Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

5 trendiga inredningsdetaljer du kan göra av lufttorkande lera

15 aug, 2023 
AvCecilia Persson
lufttorkande lera
Vacker inredning och avkoppling i ett – att göra dina egna inredningsdetaljer är inte bara roligt utan ger också hemmet ett välkommet lyft. Vi guidar dig till fem fina projekt att ägna dig åt!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Att förnya inredningen kan ge nya perspektiv och få oss att känna andra saker – inte minst om det är en själv som har gjort inredningsdetaljerna som pryder hemmet. Faktum är att det är både enklare och billigare än vad man kan tro att förnya hemma, tack vare olika DIY-hacks.

Lufttorkande lera är ett hobbymaterial som är roligt att pyssla med för en stunds avkoppling och kreativitet – och det går faktiskt också att göra riktigt fina detaljer av den som du kan inreda hemma med.

DIY inspiration för lufttorkande lera
Från ljusstakar och dekorationer till spegelramar och skålar – spana in de finaste inredningsdetaljerna du själv kan göra nedan.

Inredning med lufttorkande lera – 5 DIY-idéer

Vi har samlat fem inspirerande idéer på inredningsdetaljer som du kan göra av lufttorkande lera, samt guidar dig till hur du på bästa sätt går tillväga.

Annons
 • Skålar
 • Servettringar
 • Ljusstakar
 • Dekorationer
 • Spegelram

I alla projekten utgår vi från den lufttorkande leran från DAS, som är lätt att knåda och forma och som alltså inte behöver härdas i ugn utan istället lufttorkar. Leran säljs i förpackningar om 1/2 respektive 1 kilo. Läs mer om den lufttorkande DAS-leran och köp den här (reklamlänk).

DAS lufttorkande lera
Klicka på bilden för att komma direkt till leran.

1. Skålar av lufttorkande lera

En av de mest populära inredningsdetaljerna att göra av lufttorkande lera råkar också vara en av de enklaste – nämligen att göra egna skålar. Eftersom leran inte bör komma i kontakt med mat eller dryck så är de fina skålarna perfekta för att förvara smycken och andra småprylar i. Den organiska formen gör att skålarna blir ett fint inslag i hemmet, oavsett om du har dem i hallen, på sängbordet eller skrivbordet.

Annons
Skålar av DAS-lera

För att göra skålar av lufttorkande lera behöver du, förutom leran:

 • Kavel – du hittar en bra och prisvärd akrylkavel här (reklamlänk).
 • Bakplåtspapper
 • En vanlig skål att använda som form

Gör så här:

 1. Kavla ut leran så att den blir platt, i den tjocklek som du vill att skålen ska ha.
 2. Skär ut en jämn cirkel ur leran. Tips! Använd gärna den vanliga skålen som mall genom att vända den upp och ner och skära ut leran längs kanten på skålen.
 3. Vänd den vanliga skålen åt rätt håll och lägg ner i leran i skålen. Lyft och dra lite i kanterna på leran så att den får de former som du vill ha på skålen.
 4. Låt torka i minst ett dygn.

Du hittar en ännu mer detaljerad beskrivning till hur du gör dina egna skålar av lera här (reklamlänk).

Tips! När leran har torkat kan du även måla den i önskad nyans. Akrylfärgen från Giotto passar perfekt för ändamålet, se mer och köp färgen här (reklamlänk).

akrylfärg för att måla på DAS-lera
Klicka på bilden för att komma direkt till färgen.
Annons

2. Servettringar av lera

Att toppa dukningen med vackra servettringar är ett enkelt sätt att ge den en personlig touch. Samtidigt kan det vara en utmaning att hitta servettringar som passar ens egen stil och smak. Tur då att det är superenkelt att göra dina egna!

servettringar Jotex
Servettringar med organiska former från Jotex.

Ett enkelt tips om du vill testa att göra dina egna servettringar är att inspireras av den här varianten från Jotex (reklamlänk), som tack vare sin organiska och inte helt asymmetriska form är relativt enkel att få till.

Annons

Gör så här:

 1. Ta en liten bit lera och rulla den till en lång och smal "korv" med den tjocklek samt omkrets som du vill att servettringen ska ha.
 2. Fäst ändarna vid varandra och bearbeta leran så att skarven blir så lite synlig som möjligt.
 3. Forma servettringen så som du vill ha den.
 4. Låt torka.
 5. Ge servettringen den nyans du vill ha genom att måla med hobbyfärg eller spraymåla den när leran har torkat helt. Om du vill ha en mer glansig yta kan du även lacka den.

Du kan även inspireras av dessa snygga servettringar med flätad effekt från &Klevering. Gör då tre tunnare "korvar" som du sedan flätar runt något runt med den omkrets du önskar, till exempel en kavel. Fäst ändarna på samma sätt och låt torka på kaveln.

Gröna flätade servettringar Artilleriet
Flätade servettringar från &Klevering.

För att få en lackad yta på dina lerprojekt kan du applicera det här lacket från DAS. Det är i skrivande stund slut i lager men du kommer kunna hålla utkik efter det samt köpa det här (reklamlänk).

Annons
lack för DAS-lera
Klicka på bilden för att komma direkt till lacket.

3. Ljusstakar av lera

En av fördelarna med självtorkande lera är just att det är lätt att få till den där organiska och asymmetriska formen som många eftersträvar på inredningsdetaljer. Det är därför enkelt att ge befintliga bruksföremål den känslan genom att helt enkelt addera leran på dem. Just när det kommer till ljusstakar är dessutom detta att föredra, så att du har en redan stabil bas som inte riskerar att ramla när du har tända ljus i.

Ljusstake Mette Ditmer
Ljusstake med organisk form från Mette Ditmer.

Du kan till exempel inspireras av denna variant (reklamlänk)från Mette Ditmer när du gör din egen ljusstake.

Annons

Gör så här:

 1. Ta små delar av den lufttorkande leran och "tryck" helt enkelt fast den på din gamla ljusstake. Fyll på med mer lera för att skapa de former du vill att ljusstaken ska ha.
 2. Lämna gärna botten så fri från lera som möjligt så att du behåller den stabila konstruktionen. Se även till att hålet för ljuset behåller sin storlek så att det är stort nog.
 3. Låt torka.
 4. Efter att ljusstaken har torkat kan du måla den i önskan nyans med hjälp av hobbyfärg. Du kan även lacka den för att få en blankare yta.

4. Dekorationer av självtorkande lera

En av de stora fördelarna med att jobba med lera är att du i princip kan skapa vilka former som helst, vilket gör den perfekt att använda för att göra dina egna dekorationer och prydnadsföremål.

Vit skulptur kvinna
Dekoration från Ellos Home.

Du kan till exempel hämta inspiration från den här dekorationen (reklamlänk) från Ellos Home som är formad som en kvinnokropp, eller skapa andra sorters former.

Cooee Knot
Skulptur Knot från Cooee Design.

Eller varför inte göra något mer abstrakt, till exempel genom att inspireras av den populära Knot från Cooee Design (reklamlänk)?

Annons
Ljusstake knut
Ljusstake från SoffaDirekt.

En liknande variant med mer strukturerad yta är den här ljusstaken från SoffaDirekt, som finns här (reklamlänk).

Om du vill ge dina skapelser en liknande yta så kan du med fördel använda dig av en granitspray, en sprayfärg som tack vare att den innehåller små plastpartiklar gen den sprayade ytan rätt finish. Den finns i flera olika färger, se mer och köp granitsprayen här (reklamlänk).

granitspray Skapamer
Klicka på bilden för att komma direkt till sprayen.
Annons

5. Asymmetrisk spegel med ram av lera

Vi har länge sett asymmetriska speglar hos olika varumärken, men det är också enklare än vad man kan tro att göra sin egen variant. För det här projektet hämtar vi gärna inspiration från den här spegeln (reklamlänk) från H&M Home.

asymmetrisk spegel H&M Home
Spegel från H&M Home.

Du behöver:

Gör så här:

 1. Rita ut den form som du vill att spegeln ska ha.
 2. Skär längs markeringen med glasskäraren. För att få bort det överflödiga spegelglaset kan du behöva knacka eller trycka lätt på det.
 3. Skär ut en bit av kartongen i samma form som spegeln, men addera så många centimeter som du vill att spegelramen ska vara. Limma fast spegeln på kartongen, som blir baksidan av den färdiga spegeln.
 4. Ta en till kartongbit och skär ut en framsida till ramen som täcker kanterna på spegeln, så att de inte syns. Detta kommer att bli basen för ramen.
 5. Lägg ut ramen på en plan yta och täck den med lufttorkande lera. Lek med proportionerna och testa dig fram tills att ramen har den tjocklek, yta och form som du vill att den ska ha. Låt torka.
 6. När leran har torkat helt är det dags att ge den din önskade yta. Du kan till exempel sandpappra den torkade ramen av lera så att den får en mjuk och len finish. Måla med den nyans du föredrar, eller spraya den med granitspray om du vill ha en yta med struktur.
 7. Efter att ramen har torkat limmar du fast den på spegeln. Nu har du en färdig asymmetrisk spegel att pryda hemmet med!

Du kan spana in två ännu mer detaljerade guider till hur du gör spegeln här samt här.

Är du sugen på att skapa din egen inredning av lufttorkande lera? Här hittar du DAS-leran i flera olika storlekar och varianter (reklamlänk).

Annons
DAS lufttorkande lera
Klicka på bilden för att komma direkt till leran.
Inred med din egen konst – så gör du en snygg tavlaBrand logo
Inred med din egen konst – så gör du en snygg tavla

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons