Tips! Så väljer du rätt sorts vin till maten

07 maj, 2019 
AvRedaktionen
Har du koll på vilket vin som passar till vilken mat?
Det är ofta enkelt att komma på vad man vill bjuda på för mat, men kanske svårare att veta vilket vin som passar till. Lyckas man med vinvalet blir middagen något extra, men passar inte drycken förlorar både vinet och maten på det.
Annons

Det är lätt hänt att man hetsigt springer runt, chansar och plockar på sig några flaskor när man stressas av den enorma kön på Systembolaget på fredagseftermiddagen. Eller helt enkelt hugger första bästa flaska som man har i hyllan hemma, till en middag som du lagt många timmar på att förbereda.

Tänk lite smartare i stället – bygg upp ett litet förråd av vin hemma. Det behöver inte vara enorma mängder, runt 8 flaskor räcker faktiskt, och se till att det förrådet alltid är fyllt. Då har du (nästan) alltid något bra vinval hemma!

Här är 8 viner som är bra att ha hemma!

1. Bubbel – till snittar och sushi

Det är aldrig fel att sprätta en flaska bubbel! Ett glas mousserande sätter fart på festen, humöret och aptiten och passar lika bra till snittar som att dricka genomgående en hel middag. Och varför inte servera ett rosébubbel till en lyxig sushi? Oavsett om du ­väljer prosecco från Italien, cava från Spanien eller champagne från Frankrike har du ett ­ säkert kort. Ha alltid en flaska god champagne som ligger (inte står i dörren!) i kylen om du får oväntat besök eller får något att fira!

Annons

2. Friskt vitt – till fisk och skaldjur

Ska du servera fisk eller skaldjur passar det bra med ett krispigt vitt vin med frisk syra som klarar av sältan och smakrikedomen hos skaldjur och ostar samt tyngden hos feta fiskar som till exempel lax. Druvorna riesling eller sauvignon blanc brukar fixa detta.

3. Blommigt vitt eller rosé – till ost, chark och stark mat

Du har plockat på dig en fantastisk charktallrik och goda ostar som du tänker bjuda på. Men vad dricker man till? Eller vad serverar man till asiatisk eller starkt kryddad mat? Vissa rätter med mycket sälta eller röksmak är svåra att kombinera med vin. Men ett blommigt, kryddigt vin med liten syra kan vara lösningen, gärna på druvorna gewurztraminer eller viognier.

4. Fylligt vitt – till kyckling och ljust kött

Fatlagrade vita viner som är lite tyngre och lite fylligare passar bra till fiskrätter med mer smak. De går också bra till kyckling och ljust kött, och funkar ju också för dem som inte gillar eller inte tål rödvin. Och så har du alltid något att servera till en fräsch caesarsallad! Med en flaska chardonnay kommer du långt.

Annons

5. Lätt, bärigt rött – till pizza och hamburgare

Gör som i Frankrike – servera lätta och bäriga rödviner ganska svala till små grillade korvar och en sallad, eller till en stekt fisk. Och ibland vill man ju faktiskt ha vin till pizzan eller hamburgaren, då kan det funka med en lätt röd variant.

6. Kryddigt rött – till grillat och grytor

Ibland behöver man ett mellanvin som klarar det mesta. Till lasagnen, brie­osten, grillat eller höstens grytor. Välj ett kryddigt och fruktigt vin med en syra.

7. Kraftigt, smakrikt rött – till stekar och vilt

Ibland behövs tunga viner med mycket smak, stor fruktighet och fatkaraktär som passar till kraftig mat – stekar, grytor och vilt. Titta efter druvor som syrah, shiraz, nebbiolo.

8. Dessertvin – till choklad och ostar

Att ha ett dessertvin hemma som passar till den uppsjö av olika desserter man vill göra är ju omöjligt. Men satsa till exempel på Moscato till bär- och fruktdesserter och portvin som passar till chokladdesserter och de flesta ostar. En ädelrötad Sauternes är också bra att ha, passar till grönmögelostar och bärdesserter.

Väljer du vitt eller rött vin till snacksen?
Väljer du vitt eller rött vin till snacksen? Foto: Shutterstock

Av: Ia Orre

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons