Därför är golden milk så nyttigt

Golden milk är gott och nyttigt.

Den har hyllats av hälsobloggare över hela världen och dyker upp som alternativ till kaffe och te på allt fler caféer. Golden milk, gyllene mjölk - eller kort och gott guldmjölk - är en hälsotrend som är här för att stanna.
22 april, 2017

Gurkmeja och ingefära

Nyckelingrediensen är gurkmeja, den färgstarka kryddan som står för curryblandningens gula färg – och merparten av dess nyttiga egenskaper. Gurkmeja finns som torkad krydda, men kan också köpas färsk i välsorterade hälso- och livsmedelsbutiker.

Gurkmeja anses antiinflammatoriskt och har i studier visat sig hjälpa mot både IBS, depression och ledvärk. Örten har en lång tradition inom ayurveda, där den används för att just lindra smärta och hämma inflammation.

Även ingefära är en tongivande ingrediens, särskilt smakmässigt. Ingefära används ofta i preparat som ska stärka immunförsvaret eller lindra ledsmärta.

Så gör du golden milk

Steg 1: Gör en pasta

0,5 dl torkad gurkmeja

1 msk torkad ingefära

1,5 dl vatten

Koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran och låt sjuda på svag värme. Efter 6-8 minuter blir konsistensen till en tjock pasta. Den räcker till flera glas guldmjölk och kan förvaras i kylskåp i 1-2 veckor.

Steg 2: Gör golden milk

2 dl mjölk av valfri sort (till exempel osötad mandelmjölk)

1 tsk kokosolja

Valfri smaksättning, vi rekommenderar kanel, kardemumma eller vaniljpulver

För att göra guldmjölken, värm 2 dl valfri mjölk och 1 tsk kokosolja försiktigt på spisen och vispa ner 1 tsk guldpasta. Smaksätt eventuellt med kanel, kardemumma eller vaniljpulver. Vill du ha en sötare dryck kan du blanda i lite honung.

Relaterade artiklar:

Blanda nyttig shrub med vinäger och bär >>
Gör din egen kombucha – eller köp färdig >>
Så gör du switchel – hälsodrycken som botar bakfylla >>
Därför ska du dricka black juice – och så gör du din egen >>

Golden milk. Foto: Shutterstock

Golden milk. Foto: Shutterstock