5 heta vintrender att hålla koll på 2019

Fler beställer vin online 2019.

Ökad näthandel, fler vinbarer och lägre alkoholhalt är tre heta vintrender som vi kommer att få se mer av under 2019.
09 januari, 2019

I samband med internationella vindagen den 22 januari listar The Wine Companys vinexpert Linda Sorby de största snackisarna och trenderna inom vin som vi kommer att se mer av under 2019.

1. Fler beställer vin online

Näthandeln växer för var dag som går. Detta märks tydligt för handeln av viner online, som har ökat i popularitet rejält under de senaste åren. Bekvämligheten med leveranser till dörren, flexibiliteten med att kunna handla de tider som passar och ett stort varierat utbud hos ett ökat antal seriösa aktörer är några av de främsta anledningarna.

Under 2019 tror Linda Sorby att vinindustrin kommer att göra ytterligare investeringar i e-handeln och att konsumenterna kan vänta ett än mer smidigt och lättillgängligt sätt att beställa vin online.

2. Alkoholfritt och lägre alkoholhalt

Som en följd av den stora hälsotrenden har också intresset för alkoholfria viner och viner med lägre alkoholhalt ökat, något som kommer att bli allt vanligare under 2019.

3. Naturviner från Österrike

Trenden med naturvin är fortsatt stark och ett land att hålla extra koll på 2019 är Österrike. Många österrikiska vinproducenter arbetar nämligen hårt med hållbarhet och har länge satsat på kvalitet och biodynamisk odling.

4. Viner från mindre länder

Viner från mindre länder som Grekland, Kroatien och Georgien börjar bli allt mer efterfrågat. De har alla en lång historia av vintillverkning, men har inte haft lika hög status som klassiska vindistrikt i Frankrike och Italien.

5. Fler dedikerade vinbarer

Antalet vinbarer ökar stadigt i hela landet. GrusGrus i Stockholm, Julie i Malmö och Bar La Lune i Göteborg är tre utmärkta exempel värda ett besök och allt tyder på att vi har fler spännande öppningar att se fram emot under 2019.

TRENDIGA VINER 2019 + PASSANDE RECEPT

1. Friskt vitt vin från Österrike

Steinpfefferi Grüner Veltliner passar till torskrygg.

Steinpfefferi Grüner Veltliner passar till torskrygg.

Steinpfefferi Grüner Veltliner (nr 433 277), 99 kr.
Passar till: Vegetariskt, vit fisk, och kyckling.

Recept: Torskrygg med potatis- & blomkålspuré

Frisk och prisvärd grüner veltliner med en härlig doft av vita persikor och gröna äpplen. Även smaken påminner om persikor och kompletteras av en lätt mineralitet och fint integrerade tanniner. Naturligtvis känner man även den fina pepprighet som har gett vinet dess namn.

2. Torr muscat från Frankrike

Ensédune Muscat Sec passar till risotto med chèvre.

Ensédune Muscat Sec passar till risotto med chèvre.

Ensédune Muscat Sec (nr 421 472), 119 kr.
Passar till: Aperitif, kryddstark mat och chèvreost.

Recept: Risotto formaggio med tre sorters ost

Muscat är en doftrik druva som den här vinodlaren använder för att framställa torra viner. Bergamott, citrusfrukter, blommiga toner av vita blommor och en fin, mjuk vaniljton bildar en komplex doftbukett. I gommen är vinet elegant och finstämt. Friskheten och fruktigheten dröjer kvar genom hela avslutet.

3. Kraftfullt rödvin från Spanien

Rumors Roble passar till en smakrik lammgryta.

Rumors Roble passar till en smakrik lammgryta.

Rumors Roble (nr 916 551), 119 kr.
Passar till: Smakrika rätter av nöt, lamm och kalv.

Recept: Marockansk lammgryta med aprikoser

Druvorna till Rumors Roble kommer från över 15 år gamla vinstockar i den lilla men trendiga spanska regionen Toro. Vinet lyser körsbärsrött i glaset och doften är ren och fruktig med lätta toner av röda blommor. I gommen är det balanserat, välstrukturerat och kraftfullt.

4. Biodynamiskt rödvin från Frankrike

Roche Audran Merlot passar till anka.

Roche Audran Merlot passar till anka.

Roche Audran Merlot (nr 259 120), 129 kr.
Passar till: Vilt, kryddiga pastarätter och anka.

Recept: Knaperstekt ankbröst med björnbärssås

Kraftfullt, livligt och friskt vin med en ren och bärig arom. Denna biodynamiska merlot är kryddig med aromer av mörka bär, plommon och svarta vinbär. Även toner av fin choklad, oliver och svartpeppar kan anas.

Läs också: Hetaste mattrenderna 2019 – enligt Pinterest