Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Nu öppnar Vingården på Trädgården – designad av Gustaf Westman

08 maj, 2023 
vingården på trädgården
Stockholms nattliv får färg- och formstark förstärkning när Trädgården öppnar Vingården, en restaurang och vinbar designad av Gustaf Westman.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
ELLE hemma hos: Sara BidermanBrand logo
ELLE hemma hos: Sara Biderman

Den femte maj slog portarna upp för årets säsong på Trädgården, en institution i Stockholms nattliv om somrarna. Och i år finns ett nytt, intressant tillskott på området.

Det är nämligen ingen mindre än arkitekten och designern (samt Årets blickfång i ELLE Deco Design Awards 2021) Gustaf Westman som tagit fram en ny restaurang och vinbar.

Hans lekfulla möblers runda och vågiga former samt pastelliga färger har charmat designälskare världen över, och kommer nu att ta plats i den specialdesignade delen som går under namnet Vingården.

– Trädgården hade en yta som de visste att de skulle göra om och de gillade vår stil. Vi har inte gjort den här typen av stora projekt tidigare, vi har mest jobbat med mindre objekt. Det kändes som ett jättespännande uppdrag att ta sig an, säger Gustaf Westman.

vingården en ny vinbar på trädgården

VINGÅRDEN PÅ TRÄDGÅRDEN

Konceptet för restaurangen har fokus på vin och pizza, och ska bli ett något lugnare vattenhål för besökare på Trädgården i sommar, med plats för sittande konversationer för den som inte vill klubba.

Annons

– Det känns väldigt spännande att få göra en egen restaurangdel och se hur den kommer användas, säger Gustaf Westman.

Hur gick tanken när du formgav de här ytorna?

– Det finns väldigt många olika platser inne på Trädgården, då det är väldigt stort. Jag tror det är viktigt att varje del har en egen identitet. Jag har jobbat mycket med färgskalan, när man kommer in på den här delen så ska man verkligen känna att den sticker ut, att den skiljer sig från det övriga. Jag har jobbat med stora penseldrag, med några få, väldigt tydliga former, som ska vara lätta att komma ihåg och uppfatta.

Vingårdens färgpalett går i toner av bland annat kornblått, rött och ljusrosa. Formerna är de stora, bulliga och rundade, som blivit Gustaf Westmans signum.

– Jag har tittat väldigt mycket på Verner Pantons restaurangjobb. De har den typen av lite mörkare färger, som jag tycker passar väldigt bra i en restaurangmiljö.

Annons

När det kommer till formerna och möblerna så känns de igen från Gustaf Westmans tidigare möbler och objekt, även om de är anpassade för både restaurang- och utomhusmiljön när det kommer till bland annat materialval.

– Jag försöker skala ner så mycket som möjligt och försöker hitta en kärna av en idé. Så att det ska vara väldigt enkelt att uppfatta en form.

GÖR UTEMÖBLER

Förutom att Vingården är Gustaf Westmans största projekt hittills, är det även första gången han gör utemöbler.

– Möblerna är specialritade. Det är stol, bord och vi har gjort en fåtölj med utomhustyg. Sedan är det mycket som är specialbyggt. Vi har en conversation pit som är platsgjuten och en chambre separée-avdelning som också är specialritad, platsbyggd och väldigt stor. Så det är min stil, men väldigt uppskalat.

Annons

– Det har varit mycket utmaningar på det sättet att det är det mest komplexa jobbet som jag och mitt team har gjort storleksmässigt, men det har också flutit på bra, säger han.

Fåtöljen som Gustaf Westman tagit fram för Trädgården finns redan till försäljning för inomhusbruk och även stolarna kommer att gå att köpa.

fåtölj av gustaf westman

Gustaf Westman berättar att han själv hängt på Trädgården en hel del om somrarna tidigare år, och det är mycket möjligt att man kan stöta på honom där även i år.

– Det ska bli väldigt spännande att gå dit och se hur folk rör sig. Se om man har tänkt rätt. Jag har nästan inte vågat tänka på det. Om det är något som inte funkar, det vet man inte, det får vi se.

Foto: Eigil Nickelsen

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons