Parés Baltà Pink – årets mest prisvärda rosébubbel

25 jun, 2018 
AvRedaktionen
Parés Baltà Pink är årets mest prisvärda rosébubbel.
Det spanska vinhuset Parés Baltà fick nyligen två fina utmärkelser för sitt mousserande rosévin, som dessutom både är ekologiskt och veganskt.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När Vinordic Wine Challenge 2018 nyligen gick av stapeln kammade det spanska vinhuset Parés Baltà hem två fina utmärkelser. Förutom utmärkelsen ”Best value” i kategorin ”Mousserande rosévin upp till 99 kr” fick de även silvermedalj bland alla mousserande roséviner. Endast en äkta champagne (Pol Roger) rankade högre.

Så smakar Parés Baltà Pink

Det prisbelönta rosébubblet (nr 7916, 99 kr) är en torr och frisk cava med smak av röda bär, grapefrukt och mineral. Vinet är både ekologiskt och veganskt och passar fint både som sällskapsdryck och till lättare rätter som tapas, vegetariskt, fisk och skaldjur.

Vinhusets bakgrund och historia

Parés Baltà är ett familjeägt vinhus som grundades 1790 i Penedés strax utanför Barcelona i Spanien. Vingårdarna sträcker sig över fem egendomar (från 170 till 800 meter över havet) som alla har olika klimat och jordmåner, vilket gör att man kan odla många olika druvsorter och producera allt från cava till rött och vitt vin samt rosé.

Annons

Vinhuset tar stor hänsyn till miljön vid produktionen av sina viner, som både är ekologiska och biodynamiska – vilket innebär att bland annat solen och månen anses påverka grödorna. Den egna fårflocken får beta fritt bland vinodlingarna, medan egendomens bin sköter pollineringen under blomningstiden. Samtliga viner är även veganska.

Kvinnliga vinmakare

Idag drivs Parés Baltà av Joan och Josep Cusiné Carol, barnbarn till vinhusets grundare Joan Cusiné. Deras fruar, Maria Elena Jimenes och Marta Casas arbetar som vinmakare och vinexperter och har fortsatt att utveckla såväl vinmakeriet som vinernas kvalitet.

Våra favoritviner

Förutom det prisbelönta rosévinet Parés Baltà Pink (nr 7916) för 99 kr, som finns i det fasta sortimentet på Systembolaget, finns det flera röda och vita viner som går att beställa. Ett par av våra favoriter är det röda vinet Indigena Red (nr 71464) för 149 kr och det söta vita vinet Honeymoon (nr 73833) för 139 kr.

Parés Baltà Pink, Indigena Red och Honeymoon.
Parés Baltà Pink, Indigena Red och Honeymoon.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons