ELLE-galan 2023: Vinnare av Årets fotograf är Mattias Björklund

22 apr, 2023 
AvHelena Skoog
ELLE-galan 2023: Vinnare av Årets fotograf är Mattias Björklund
Han har själv svårt att sätta fingret på vad som utmärker hans bildstil, men de otroliga modefotografierna talar för sig själva. Möt Årets fotograf: Mattias Björklund.
Annons
ELLE-galan 2023: Se bilderna från röda mattanBrand logo
ELLE-galan 2023: Se bilderna från röda mattan

Mattias Björklund utsågs till Årets fotograf på ELLE-galan 2023. Ta del av hans ord om priset här!

Mattias Björklund vann Årets fotograf på ELLE-galan 2023

Stort grattis! Berätta om känslan när du fick veta att du vunnit!

– En varm känsla infann sig. Jag blev fantastiskt glad när Elina berättade detta för mig. Jag kände stor tacksamhet för att ha fått jobba med ELLE och alla inspirerande människor i våra fototeam.

Vad betyder det här priset för dig?

– Det betyder att jag ger mig själv en klapp på axeln, vilket inte är alltför ofta. En liten egoboost helt enkelt som förhoppningsvis håller i sig några veckor!

Annons

Hur kom du in på foto, från början?

– Foto/bild har varit ett naturligt inslag sedan jag var ung. Mina år i London och studier på University of Arts gav mig utrymme att specifikt utforska modefotografi, vilket jag fastnade för.

Hur känner man igen en bild som är fotad av dig?

– Svår fråga att besvara. Jag önskar verkligen att jag kunde sätta fingret på min bildstil. Det är ofta en salig blandning av inspiration och spontana infall. Väldigt sällan är bilderna grundligt planerade. Svaret kanske är att det är spontant och spretigt. På ett positivt sätt.

Var hämtar du inspiration?

– Största inspirationskällan är böcker i alla dess former. Bilder och text.

Vilket är ditt drömuppdrag?

– Skulle någon be mig att vara en del av ett bokprojekt där hav, udda objekt, natur, människor och inslag av mode är involverat skulle det närma sig ett drömuppdrag.

Vad har du för drömmar och planer för framtiden?

– Kan jag fortsätta med livet som det är just nu är jag mer än nöjd. Att ta kort med min kamera och vara pappa till mina söner Theo och Truls. Det är det absolut mest underbara. Jag har även en avlägsen dröm om att någon gång få arbeta i ett sammanhang där jag kan hjälpa och stötta människor som behöver det.

Här kan du se alla bilder från ELLE-galans röda matta!

Foto: Mathias Nordgren

Annons