3 sakerna som unga personer blir mest stressade av

Detta gör unga mest stressade.

Ny undersökning visar att 70 procent av alla unga har haft en livskris i kombination med stress innan sin 30:e födelsedag. Här är de tre faktorer som stressar unga allra mest.
11 mars, 2018

Det är LinkedIn som ligger bakom en ny undersökning om tidiga livskriser. Bland annat visar undersökningen att 70 procent av yrkesverksamma svenskar i åldrarna 25-33 år har haft en kris innan de fyllt 30 år, och 34 procent befinner sig ännu i den.

Det unga känner mest ångest över är att hitta ett jobb man brinner för, att jämföra sig själv med mer framgångsrika vänner och att skaffa barn. Detta stämmer överens med den kända bilden av millenial-generationen som värderingsstyrd och driven av att uppfylla drömmar – liksom hur sociala medier har skapat en verklighet där vi ständigt jämför oss med andra.

– Vi är mer sammanlänkade än någonsin vilket har massor av fördelar, men det gör också gör att vi dagligen jämför oss med varandra. Vi studerar och bor hemma längre och egen försörjning dröjer. Tyvärr leder detta till att många upplever karriärstress och livskris redan i 25-årsåldern, säger Oscar Rydman, Relationship Manager på LinkedIn i ett pressmeddelande.

I samband med och på grund av detta släpper LinkedIn en ny funktion för mentorskap, Career Advice, som ska hjälpa unga till minskad karriärstress.

Snabb fakta från undersökningen:

  • På frågan om man tror att man har upplevt vad psykologer kallar en ”quarter life crisis” (känslan av att man inte är nöjd med vad man befinner sig i livet och att tiden rinner ut) i 20-årsåldern eller 30-årsåldern svarade 70,2 procent ja.
  • Genomsnittsåldern då man upplevt en ”quarter-life crisis” är 25,64 år.
  • Av de tillfrågade är det 34,4 procent som fortfarande befinner sig i denna kris.
  • 68,3 procent av de tillfrågade upplever att de har känt press att lyckas i relationer, karriär och ekonomi innan de fyllt 30 år.

Följande skapar mest oro bland de tillfrågade svenskarna:

1) Att hitta ett jobb som man drivs av (54,7 procent).

2) Att jämföra sig själv med mer framgångsrika vänner (40,7 procent).

3) Press att skaffa barn (38,2 procent).

63,3 procent upplever att de har känt sig osäkra på vad de ska göra näst i sin karriär eller i livet.

Om undersökningen: 1,007 svenska yrkesverksamma i åldrarna 25-33 år intervjuades för undersökningen.

Foto: IBL

Läs mer:

Här är drömmarna som tyder på stress – och så hanterar du dem

Mia Skäringers starka ord om utbrändheten – och ångesten

8 sätt att bli mer närvarande och minska stressen i vardagen