Stefans vintips: Bästa bubblet att fira kärleken med

Stefan på Vinbetyget tipsar om bubbel till alla hjärtans dag.

Fira kärlek och vänskap med gyllene bubblor. Stefan på VinBetyget tipsar om en bukett med mousserande viner – från olika regioner och med olika pris. Från prosecco till champagne. Oavsett pris är alla mycket prisvärda. Som gjorda för en firande skål. Ta fram glasen och tänd ljusen!
12 februari, 2019

Varför har mousserande vin så olika pris – och varför kostar champagne mest?

Det finns faktiskt goda skäl till att champagne kostar mer än andra mousserande viner som cava och prosecco. Druvorna i regionen Champagne är dyrare. Champagne framställs också med många moment, mycket hantverk och lång lagring. Och dessutom är ju champagne den självklara symbolen för flärd, seger och romantik – både på film och i verkliga livet.

Stefan driver VinBetyget – en app och sajt som rankar de mest prisvärda vinerna på Systembolaget. På VinBetyget.se finns topplistor som bygger på insamlade expertbetyg från olika tidningar, vilket gör dem till ”topplistornas topplista”. VinBetyget säljer inte viner, tipsar bara.

För fler vintips, se topplistorna för röda och vita viner, rosévin, prosecco och champagne – ladda ner VinBetygets app, den är gratis.

Topprankat bubbel 2019

Det finns gott om mousserande viner på Systembolagets hyllor. Det är inte enkelt att välja. Stefan Saidac tipsar därför om utvald champagne, prosecco, cava och cap classique. Alla fem vinerna nedan, är topprankade och mycket prisvärda.

Tips! Ljummet bubbel smakar mindre kärleksfullt.

Lägg det mousserande vinet i kylen med marginal. För att klara det höga trycket är flaskan tjockare, så det tar längre tid för mousserande att bli kall, omkring 3,5- 4 timmar. I vatten med is går det dock snabbare.

1. Världsmästare – av champagnehuset som också gör Cristal

Louis Roederer Brut Premier (nr 7602) Frankrike: Champagne, 439 kr.

Något för alla hjärtans dag – en champagne som utsetts till världsmästare? Prova då Louis Roederer Brut Premier som finns på vanliga Systembolaget. I den här prisklassen blir det inte bättre. Louis Roederer toppar också Vinbetygets topplista med högsta totalbetyg. Den är härligt frisk med lång eftersmak. Lite ”name dropping”: Det anrika champagnehuset Louis Roederer gör också den omtalade prestigechampagnen Cristal.
Sockerhalt: 7 gram per liter. Alkoholhalt: 12 procent.

2. Ny och mer avancerad storebror till cava

Loxarel A Pèl Brut Nature (nr 7470) Spanien: Katalonien, 99 kr

Loxarel A Pèl är en ny typ av cava som kallas Classic Penedes. Loxarel är gjord på ekologiska druvor från egna odlingar. Den är ”Brut Nature”, översatt ungefär ”naturligt torr”, alltså inget socker tillsätts. (Mannen utan hår på etiketten syftar på ”A pel”, utan tak, en form av katalansk humor?) Vinet är i alla fall ett torrt och fruktigt fynd för 99 kr.
Sockerhalt: Mindre än 3 gram per liter. Alkoholhalt: 12,5 procent.

3. Cap Classique som är ett fynd

Boschendal Brut (nr 7889) Sydafrika: Western Cape, 115 kr

Sydafrikas motsvarighet till Cava heter Cap Classique. Vingården Boschendal använder samma druvsorter som i champagne – Chardonnay och Pinot noir. Det blir ett utmärkt fruktigt bubbel med finstämd fyllighet. Mycket väl värd sitt pris.
Sockerhalt: 8 gram per liter. Alkoholhalt: 13 procent.

4. Enastående italienska bubblor med champagne som förebild

Ferrari Brut (nr 7721) Italien: Trentino, 165 kr

Ferrari Brut utsågs nyligen till fjolårets bästa mousserande vin. Och det är inte konstigt. När Guido Ferrari för mer än 100 år sedan började göra mousserande vin, var champagne förebilden. Ferrari Brut framställs noggrant enligt champagnemetoden med chardonnay-druvor och lagras i tre år. Ferrari är ett torrt och friskt bubbel med högsta expertbetyg på Vinbetyget.
Sockerhalt: 4 gram per liter. Alkoholhalt: 12,5 procent.

5. Prosecco-succén fortsätter – nu med ekologiskt

Bonchelli Ecologico Prosecco (nr 79582) Italien: Venetien, 99 kr

Är det någon dryck som många tagit till sitt hjärta, så är det prosecco. Bubblet från norra Italien med lågt pris, har tagit vinvärlden med storm – så även Sverige. Det köps mer prosecco än något annat mousserande vin inklusive champagne. Bonchelli är frisk, fruktig och ekologisk. Drick väl kyld, eller kanske tjuvstarta våren med att blanda en Aperol Spritz?
Sockerhalt: 9 gram per liter. Alkoholhalt: 11 procent.

Fler goda vintips som matchar våra bästa recept:

Bästa vita vinerna under 100 kr

Bästa röda vinerna under 80 kr

Bästa vinerna till godaste helgmaten

Bästa vinerna till olika hamburgare

Bästa vinerna till pasta och risotto

Bästa vita vinerna till matiga sallader

Bästa vinerna till höstens grytor