Blanda nyttig shrub med vinäger och bär

Blanda nyttig shrub med vinäger och bär

Att dricka en skvätt vinäger sägs vara bra för hälsa och vikt. Nu har de syrliga dropparna börjat användas i drinkform, där det färdiga resultatet shrub fungerar som både god och nyttig törstsläckare.
09 juli, 2016

Shrub baseras på en kraftigt koncentrerad bär- eller fruktjuice, som tack vare vinägern vinner både i hållbarhet och smakupplevelse. Eftersom vinägern har antibakteriella egenskaper behöver bären inte vara perfekta. Övermogna och kantstötta bär, som annars inte passar till saft eller sylt, är perfekta.

Drycken är helt alkoholfri och lämpar sig även väl som alternativ till vin eller öl, men den fungerar även som drinkingrediens.

Så gör du shrub:

Du behöver bär eller frukt, vinäger och socker. Allt i valfri mängd, eftersom bär och frukt varierar i sötma. Nedan ser du en föreslagen mängd – men söta efter ditt eget behov.

Du behöver:

5 dl sköljda bär eller hackad frukt

5 dl vinäger

3,5-5 dl socker (beroende på typ av vinäger och frukt)

Tips! Balsamvinäger med körsbär och jordgubbar ger en fantastisk shrub med otroligt vacker färg!

Gör så här:

  1. Sterilisera en glasburk med lufttätt lock genom att diska den noga och sänka ner den i kokhett vatten. Ställ åt sidan och låt den svalna.
  2. Skölj och (om det behövs) hacka frukt/bärblandningen. Lägg den sedan i den rengjorda glasburken.
  3. Hetta upp vinägern i en kastrull (den får inte koka) och häll den över frukten. Låt inte frukt- och vinägerblandningen nå ända upp till locket, det bör vara en halv centimeter luft kvar. Förslut noga och låt svalna.
  4. När burken är kall låter du den dra i kylskåp minst 2 dygn, gärna längre. Ju längre den får stå desto intensivare smak får den, en vecka eller mer ger en ordentlig smak!
  5. Låt det färdiga resultatet rinna genom ett kaffefilter. Gör om proceduren tills vätskan är helt klar. Obs! släng inte frukten, den är fantastiskt att använda som chutney!
  6. Blanda sedan socker och din smaksatta vinäger i en kastrull och koka upp. Rör hela tiden så att sockret löser sig – akta så det inte bränns vid! Ta bort kastrullen från värmen när sockret är upplöst.
  7. Häll upp din färdiga shrubsirap i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock. Förvara i kylskåp, där din shrub kan hålla upp till sex månader!

Vid servering:

Späd din shrub som saft, blanda med vanligt vatten och du har en läskande måltidsdryck med många av vinets egenskaper. Eller blanda med kolsyrat vatten, is och frukt för en fantastisk sommardrink.

Relaterade artiklar:

Därför är golden milk så nyttigt >>

Gör din egen kombucha – eller köp färdig >>

Så gör du switchel – hälsodrycken som botar bakfylla >>

Därför ska du dricka black juice – och så gör du din egen >>

Shrub är den nya hälsodrycken! Foto: Shutterstock

Shrub är den nya hälsodrycken! Foto: Shutterstock