Forskning: Att gå på konsert är bättre för din hälsa än att yoga

Är du en sådan som älskar att gå på konsert mer än allt annat? Grattis! En ny studie från Goldsmith’s University i London visar nämligen att det är bra för hälsan att lyssna på musik live.
05 april, 2018

Att se sin favoritartist uppträda kan väcka många känslor – glädje, lycka och eufori. Och enligt en ny studie är det till och med hälsosamt att gå på konserter regelbundet.

Studien, som gjordes av Patrick Fagan som är expert på mänskligt beteende på Goldsmith’s University i London, gick till så att 60 testpersoner fick göra ett test där de fick svara på frågor om hälsa, stressnivåer, glädje och hur de samarbetar och kommer överens med andra människor.

Läs också: Därför borde du skeda mer – för hälsans skull

Därefter delades testpersonerna upp i grupper. Alla fick med sig en pulsmätare och skickades därefter ut på tre olika aktiviteter om 20 minuter – en konsert med Paloma Faith, ett yogapass och en promenad med en hund. Efter aktiviteterna fick de göra om samma test som de fick göra i början.

Resultatet visade att de personer som gick på konserten hade högre lyckonivåer än de andra – efter konserten hade testpersonernas lyckonivåer ökat med hela 21 procent. De som hade gått på ett yogapass hade ökat sina lyckonivåer med 10 procent, medan de som hade gått på en promenad med en hund hade ökat sitt välmående med ynka 7 procent.

Läs också: Gillar du att göra ingenting? Grattis, det är bra för hälsan

Ytterligare vetenskaplig forskning visade också att höga nivåer av välmående kan leda till att livet förlängs med i genomsnitt nio år, och att man genom att gå på konsert varannan vecka kan förlänga livet med nästan ett decennium. Forskningen visade också att de personer som gick på livekonserter två gånger i månaden generellt sett var mer lyckliga, nöjda överlag, produktiva och att de hade högre självkänsla.

– Vår forskning visar hur stor inverkan konserter har på vår hälsa, lycka och välmående – framförallt om personerna går på konserter två gånger i månaden. Genom att gå på konsert varannan vecka skulle man kunna förlänga livet med tio år, säger Patrick Fagan.

Källa: Nypost 

Foto: IBL

Artikeln publicerades först på Femina.