Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

DIY med stora vaser – så gör du snyggaste inredningsdetaljen

29 aug, 2023 
AvCecilia Persson
stor vas diy
Att inreda hemmet med stora vaser med eller utan växter i blir ett fint blickfång. Men de kan kosta en hel del – därför guidar vi dig till hur du får till dem till budgetpris!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Stora vaser är en inredningsdetalj som drar ögat till sig och som kan bli personliga inslag i hemmet. Men du får betala en hel del för att klicka hem dem från butikerna – många snygga stora vaser har en prislapp på upp mot tusenlappen eller mer. Det finns dock ett enkelt och snygg sätt att piffa till inredningen med stora vaser som ser betydligt dyrare ut än vad de är – vi guidar dig till hur du gör!

Stor vas DIY – så gör du

Som med så många andra inspirerande DIY:s så finns det ett enkelt sätt att få till din önskade inredning till en mer plånboksvänlig prislapp – och det stavas givetvis second hand. På loppisar, i second hand-butiker eller på marknadsplatser som Blocket, Tradera och Facebook Marketplace går det ofta att hitta stora vaser till ett lägre pris än i butik. Det är dock inte alltid som de har den färg eller struktur som man skulle vilja, men det är faktiskt enklare än vad man kan tro att förändra utseendet på en stor vas – spana bara in DIY-experten Victoria Svenssons fina fynd:

Annons

Givetvis kan även du göra fina loppisfynd som med ytterst liten ansträngning kan bli vackra inredningsdetaljer som passar in i just ditt hem.

Gör så här:

1. Hitta en bra bas

Titta på second hand efter en vas med en form och storlek som du tycker om och som skulle passa i ditt hem.

2. Förändra eventuellt strukturen

Om storleken och höjden är som du vill ha den men du föredrar en annan, mer taktil yta så kan du förändra den med små enkla medel:

Granitspray

Den här sprayfärgen från Montana innehåller små fina plastpartiklar som skapar en yta med struktur. Om vasen är i glas eller i en färg som du redan tycker är fin så kan det räcka med att bara spraya ett eller några lager med denna sprayfärg, då den även finns i några olika färger. För att se resultatet blir på glas kan du spana in vår artikel om hur du gör den trendiga Ikea-svamplampan.

Annons

Du kan läsa mer om sprayfärgen med graniteffekt samt köpa den här (reklamlänk).

Granitspray med struktur från Montana
Klicka på bilden för att komma direkt till sprayen.

Lufttorkande lera

Om du vill kunna skulptera vasens yta och form i större utsträckning så kan du även använda dig av lufttorkande lera som du helt enkelt fäster på vasen och formar som du vill ha den. Spana in här hur DIY-profilen Ida Thoursie gör om sin sin glasvas:

Den populära lufttorkande leran som många använder sig av kommer från DAS och finns i olika storlekar och färger.

Annons

Se mer och köp den lufttorkande leran här (reklamlänk).

Lufttorkande lera från DAS
Klicka på bilden för att komma direkt till leran.

3. Addera färg

Sista steget i denna enkla trestegsraket är att måla vasen i den färg du vill ha, antingen med pensel eller genom att spraymåla direkt på vasen eller ovanpå den strukturgivande granitsprayen eller leran.

Sprayfärg

Sprayfärgen Montana Gold är perfekt för alla DIY-projekt då den inte bara täcker riktigt bra utan också fäster på många olika material, däribland glas. Se alla olika nyanser och köp sprayfärgen här (reklamlänk).

Annons
Sprayfärg Montana Gold
Klicka på bilden för att komma direkt till sprayfärgen.

Tips: Om du hittar två likadana vaser kan du limma ihop bottnarna för att få en vas med en helt ny form! Det passar till exempel bra att göra med Ikeas vas Pådrag, men kan fungera lika bra med second hand-fyndade vaser så länge öppningen är bred nog för att utgöra en stabil botten. Med andra ord är det bara fantasin som sätter gränser när det kommer till hur du kan skapa dina stora vaser!

Annons

Om du vill ha en rustik känsla på din stora vas så kan du även testa på det populära knepet att blanda färg med bikarbonat.

Måla med bikarbonat

Genom att blanda hobbyfärg med bikarbonat får du en tjockare färg som ger en rustik känsla. Det är enkelt att göra den, du behöver bara:

  • Två delar hobbyfärg
  • En del bikarbonat

Om du har två deciliter färg så behöver du alltså en deciliter bikarbonat. När du har blandat de två ingredienserna till en jämn smet så målar du helt enkelt på färgen på dina vaser med en pensel. Var inte rädd för att penseldragen ska synas – det blir bara fint och bidrar till den rustika känslan!

Akrylfärg

Här hittar du en prisvärd akrylfärg som finns i många olika nyanser (reklamlänk).

vit hobbyfärg
Klicka på bilden för att komma direkt till färgen.
Annons

Stora vaser – inspiration

Här har vi samlat några vackra stora vaser att inspireras av när du gör dina egna varianter.

Vas, Knabstrup Keramik

Keramikvaser från Knabstrup Keramik som finns i fyra olika storlekar. Se mer och köp vaserna här (reklamlänk).

stora vaser i keramik, Knabstrup keramik
Klicka på bilden för att komma direkt till vasen.

Vas, Muubs

Stora vaser med rustik struktur och färgskiftningar som du kan testa att efterlikna med hobbyfärg blandad med bikarbonat. Se mer och köp vaserna här (reklamlänk).

Rustika vaser, Muubs
Klicka på bilden för att komma direkt till vasen.

Vas, Cooee Design

Två matchande vaser med böljande former – kanske kan du hitta en liknande variant på loppis som du kan spraymåla? Se mer och köp vaserna här (reklamlänk).

Annons
asymmetriska vaser, Cooee Design
Klicka på bilden för att komma direkt till vasen.

Vas, Ellos Home

Enkel men vacker vas i papier-maché med en struktur som du kan försöka efterlikna med hjälp av lufttorkande lera. Se mer och köp vasen här (reklamlänk).

Stor vas i papier mache, Ellos
Klicka på bilden för att komma direkt till vasen.
Annons

Vas, Hay

Du kan även testa att forma vasen med lera så som du vill ha den och sedan måla olika mönster på utan när den torkat. Du kommer garanterat få en unik inredningsdetalj! Denna går dock inte heller av för hackor. Se mer och köp vasen här (reklamlänk).

Mönstrad stor vas, Hay
Klicka på bilden för att komma direkt till vasen.
Så lätt målar du om din tråkiga lampaBrand logo
Så lätt målar du om din tråkiga lampa
Annons

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons