Stylistens hem i Vasastan med kreativ DIY och magiska färger

Kliv in i stylisten Dennis Valencias färgstarka hem i Vasastan

Dennis Valencias stora dröm är ett hem dit vänner kan titta förbi när som helst. Med gott om sittplatser och plats för spontandans. Visst har han lyckats?
05 februari, 2021
Kika in hos kreatören i Vasastan
Slå på ljud

Dennis Valencia är stylist, född och uppvuxen i Göteborg. Hem, inredning och hur saker och ting samspelar och skapar trivsel har alltid varit viktigt för honom. Familjen gjorde ofta utflykter till slott, museer och sevärdheter i området kring Göteborg, som Tjolöholms slott och Gunnebo slott, som är favoriter än i dag.

– Ett annat starkt minne är när jag kom hem från skolan och min äldre syster hade möblerat om hela vardagsrummet, vilken skillnad det gjorde. Någonstans där blev jag intresserad av rum, möblering, färger och former. Hur man kunde blanda allt det där och få fram olika känslor, berättar han.

Först senare insåg han att inredning kunde bli en yrkesväg.

Bor i Vasastan i Stockholm

– Jag fattade inte förrän jag var mycket äldre att det fanns jobb där man gjorde exakt det där, väljer möbler och grejer som sätts ihop till inspirerande miljöer. I dag jobbar jag med exakt det och det är väldigt kul.

Dennis bor tillsammans med sin pojkvän Albin i en lägenhet i Vasastan i Stockholm, där de har bott sedan 2017.

Berätta om hemmet, läget och omgivningarna?

– Lägenheten är en liten pärla på 40 kvadratmeter. Vi bor nära Sankt Eriksplan. Min lokal ligger en kort promenad bort och där sitter jag oftast och jobbar. Lägenheten upplevs aningen större tack vare att köket är avskilt från vardagsrummet. Jag är ett stort fan av hem med väggar och dörrar, där varje rum kan ha ett eget tema vad gäller färger, känsla och stil.

DIY i hela lägenheten

– Min dröm har alltid varit att bo på ett sånt sätt att vänner kan svänga förbi på väg till eller från jobbet. Att det ska vara trivsamt, man ska kunna ses spontant hemma. Det är alltid lika härligt att komma hem till vår rosa hall, där vi knåpat ihop hatthyllan själva – en stor sak för oss eftersom ingen av oss är särskilt händig!

Hur tänker du när du inreder?

– Jag tänker på hur jag vill använda rummet och hur det ska kännas att vara där. Vi ville båda ha ett vardagsrum där man skulle kunna umgås med vänner, sitta ner och prata. Därför prioriterade vi att ha flera sittplatser. Jag ville att vardagsrummet skulle kännas som ett museum eller ett kuriosakabinett. Albin är pragmatisk och tenderar att låta funktion gå före form, jag är mer tvärtom, det kan räcka med att något är vackert för att det ska få bli en del av vårt hem.

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Genomgående gillar jag färg och att blanda material och stilar. Med en förkärlek för modernistisk futurism, funkis blandat med ett cleant 60-tal. Det är också kul att samla på saker. Albin samlar på en viss sorts glas och jag har samlingar med miniatyrvaser, stenar och kristaller, tygprover och kannor och karaffer i glas. Eklektiskt är nog ordet som beskriver min stil bäst. Även om just det ordet ger hemska bilder, haha!

Var hämtar du inspiration?

– Inspirationen kommer från resor, museer, utställningar, samtal, musik, föreställningar, trädgårdar, utekvällar, ja, verkligen överallt ifrån.

Vad tycker du om att göra på fritiden?

– Jag tycker väldigt mycket om trädgård och odling, det vore en dröm att ha en egen trädgård. Jag kan absolut se mig i trädgården vid ett litet fritidshus i Dalarna.

Fotograf: Fanny Rådvik

Läs allt om inredningen i bildspelet här:

I förgrunden anas soffan Samspel av Carl Malmsten. Mittemot en mörklila soffa, båda köpta på Stockholms Auktionsverk. Soffbord i valnöt av Niklas Runesson. Rosa pläd av Lena Rewell för svenskt Tenn. Mönstrad gardin från Gotain.

Trebent bord av Niklas Runesson. Karmstolar Brno av Mies van der Rohe för Knoll. På väggen, litografi av August Puig, färgseriegrafik av Lucio del Pezzo, liten målning i guldfärgad ram av Göran Brunius och under den ett verk av Cilla Ramnek. Gardin från Gotain.

Dennis och Albins lägenhet är en pärla på 40 kvadrat. Byrå från Bukowskis, miniatyrvaser av bland andra Carl Harry Stålhane, Gunnar Nylund och John Andersson. Väggen målad i kulören Studio green från Farrow & Ball.

Lampa från Luxus/Domino antik. Pendelljusstakar på väggen av Pierre Forsell för Skultuna inköpta på Bukowskis. Bord Screw table av Tom Dixon. Stolar Öresund av Börge Mogensen för Fredericia inköpta på Stockholms Auktionsverk. Väggarna är målade i kulören Cord från Farrow & Ball.

Hemmabyggd sänggavel i samma möbelsammet som gardinen är gjord av. Sängstomme The floating bed av Axel Wannberg. Väggarna målade i kulören Space från Jotun.

I förgrunden anas soffan Samspel av Carl Malmsten. Mittemot en mörklila soffa, båda köpta på Stockholms Auktionsverk. Soffbord i valnöt av Niklas Runesson. Rosa pläd av Lena Rewell för svenskt Tenn. Mönstrad gardin från Gotain.

Kopp av Carina Seth Andersson för Nationalmuseum. Liten kanna i klarglas av Signe Persson Melin samt diverse glas på fot och bricka, Myrorna.

På Elfa-hyllan visar Dennis och Albin upp sina favoriter ur samlingen.

Vägghylla från Elfa, både den och väggen är målade i kulören Studio green från Farrow & Ball. Lampan med grå glasfot har tillhört Wilhelmina van den Hoogen. Rosa högtalare från Urban Ears.

Läs mer här:

Färginspiration och smarta DIY-lösningar hos stylisten på Södermalm

4 snygga och smarta sätt att inreda den lilla hallen

Vårens finaste nyheter i trendigt beige