Färginspiration och smarta DIY-lösningar hos stylisten på Södermalm

Han vet precis hur han vill ha det, stylisten Sasa Antic. Det måste skava lite i inredningen och finnas massor med textil och färg.
01 februari, 2021
Slå på ljud

Egentligen skulle han bli skådespelare, Saša Antić. Han la det så småningom på hyllan, men visste hela tiden att det var det estetiska som skulle bli hans födkrok och leverne.

Hans mamma höll på att bli galen när han ständigt möblerade om hemma. Men så blev det här med set design och styling följaktligen hans grej i livet.

Vi har sett honom på tv, i tidningar och med stora kampanjer för till exempel H&M Home, Alcro, Ikea och Bolon. Han har egen studio på Södermalm i Stockholm, där ligger även hans nya lägenhet som han har bott i drygt ett år.

– Jag bodde i tjugo år i min förra lya, också här på Söder. Lite galet med tanke på vad jag jobbar med! Men jag trivdes så himla bra i den, den var liten, bara 24 kvadratmeter, men smart planerad. Dessutom låg den nära min studio. Nu är jag äntligen vuxen och bor stort, säger Saša med ett skratt.

Den nya lägenheten ligger i kvarteren runt Vitabergsparken vid Sofia kyrka och är rena fotbollsplanen i jämförelse med denna förra; han har flyttat till en tvårummare på 60 kvadrat. Det tog Saša ett halvår att renovera, men nu är han färdig och inboad.

Att han vill bo större hade en fin anledning i form av en miniatyrbullterrier vid namn Novak. Husse och hund är lyckligt installerade efter sedvanligt fixande med ytskikt, nya färger på väggarna, nyslipade golv och ett nytt kök.

– Jag gillar verkligen färg, och jag är inspirerad av den engelska landsbygden. Den här gången har jag målat i fält, colour blocking, och även målat karmar och lister i samma färg. Var konsekvent när du målar om och håll dig till en färgskala per rum. Vad är det värsta som kan hända? Det är ju faktiskt bara att måla om!

Kontraster mot vit bas

Saša skyr det ängsliga, det tillrättalagda. Sociala medier ger han inte mycket för, där springer alla åt samma håll. Han vill omge sig med färg och arbetar med just kontraster. En vit bas låter klyschigt. Men finns den där poppar ju färgen.

– Det måste dock finnas något som skaver i en inredning, perfekt går bort. Det kan låta pretentiöst, men känn in rummets energi. Satsa sedan på belysning för att skapa harmoni och möblera okonventionellt. Inred organiskt, ställ inte soffan vid väggen ”bara för att man ska”. Ett rum är en yta i förändring. Experimentera, testa och jag lovar att någonting nytt kommer att hända, som du inte trodde fanns.

För första gången i sitt liv har han också inrett med gardiner, det trodde han aldrig. Men de tillför textur och värme. Det mesta av möblerna och inredningen hade han redan. Hans studio är hans förråd och mycket plockade han därifrån till nya lägenheten. Saša unnade sig en ny soffa och en stor matta. ”Men det är inte försvarbart att köpa en massa nytt, bara för att”.

– Jag trivs verkligen här. Jag var livrädd att jag skulle ångra mig, men det har jag inte gjort en sekund. Jag älskar att vara hemma, jag är en riktig hemmakatt.

Inspirationen till sitt skapande får Saša i naturen, han är nästan dagligen ute i skogen. ”Årstiderna, jag älskar dem”! Ett normalt år utan pandemi reser han gärna, går på konserter, teater, dans, bio. Intryck som han sedan förvandlar och använder i sitt skapande som stylist.

Ingen arbetsdag är den andra lik. Han jobbar mycket som en scenograf, ser tydliga bilder i huvudet av det han vill göra, är inte rädd för att testa nytt och ligger gärna steget före.

– Jag älskar konst och scenografier. Nästa steg i mitt arbetsliv är att få arbeta mer med den typen av projekt för scen, utställningar och film. Det vore rena drömmen.

Fotograf Stellan Herner och Maria Wretblad

Se mer av inredningen i bildspelet här:

Fåtölj PK 22, Fritz Hansen. Golvlampan Magneto formgiven av Giulio Iacchetti, Foscarini. Svart litet bord, Jotex. Glasbord Sander, Massproductions. Glasskulptur, Carl Syrén. Tavla av Albin Wiberg.

Konstfoto, Maria Wretblad. Vas Pallo av Carina Seth Andersson.

Svart skulptur på golvet av goda vännen Bo Arenander. Glasbord på hjul Tavolo con ruote formgivet 1980 av Gae Aulenti för Fontana Arte. Mobil i taket Tango, Flensted Mobiles. Lampa på golvet i hörnet Tacchia formgiven av Archille & Pier Giacomo Castiglioni för Flos.

Tunna gardiner som silar ljuset, Wave Stockholm. Väggfärg Dagsmeja, Alcro. Gul kruka Hortus, svenskt tenn. Ljusstakar Per B Sundberg för Ikea. Silverskål, Sara Lundkvist. Soffa Cossima, Bolia. Matta, Knut.

Väggfärg Duggregn, Alcro. Konstfoto, Maria Wretblad. Serveringsvagn av Josef Frank för Svenskt tenn. Lampa Eximius ochre 16:5 från Lightwork, ett designsamarbete mellan Sasˇa och Hüseyin Turgut. Vas Pallo av Carina Seth Andersson, Skruf.

Sovrummet är en färgstark dröm. Sängstommen har Sasa designat. Påslakan och örngott, Tekla.

Sovrummet är målat i färgen Cabernet från Alcro, en djup oxblodsröd nyans. Stol Concrete av Jonas Bohlin, köpt på Blocket. Tavla av Eric H Olson.

Köksbord Guéridon och köksstolar Standard SP, design Jean Prouvé, Vitra. Lampa Kaiser Idell, Fritz Hansen.

Hylla, Vitsoe. Högtalare, Transparent Speaker. Golvlampa Tube light formgiven av Eileen Gray för ClassiCon. Randiga kuddar, H&M Home.

Vitrinskåpet i köket, House Doctor. Keramik av bland andra Dale Karlsson, Masayoshi Oya, Fredrik Persson, Ann Junsjö och Rikard Palmquist.Diverse glas, mestadelsloppis, Orrefors och köpt i Serbien. Pallar, design Alvar Aalto, Artek.

Sasa Antic’ och Novak i vardagsrummet hemma på Södermalm i Stockholm. Foto: Maria Wretblad

Köket heter Nordic Spirit och kommer från HTH Kök. Fatet på väggen, Fornasetti.

Att ligga i badkaret och blicka ut mot Vita bergen är en ynnest. Handduk, Tekla. Glasflakonger i fönstret hittade på diverse loppisar, de är fyllda med badskum.

Läs mer här:

Så inreder du snyggt med tavlor – expertens bästa tips

Färgglatt porslin trendar 2021 – 20 fina shoppingtips

Så inreder du med 2021 års stora färgtrender