Så kombinerar du mat med champagne

26 dec, 2018 
AvSofia Börjesson
Kombinera gärna mat och champagne.
Det är pirret under brunchen och symbolen för en seger. Det är romantiskt och lyxigt, en tröst och ett firande. Det är världens mest kända mousserande vin. Vi talar såklart om champagne.
Annons

Men champagne är ju inte bara en mingeldryck som ska förtäras på stående fot och utan tilltugg. För tillsammans med rätt mat kan du uppleva en kraftigt förhöjd smaksensation tack vare det härliga bubblet.

ELLE mat & vins dryckesexpert Ia Orre blir alldeles lyrisk när hon pratar om drycken.

– Champagne passar förvånande ofta helt perfekt – vilken tid som helst på dygnet! Jag har just fyllt år och väcktes med champagne och tårta och det är lika härligt varje år, säger hon.

Ia Orre på en champagneprovning med ELLE mat & vin.
Ia Orre på en champagneprovning med ELLE mat & vin.

Hur ska man tänka när man kombinerar bubbel och mat?

– Jag tycker små eleganta rätter fungerar bra för det mesta, och rustik husmanskost mera undantagsvis. Kontrasten med bubblorna ger en uppfriskande känsla mot maten och fungerar som smakförhöjare. Man kan tänka på att sälta och en aning fetma bryter fint mot syran, frukten och mineraliteten.

Annons

Ia Orres bästa tips kring bubbel och mat

1. Före maten

– Bubbel tillsammans med salta mandlar eller pistagenötter är perfekt som inledning på en speciell kväll. De vackra, livfulla bubblorna och den aptitretande syran och fruktigheten gör att man snabbt kommer i feststämning och förbereder smaklökarna för maten.

2. Till maten

– Skaldjur är perfekt till torr champagne, mogen vintage-champagne passar utmärkt till fiskrätter med goda såser och roséchampagne kan fungera alldeles perfekt till ankbröst med asiatisk kryddning eller vilt. En favorit är en riktigt god varm stenugnsbakad pizza med bra ost tillsammans med torr frisk champagne. Det kan vara helt himmelskt gott!

3. Efter maten

– Jag dricker aldrig kaffe och avec på kvällen utan avslutar gärna en god middag med ett glas champagne istället. En ostbricka med mogna hårdostar och krämiga vitmögelostar passar till mogen vintage-champagne. Och champagne och naturella bär som till exempel hallon är magiskt! För att inte tala om kakor med rostad mandel eller macarons…

Annons

… och tänk på att

– Servera standardchampagne kall och i tunna höga lätt kupade champagneglas på fot vid 7 grader. En årgångschampagne som har mer karaktär kan serveras vid lite högre temperatur 10-12 grader i tunna kupade vitvinsglas. Och kom ihåg att magnum är den idealiska flaskstorleken när det gäller champagne.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons