"Personer som delar med sig av sina misstag, som visar verkligheten och vågar gå sin egen väg – det är hälsa 2.0."

18 feb, 2017 
AvELLE -redaktionen
Hälsohetsen har nått oanade höjder. ELLEs livsstilscoach Anja Forsnor slår hål på myten om det perfekta livet – och ser en våg av protester som banar väg för en ny hälsotrend.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Anja Forsnor är livsstilsrådgivare, hälsoredaktör, författare, bloggare – och ELLEs livsstilscoach. Här skriver hon om hälsohetsen, som i grunden är bra, men som spårat ur.

* * *

Jag står i omklädningsrummet på gymmet och hör en konversation mellan två tjejer. Den ena är stressad – tidigare på dagen har hon ätit kolhydrater, inte bara en gång som hennes kostschema tillåter, utan två. Nu känner hon sig totalt misslyckad.

Aldrig tidigare har det varit viktigare att leva det perfekta livet. Ett liv där vi är framgångsrika och gör karriär, men ändå har tid för familjen. Där vi bryr oss om hur vi ser ut, men samtidigt är naturligt vackra. Där vi gör medvetna val, dricker gröna smoothies, äter glutenfritt och biodynamiskt – men ändå unnar oss lite bubbel på fredagen.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Vi lever i en starkt prestationsinriktad värld där vi inte bara bedöms på arbetsplatsen utan även privat. Allt kan mätas, granskas och bedömas. Och om det tidigare bara var kända personers perfekta liv vi kunde följa kan vi i dag alla skapa vårt drömliv – i alla fall utåt sett. Det enda som behövs är rätt vinkel, rätt filter och klick, klick, klick!

Annons

Därför är det inte konstigt att många tycker det är komplicerat att leva hälsosamt. Att träna på elitnivå är det nya normala (i alla fall om du frågar sociala medier) och att diskutera kostvanor har blivit lika vanligt som att prata om vädret. ”Aha, du är vegetarian? Jaså, du äter lite kött? Då är du alltså flexitarian?”

I dag har ordet hälsa nästan blivit synonymt med träning och kost – bara en sådan sak som att gemene man har gått från att kalla mat för mat till att prata om kost. Sex av tio svenskar följer en diet, och att gå till gymmet med en personlig tränare är för många snarare regel än undantag.

Så när den unga, vältränade tjejen i omklädningsrummet stressas över lite quinoa till lunch skäms jag. Jag skäms för att jag som kostrådgivare jobbat med kostscheman och därigenom kanske bidragit till något som jag inte tror på. (Missförstå mig rätt, en ökad medvetenhet om vad vi äter och hur det påverkar kroppen är såklart bra. För att uppnå särskilda träningsresultat behöver vi tänka på vad vi stoppar i oss, men jag vill inte tro att kategorisera livsmedel i ett inrutat schema är rätt väg att gå.)

Annons

Tack och lov börjar jag skönja en motreaktion. Det är inte bara jag som längtar efter en rejäl dos verklighet och genuinitet. Forskning visar att den ständiga strävan efter perfektion kan leda till depression och ångest, och allt fler unga kvinnor har på sistone tagit plats för att sätta fokus på perfektionismens baksida. Michaela Fornis Jag är inte perfekt, tyvärr och Youtubestjärnan Therése Lindgrens Ibland mår jag inte så bra är två böcker som lyfter fram ångest, psykisk ohälsa och livet bakom den polerade fasaden. Sofia Sjöström Ståhls podcast Ofiltrerat, Ångestpodden, Prestationspodden och Hälsosnack är ännu fler exempel som visar på behovet av att prata om hälsa på ett nytt sätt. Och när modeprofilen Emma Elwin i höstas delade med sig av en öppen och personlig text om hur hennes kropp förändrats efter graviditeten blev gensvaret enormt. Det vackra fotot på hennes mage efter förlossningen skapade stor igenkänning hos kvinnor i alla åldrar – en bild av verkligheten, som stack ut mer i mitt flöde än alla ”vanliga” redigerade och filtrade bilder.

Annons

Vi kan aldrig påverka vad andra publicerar, men vi har makten att förändra oss själva. Jag vill ha hälsa som står för så mycket mer än att bara äta och träna perfekt. Där vi lyfter välmående både fysiskt, psykiskt och socialt. Adderar och lägger till i stället för att ta bort och begränsa – och genast gräver ner alla förbud och förmanande pekpinnar.

Sociala medier kan på många sätt bidra till perfektionspressen – men samtidigt har vi i dag en helt ny möjlighet att välja vilka vi följer och inspireras av. Vi kan själva bestämma hur våra flöden ser ut. Det är dags att rensa bort allt som inte tillför något positivt och i stället addera mer av det vi mår bra av. För ärligt talat, hur inspirerande är egentligen det där perfekta livet? Personer som delar med sig av sina misstag, som visar verkligheten och vågar gå sin egen väg – det är hälsa 2.0.

LÄS ANJAS BLOGG HÄR PÅ ELLE.SE >

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons