslor är. För att ta reda på vilket måntecken du har behöver du veta exakt vilken tid på dygnet du är född.

Ascendent:

Ascendent beskrivs allra bäst som den "mask" du visar utåt genom din personliga stil, ditt sätt att vara och hur du vill att andra människor ska uppfatta dig. Med ascendenten handlar det mycket om första intryck, framförallt hur du agerar bland nya människor som du kanske inte är så nära eller aldrig tidigare har träffat. För att ta reda på din ascendent behöver du, likt måntecknet, ha koll på vilken tid på dygnet du är född – ascendenten ändras nämligen varannan timme.

Annons

Element:

Kanske har du sett eller hört begreppet element nämnas då och då när det kommer till astrologi? Varje stjärntecken tillhör nämligen ett element. Det finns fyra stycken; eld, jord, luft och vatten, med tre stjärntecken per element.

Eld:

Väduren, lejonet och skytten tillhör eldelementet. Eldtecken är självständiga och följer sitt hjärta med en härlig energi som är sprakande och peppig att vara omkring. Dessutom är eldtecken extremt envisa – om en vädur, ett lejon eller en skytt tar sig an ett projekt så får inte resultatet bli annat än perfekt.

Jord:

Oxen, jungfrun och stenbocken tillhör jordelementet. Medan vissa tecken kan vara lite mer flyktiga och svårdefinierade är jordtecken, precis som namnet hintar om, jordnära, visa och inte minst stabila. Jordtecken är också kända för sin pålitlighet.

Luft:

Vågen, vattumannen och tvillingarna tillhör luftelementet. Lufttecken är knepigare att definiera, vilket delvis är charmen med just dessa stjärntecken. Här är kreativiteten hög och vågen, vattumannen och tvillingarna kommer introducera dig till en livlig värld som ofta går i en kulturell anda. Dessutom har lufttecken en naturlig fallenhet för att kommunicera.

Annons

VATTEN:

Kräftan, skorpionen och fiskarna tillhör vattenelementet. Utmärkande för vattentecken är dess intuitiva sida, med en stark empatisk och omtänksam sida. Vattentecken är extra duktiga på att dyka ner i saker, reda ut och nå slutsatser – så bli inte helt förvånad om du känner (eller är!) läkare, utredare eller journalist som vattentecken.

Kardinala, fasta och föränderliga stjärntecken:

Ja, nu är det en hel del att hålla koll på här. Utöver element så kan stjärntecken nämligen delas in i tre olika tillstånd, eller kvaliteter: kardinala, fasta och föränderliga. Dessa kvaliteter kan vara bra att ha i åtanke om du är sugen på att grotta ner dig i kompabilitet mellan olika stjärntecken, då de talar om vilka som passar ihop och inte.

Kardinala stjärntecken:

Väduren, kräftan, vågen och stenbocken är kardinala stjärntecken. Kardinala stjärntecken inleder varje årstid – väduren välkomnar våren, kräftan drar igång sommaren, vågen visar att hösten är på intåg och stenbocken indikerar att vintern närmar sig. De sticker ut som naturliga ledare och initiativtagare, gillar att vara först på bollen och tar snabbt tag i saker.

Annons

FASTA STJÄRNTECKEN:

Oxen, lejonet, skorpionen och vattumannen är fasta stjärntecken. Fasta stjärntecken infaller i mitten av varje årstid. Utmärkande för dessa stjärntecken är att de är stabila, älskar att ta tag i nya projekt och sätta upp nya mål och ser till att förverkliga så mycket som möjligt. Om kardinala stjärntecken får bollen i rullning är fasta stjärntecken de som är måna om att idéerna verkligen går i mål.

Föränderliga stjärntecken:

Tvillingarna, jungfrun, skytten och fiskarna är föränderliga stjärntecken, kallas ibland också för rörliga stjärntecken. Föränderliga stjärntecken markerar slutet på varje årstid – och har lärt sig en och annan tuff läxa av både våren, sommaren, hösten och vintern. De är medvetna om att alla bra saker når sitt slut och förbereder resterande tecken för förändring. Föränderliga stjärntecken är kloka, flexibla och passar in i alla slags sammanhang.

Retrograd:

Kanske har du hört människor skylla på retrograden när saker inte riktigt går som tänkt? Retrograd betyder kort och gott att röra sig baklänges, vilket innebär att planeterna går åt andra hållet i sin omloppsbana runt solen (egentligen saktar den ner snarare än att byta färdriktning). När detta sker kan det hända att ingenting i livet synkar och det känns att allt går fel – något som kan påverka din energi mer än vad du tror.

Annons

Födelsediagram:

Ett födelsediagram, eller birth chart (kallas ibland också för astrology natal chart), visar hur planeterna låg i sin omloppsbana runt solen vid den tidpunkt du föddes. Och varför spelar det någon roll? Många refererar födelsediagrammet till en slags handbok för människan där du kan fördjupa dig mer i din personlighet, dina styrkor och svagheter – och den optimala timingen för dina viktigaste beslut. Om du är sugen på att fördjupa dig i ditt födelsediagram behöver du veta exakt vilken tidpunkt du är född för att få det så exakt som möjligt.

Planeterna:

Om du har läst ända hit så har du nog snappat upp att planeterna påverkar oss en hel del – det sägs faktiskt att varje planet påverkar olika delar av din personlighet.

De inre planeterna, solen, månen, Merkurius, Mars och Venus, åker i en snabb takt runt solen och påverkar ditt dagliga liv, ditt humör (skyll på planeterna framöver när humöret sviker) och vanor.

Annons

De yttre planeterna, Jupiter, Saturnus, Neptunus, Uranus och Pluto, åker i en långsam fart runt solen. Jämfört med de inre planeterna så ändras allting mer sällan, från vartannat upptill vart femtonde år och påverkar större förändringar och tendenser i ditt liv. Varje planet är i sin tur kopplad till ett stjärntecken.

Det här styr de olika planeterna:

Solen – din personlighet

Månen – ditt humör och dina känslor

Merkurius – sinne och kommunikation

Venus – kärlek och attraktion

Mars – driv och energi

Jupiter – tur, visdom och utveckling

Saturnus – disciplin, rädsla och utmaningar

Uranus – förändring

Neptunus – drömmar och healing

Pluto – kraft och styrka

Hus:

Födelsediagram öppnar även dörren till hus, ytterligare en dimension av astrologin. Ett födelsediagram är uppdelat i tolv olika sektioner som kallas hus och alla styrs av varsitt tecken. När du föds ligger alla planeter i specifika tecken och hus. Varje hus är kopplat till specifika egenskaper och kännetecken, både på ett personligt plan och samhällelig nivå. Genom husen får du en bra inblick i dina livsmiljöer – vilket vi inte tackar nej till.

Foto: Imaxtree.

Källa: Harper's Bazaar och Astroguide.

LÄS MER:

Det här är Merkurius retrograd – och så påverkar det dig

Vanliga kännetecken för alla stjärntecken – spana in hela listan här

Här är det bästa relationsrådet baserat på ditt stjärntecken

Annons