Anja Forsnor: ”7 enkla tips för att minska matsvinnet”

Anja Forsnor: ”7 enkla tips för att minska matsvinnet”

Aldrig har väl klimatfrågan känns så aktuell som efter årets rekordvarma sommar. ELLEs Anja Forsnor gör vad hon kan för att minska sin klimatpåverkan i vardagen. Maten är, givetvis, en stor del i det hela.
04 oktober, 2018

Aldrig har väl klimatfrågan känns så aktuell som efter årets rekordvarma sommar. Jag känner att det nästan värker i kroppen, jag vill och måste göra något men samtidigt känner jag mig så liten och obetydlig i den stora ekvationen. Hur mycket påverkar egentligen mina fjuttiga små handlingar som enskild individ egentligen?

Well, ett stort problem är att vi överkonsumerar och slänger alldeles för mycket – både mat, prylar och kläder. I Sverige är matavfallet cirka 130 kilo per person varje år. Och om det är något som jag verkligen avskyr är det att slänga mat, tror jag ärvt det från mamma och mormor som båda alltid varit fenomenala på att ta vara på rester. Minns att min mormor till och med kunde spara ett glas O’boy i kylen för att sedan hälla det i pannkakssmeten (något vi inte protesterade mot direkt).

För mig handlar matlagning om att testa sig fram, ta vara på det som redan finns i kylen och framförallt att inte slänga mat. Ofta när min man tycker kylen gapar tom och vill gå till affären lyckas jag alltid trolla ihop något av det vi har hemma. Det gäller att använda fantasin och se det som en utmaning att ta till vara på precis allt. Stirra dig inte blind vid bäst-före-datum, låt doft och smak avgöra och gör allt för att slippa slänga mat i onödan.

Lite fantasi och en gnutta tålamod är allt som krävs!

Här är mina bästa tips för att minska matsvinnet:

1. Veckohandla och planera middagarna i förväg

2. Skiva ner kokt potatis i omeletten eller koka till en soppa

3. Mixa ner rödbetor och spenat i smoothien

4. Servera kokt quinoa (som ej är kryddad) som gröt tillsammans med mjölk, frukt och bär

5. Frys in övermogna bananer och frukt i påsar som sen mixas till smoothie

6. Gör biffar av rostade rotfrukter eller mixar till såser

7. Gör soppa på grönsaksrester som man kokar och mixar till en slät soppa

Klimatsmart i säsong

Ett annat sätt att äta klimatsmart är att variera kosten och äta efter säsong. Det som är i säsong finns det gott om, det har inte färdats långa sträckor i onödan och smakar godare. Och dessutom är säsongsmaten oftast billigast. Ju mer närproducerat alltså, desto mer klimatsmart!

Läs också:

Anja Forsnor: ”Vänskap är det finaste vi har – men också det svåraste”

Anja Forsnor: ”14 saker mitt gravida jag saknar…”

Anja Forsnor: ”Borde vi inte fråga oss själva varför vi ens äter kött över huvudtaget?”

Foto Pillan Thelaus