Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Somriga utflykter nära Stockholm – för dig som gillar inredning

30 maj, 2023 
Utflykter sommar saker att göra i Stockholm tips
Får det lov att vara en somrig Stockholms-utflykt eller kanske i närheten av huvudstaden? Nedan listar vi några guldkorn, från inspirerande museer till stämningsfulla caféer, för den inredningsintresserade.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 trendiga inomhusväxter 2023Brand logo
4 trendiga inomhusväxter 2023

Nu när sommaren står för dörren är det svårt att inte längta efter lediga dagar. Tidigare har vi dykt ner bland Gotlands charmiga smultronställen och nu skiftar vi fokus mot Stockholm samt Stockholms närområden. Oavsett om du bor i huvudstaden eller har ett besök inplanerat samlar vi härliga utflyktsidéer för alla, självklart med en touch av inredning.

Saker att göra i och i närheten av Stockholm i sommar

Museum

Sven-Harrys konstmuseum

Sven-Harrys konstmuseum terrass
På Sven-Harrys konstmuseums takterrass möts vackra skulpturer och magisk utsikt.

Precis intill den grönskande Vasaparken ligger Sven-Harrys konstmuseum i en guldskimrande skrud, ritad av Wingårdh Arkitektkontor AB. Inspirerande samtida samt klassiska verk blandas i en välkurerad mix, fördelade på tre våningsplan. I mediarummet visas rörligt material med anknytning till pågående utställning. Glöm heller inte skulptursamlingen på takterrassen!

Annons

Adress: Eastmansvägen 10.

Läs mer på Sven-Harrys konstmuseums hemsida här.

Trädgårdscafé

Rosenhills trädgård och musteri

Rosenhills trädgård och musteri
Njut av en närproducerad måltid hos Rosenhill.

Lummiga omgivningar möter närproducerade munsbitar. På Ekerö ligger Rosenhills trädgård, en pulserande mötesplats med naturen som granne. Egenproducerade råvaror används i allt som tillagas, både fika och mat, som sedan kan avnjutas i den grönskande trädgården. Missa inte musteriet, dit du kan ta med dig äpplen och få färsk must hem.

Annons

Adress: Nyckelbyvägen 22.

Läs mer på Rosenhills hemsida här.

Inredningsbutik

Arranging Things

För den designintresserade i staden är Arranging Things värt ett besök. Grundarna Leo Forssell och Lina Milberg jobbar i huvudsak med inredning, från curation till set design, men säljer även objekt samt öppnar upp till kreativa utställningar då och då. Ett perfekt ställe att hitta färgstarka föremål med det lilla extra, stort som smått.

Adress: Hornsgatan 79.

Annons

Läs mer på Arranging Things hemsida här.

Espressobar

Crum heaven

På Högbergsgatan, endast ett stenkast från livliga Götgatan på Södermalm, går det att få magiskt god espresso samt konst – från golv till tak. Den charmiga espressobaren heter Crum heaven, tidigare endast konstgalleri, men som med åren har vuxit och fått en mysig cafédel. Njut av modern konst, signerad yngre och äldre konstnärer, plus en god kopp under ett och samma tak.

Adress: Högbergsgatan 38-40.

Annons

Se mer på Crum heavens Instagram här.

Café

Karamellan

Har du planerat att besöka drömlika Drottningholm i sommar? Precis bredvid Drottningholms slott finns caféet Karamellan. I över hundra år har det bedrivits caféverksamhet just här, intill slottet, i vackra omgivningar. Här hittar du det mesta, från klassiska kondisbitar till fräscha måltider i säsong.

Adress: Drottningholms slott.

Läs mer på Karamellans hemsida här.

Inredningsbutik

Svenskt Tenn

Café Svenskt tenn nyöppnat
Missa inte Café Svenskt Tenn, färgsprakande och charmigt likt resten av butiken.

Ingen inredningsbetonad Stockholmsutflykt utan ett stopp hos klassiska Svenskt Tenn, som grundades 1924 av Estrid Ericson. Det unika sortimentet sticker ut (präglat av vackra Josef Frank-skapelser), där drygt 80 procent av produkterna består av egendesignade kreationer. Dyk ner i en lekfull mönstrad värld – och missa heller inte charmiga Café Svenskt Tenn.

Annons

Adress: Strandvägen 5.

Läs mer på Svenskt Tenns hemsida här.

Hotell

Ett hem

Söker du en hotellvistelse utöver det vanliga? Ett Hem ligger i Lärkstaden, något anonymt med en charmig exteriör som smälter in i omgivningarna. Hotellet, med Jeanette Mix och världskända designern Ilse Crawford i spetsen, lyfter den personliga vistelsen, utan att kompromissa med hög standard och inredningsgrad.

Adress: Sköldungagatan 2.

Läs mer på Ett hems hemsida här.

Museum

Thielska Galleriet

På Thielska Galleriet, beläget på Blockhusudden, avnjuts konst i en svårslagen atmosfär. Konstsamlingen som uppvisas kommer i huvudsak från förra sekelskiftet och blandar många välkända namn, från Bruno Liljefors till Edvard Munch. I den ståtliga skulpturparken finns verk signerade bland annat Auguste Rodin.

Annons

Läs mer på Thielska Galleriets hemsida här.

Bageri

Stora bageriet

Om du har vägarna förbi Östermalm, missa inte Stora bageriet, beläget i samma byggnad som Scenkonstmuseet. Utöver nybakat bröd, hemlagade rätter och god dryck är även platsen i sig värd ett besök. Byggnadens äldre delar sägs vara från 1635 och fram till sent 1950-tal bakades bröd för militären i huset. Under sommarmånaderna finns det även härlig uteservering.

Adress: Sibyllegatan 2.

Läs mer på Stora Bageriets hemsida här.

Annons

Museum

Millesgården

Besök Millesgården i Stockholm
Millesgårdens exteriör är lika magiskt som interiören, här en del av övre terrassen.

Millesgården är som gjord för ett sommarbesök. Mitt bland grönskande omgivningar på Lidingö (med en svårslagen utsikt) ligger konstmuseet och skulpturparken, ursprungligen konstnärsparet Carl och Olga Milles bostad, ateljé och trädgård. Gör dig redo för modern och samtida konst i en drömlik miljö.

Adress: Herserudsvägen 32.

Läs mer på Millesgårdens hemsida här.

Restaurang

Hommage

Från tidigare brandstation till charmig bar och restaurang. Charmiga Hommage ligger på Krukmakargatan, precis i närheten av Mariatorgets tunnelbana och serverar fransk mat i mysig miljö. Förbered dig för en härlig atmosfär med stämningsfull inredning som omedelbart för tankarna till varmare breddgrader.

Annons

Adress: Krukmakargatan 22.

Läs mer på Hommages hemsida här.

Museum

Artipelag

Inte mer än trettio minuter från centrala Stockholm ligger Artipelag, vars namn står för Art, Activities och Archipelago. Tänk en inspirerande mötesplats full av konst, aktiviteter och event för alla. Utforska konst på drygt 10 000 kvadratmeter med omedelbar närhet till naturen och en häpnadsväckande utsikt.

Adress: Artipelagstigen 1.

Läs mer på Artipelags hemsida här.

Hotell

Villa Dagmar

Villa dagmar
Villa Dagmar kombinerar exklusiv inredning med en charmig miljö som för tankarna till Medelhavet.

På livliga Nybrogatan, precis intill Östermalms saluhall, ligger boutiquehotellet Villa Dagmar. Även här känner vi av den personliga miljön, med exklusiv inredning och charmiga omgivningar med utlandskänsla. Missa inte att besöka restaurangen, kika närmare på pågående utställning eller ta en kaffe i krokarna.

Annons

Adress: Nybrogatan 25-27.

Läs mer på Villa Dagmars hemsida här.

Så skapar du semesterkänsla hemmaBrand logo
Så skapar du semesterkänsla hemma
Annons