En magisk tavelvägg och vintage i perfekt mix på Östermalm i Stockholm

En magisk tavelvägg och vintage i perfekt mix på Östermalm i Stockholm

Från marinblå väggar och sovloft till en skön fristad där Emely och Erik inrett med arvegods, impulsköp och en avundsvärd tavelvägg.
29 september, 2020

Hon är som en spretig men tålig bukett blommor; Emely Crona Stenberg. Emely är bördig från Höllviken, längst ner i Skåne, men bor i Stockholm sedan mer än tio år. Längtan till havet, salta bad och milslånga stränder går dock aldrig över.

Emely Crona Östermalm garderob
Mikael Lundblad

Hennes väg mot punkten där hon befinner sig i dag – hon driver ett av Sveriges största nätverk Heja Livet, med 120 000 medlemmar tillsammans med sin kollega och bästa vän Caroline Levy – har varit just, spretig!

Emely Crona Östermalm tavelvägg
Mikael Lundblad
Emely Crona Östermalm kakelugn matplats
Mikael Lundblad

– Jag har arbetat inom PR/marknadsföring, mode, gjorde en avstickare till foodtruck-branschen för att sedan studera till florist, tills jag bestämde mig för att lyssna inåt och började arbeta heltid med Heja Livet.

Startade heja livet

Heja Livet är, för att citera deras hemsida, ”ett socialt nätverk, en kommunikationsplattform och ett supportforum, som behandlar och förmedlar inom kategorier som psykisk ohälsa, privatekonomi, kvinnokroppen, jämställdhet, miljö och psykologi med mera.” Emely startade nätverket för att se vad som hände när man samlade kvinnor i ett gemensamt rum med systerskap, trygghet och gemenskap som viktiga värden.

Emely Crona Östermalm kök hylla vask
Mikael Lundblad

– Det roligaste jag vet är mitt jobb, förutom mat och promenader. Jag är så glad och stolt över det vi skapat och vad vi har haft möjlighet att göra för alla dessa kvinnor som är medlemmar i nätverket.

Emely Crona Östermalm matplats
Mikael Lundblad

Innan hon landade i lägenheten på Birger Jarlsgatan med sin sambo Erik Asplund flyttade hon 14 gånger inom Stockholm och har bott i allt ifrån en fyra på Valhallavägen till en lägenhet på 14 kvadrat på Söder. Där stod hon på disktrasor och duschade på grund av äckligt golv, samtidigt som ventilationen som gick in i badrummet attackerade med fritt blås från thairestaurangen nedan. Så, resan har gått från en svag doft av pad thai till Diptyquedoftljus, och båda har varit lika roliga, konstaterar hon glatt. Emelys och Eriks hem är en tvårummare på 59 kvadratmeter, förvisso med minimalt badrum, men med balkong.

Emely Crona Östermalm kontor hyllor stol
Mikael Lundblad

– När Erik sa att vi skulle buda efter visningen blev jag helt matt. Självklart berodde det mycket på lågt blodsocker, men en stor anledning till reaktionen var att nästan alla väggar i lägenhet var målade mörkt marinblå, även taket. Passande nog är Erik en man med stora visioner, stilkänsla och kunskap inom renovering. Så efter en Pepsi Max och 12-bitars sushi fick jag förklarat för mig hur och vad man faktiskt skulle kunna göra och att det var ett ”spännande objekt” som han uttryckte sig. Sagt och gjort, vi köpte lägenheten och flyttade in i november 2018.

Emely Crona Östermalm hylla Byredo parfym
Mikael Lundblad

Erik – som arbetar med tillverkning av inredning, han har bland annat varit med och gjort Tommy Myllymäkis restaurang Aira tog på sig rollen som projektledare och tillsammans gjorde paret sedan det mesta. Egentligen är det bara badrummet som är kvar. De marinblå väggarna är numera ljusa, sovloftet borta, elen infräst i väggarna, golven slipade och ny förvaring på plats. I det egensnickrade köket ligger ett betonggolv med värmeslingor.

Emely Crona Östermalm tavelvägg hylla
Mikael Lundblad

När det handlar om inredning tycker Emely om allt som överraskar. Viktigast är att landa, att inte klä sig eller inreda för någon annan än sig själv. I Erik och hennes hem finns väldigt mycket saker från hennes barndomshem, eftersom Emely har förlorat bägge sina föräldrar. Hennes mamma drev en inredningsbutik och både mamman och pappan hade ett stort trädgårds- och inredningsintresse.

Vännerna på Wall of art

– De flesta detaljer i vårt hem är från svunna tider och de mer moderna sakerna ett resultat av impulsiva infall. Tavelväggen kom till efter att vi helt enkelt hade alldeles för mycket konst hemma, samtidigt som mina vänner driver Wall of Art.

Emely Crona Östermalm vardagsrum soffa
Mikael Lundblad

– Egentligen var vi båda trötta på den klassiska tavelväggen, men man älskar ju känslan när man till exempel kommer in på Taverna Averna i Göteborg, så vi provade och nu får det vara så här ett tag framöver helt enkelt! Hennes främsta inspiration kommer från att hon samlar på möten med människor och minnen. När hon inte letar bland minnen så är självklart Instagram en stor inspirationskälla. Men Emely har också spenderat en stor del av sina pengar på danska magasin till sina ex och pojkväns stora förtret.

Samlar på magasin

– Jag flyttar dem självklart från boende till boende och de väger hur mycket som helst, men jag läser ju fortfarande gamla nummer och använder mig av inspirationen i hur jag klär mig och inreder samtidigt som jag övar på att förstå danskan i skrift.

Vad känner du när du kommer hem?

Emely Crona Östermalm garderob säng sovrum
Mikael Lundblad

– Ett lugn. Jag älskar ljuset i vår lägenhet och blir alltid glad av de solkatter och skuggor som speglar sig i alla rum. Att vakna och titta upp mot himlen eftersom vi bor så högt upp är också en lycka i vardagen, det är ju trots allt de små sakerna som gör det. Så summan av kardemumman, jag känner ett positivt lugn men med en pirrande känsla av att vara på väg.

– Jag drömmer alltid om var jag kommer bo härnäst, gärna Skåne, men drömscenariot är alltid Köpenhamn, vi får väl se. Livet är långt, förhoppningsvis.


Stylist Emma Wallmén
Fotograf Mikael Lundblad


LÄS ALLT OM INREDNINGEN I BILDSPELET HÄR:

Rosa mask, Hay. Serveringsvagn, vintage. Soffa, Rum21. Lampett i tenn, Tradera. Lampa, vintage. Konst av Emelys morfars pappa.

Bänk och snäckskal, vintage. Skulptur gjord av sand, papper, citron, sjögräs och ståltråd av Emeli Höcks via The ode to.

Hyllsystem i ek av Erik Asplund. Parfymer, Byredo, och doftljus, Moreno California. De vackra detaljerna är arvegods.

De platsbyggda garderoberna är designade och snickrade av Erik Asplund. Pläd, design Linnéa Andersson, Arket. Sängkläder, Åhléns.

Lampa, Lagerhaus. Hallbord och hyllor i ek, design Erik Asplund. Stol från Temporärt.

Matbord, vintage. Matta, Granit. Tavla, Wall of Art.

Köket i ek är designat och snickrat av Erik Asplund, så även hyllan med inbyggda ljusslingor. Lampor, Bukowskis. Samtliga detaljer, vintage.

Matbord i travertin, vintage. Stolar från Art n Deco. Rund måttbeställd spegel. Ljusstakar och vaser, vintage.

Konst från morfar, eget samarbete med fotograf Sara Bille och från Wall of Art. Soffa i linnetyg, Rum 21. Kuddar, Svenskt Tenn, H&M Home samt Olsson & Jensen. Piedestal, design Erik Asplund. Keramikägg, lampor och soffbord, vintage. Rislampa, som paret målat, Ikea.

Emely Crona Stenberg startade nätverket Heja Livet med bästa vännen Caroline Levy. Sambon Erik Asplund jobbar med inredning och ligger bakom många smarta lösningar i lägenheten.

Läs mer här:

16 inredningsnyheter som gör hemmet redo för höst och vinter

Fem fantastiska hotell i Köpenhamn du inte får missa

Färgstarkt och ombonat i gårdshuset på Östermalm