Livmoderhalscancer ökar i Sverige: "Första gången på flera år"

27 feb, 2018 
Enligt en ny rapport från Cancerfonden ökar insjuknandet i livmoderhalscancer kraftigt i Sverige. Orsaken till den plötsliga uppgången i antal sjukdomsfall är oklar. Särskilt sju landsting sticker ut i rapporten.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

I veckan publicerade Cancerfonden en ny rapport som visade att det skett en plötslig uppgång i antal fall av livmoderhalscancer i Sverige. Enligt rapporten är ökningen cirka 20 procent eller omkring 100 ytterligare fall åren 2014-2015 jämfört med tidigare år.

Det är sju landsting som främst står för ökningen och det är särskilt kvinnor som bor utanför de tre storstadsområdena samt kvinnor som är socioekonomiskt utsatta som är drabbade. Länen där ökningen varit markant är Östergötland, Örebro, Dalarna, Halland, Värmland, Blekinge och Jönköping.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

– Det är en plötsligt ökning för första gången på väldigt många år och den är stor, 20 procent, så vi kan inte bara vifta bort den, säger Jan Zedenius, professor, i TV4 Nyhetsmorgon.

Forskare vet ännu inte vad ökningen beror på, men arbete för att utreda de bakomliggande orsakerna pågår. Samtidigt uppmanas kvinnor att testa sig och landstingen uppmanas att i större utsträckning jobba för att fler ska testa sig.

Annons

– Screening räddar liv. Om man upptäcker den här sjukdomen i ett tidigt stadium så botas i stort sett alla, säger Jan Zedenius i TV4 Nyhetsmorgon.

Cellprovtagning är i dag gratis för alla mellan 23 och 64 år efter ett beslut från riksdagen förra året. Kvinnor kallas till cellprovtagning vart tredje år.

Källor: Cancerfonden, TV4 Nyhetsmorgon
Foto: IBL/Shutterstock

Läs mer:

14 framsteg för jämställdheten 2017

Klart: Cellprovtagning BLIR gratis i hela landet

Feministiska framsteg i Sverige och världen 2018

Annons