Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Mängder med kreativa lösningar och plats för förvaring i det ljusa hemmet i Århus

12 feb, 2021 
AvCamilla Tange Peylecke
Line Frier och hennes mans hus utanför Århus är bara 89 kvadratmeter. Därför har de inrett med ljusa färger och kreativa lösningar som inbyggda skåp för förvaring och mysiga sittplatser.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilenBrand logo
Skandinaviskt 2.0 – så inreder du med den nya trendstilen

Line Frier arbetar som arkitekt och lämpligt nog använder hon familjens hem för att testa nya idéer. Ett litet hem kräver kreativa lösningar för att kunna utnyttja samtliga kvadratmeter på bästa möjliga vis. Just därför har Line bland annat ritat och låtit bygga in en garderob mellan kök och matsal som binder ihop rummen och samtidigt bjuder på sittplats.

Smarta lösningar Århus sittbänk

– Jag är mycket inspirerad av dans, rörelse, japansk konst, design och arkitektur. Jag har det som utgångspunkt både i jobbet och hemma, säger Line.

Annons
Smarta lösningar Århus soffa vardagsrum

Idéerna kommer till i takt med att familjens behov förändras och utvecklas. Sedan de flyttade in i huset i Risskov har familjen utökats med två barn, numera två och fyra år gamla. På bottenvåningen har Line hängt upp en stor, tjock gardin med tyg från Kvadrat i stället för en dörr, ett mjukt sätt att dela av rummen på.

Smarta lösningar Århus sovrum kalkfärg

– Den har faktiskt inte mindre än tre funktioner. Vi kan dra för den vid trappan på natten, avskärma den lilla alkoven där barnen gillar att bygga koja, och stänga av in mot barnrummet när vi vill ha lugn och ro. Allt på en gång!

Annons
Smarta lösningar Århus Line Frier arkitekt

När Line och hennes man flyttade in i det lilla huset fanns det mesta kvar från när huset bygges 1946. Men inte i skick så att det gick att bevara allt. Så i stället för att riva ut allt på en gång, genomgick rummen en varsam renovering ett i taget. De började med köket, som var inrett med en mix av material från 40- och 90-talen.

Smarta lösningar Århus matbord cone chair i lila

– Köket var inrett som en liten, mörk skokartong. Eftersom vi började renoveringsarbetet här visste vi att kökets stil, färgval och design skulle bli en mall för resten av huset.

Annons
Smarta lösningar Århus sittbänk köket
Smarta lösningar Århus sittbänk kök barnmöbler

I arbetet med att varsamt renovera sitt 40-talshus, klätt i gult tegel, rev de väggar, ändrade viss planlösning, byggde som sagt rumsavskiljare som fungerar som möbler och valde ljusa träslag och färger i inredningen. Men det var hela tiden mycket noga med att vara trogna husets själ och historia. Att inte riva ut eller ändra bara för att.

Annons

Mycket trä och naturmaterial

Lines inredningsstil beskriver hon som nordisk med mycket trä och naturmaterial.

Smarta lösningar Århus draperier sovrum

– Ljusa material gör att rummen känns större, det är ett bra tips att tänka på. Och bor du litet ska du absolut satsa på förvaring så att du kan stuva undan saker du inte behöver ha framme. Det ger ett både lugnt och snyggt intryck.

Smarta lösningar Århus vas soffbord blåklint

– Det var viktig för oss att framhäva de rumsliga kvaliteter som fanns i huset. Vi ville bevara, så gott det gick, och utnyttja de material som fanns. Jag tycker att vi få till ett lugnt och hemtrevligt hem.

Fotograf: Peter Kragballe

Lär mer om inredningen i bildspelet här:

Läs mer här:

Minitvåan i Paris bjuder på smarta lösningar och grafisk elegans – kika in

Rofyllt och stilsäkert skärgårdshem i Göteborg

Här är alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons