Minitvåan i Paris bjuder på smarta lösningar och grafisk elegans – kika in

Minitvåan i Paris bjuder på smarta lösningar och grafisk elegans – kika in

En liten tvårummare mitt i Paris har förvandlats till en välplanerad lya. Grafisk elegans och färg välkomnar besökare. Häng med in!
11 februari, 2021
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att hålla koll på
Slå på ljud

En sängavel som dubbeljobbar, osynlig förvaring, en bänk med flera funktioner … För inredningsarkitekten Romain Chauveau från franska Supercraft Studio är listiga lösningar en given del av alla hans projekt.

I det här fallet var storleken på lägenheten vid torget Place Dauphine den största utmaningen. En liten tvåa på 45 kvadratmeter.

– Lägenheten hade snabbrenoverats på enklast möjliga sätt. Mitt första uppdrag blev att återställa dess gamla charm med bjälkar och kalkade väggar genom att plocka bort tre lager golv, ett pålagt innertak och en vägg, säger Romain.

– Tanken är att lägenheten ska påminna om en hotellsvit. Nu är det öppet mellan kök och vardagsrum och du kan gå direkt till badrummet från sovrummet.

Ljusa väggar, vitlaserad ekparkett och möbler i amerikansk valnöt skapar en röd tråd mellan alla utrymmen.

– I en liten lägenhet är det viktigt att tänka stort.

Redan när man stiger innanför dörren möts man av flera sorters träslag. Det breda brädgolvet i vitlaserad ek gör att rummet upplevs rymligare och väggen klädd med amerikanskt valnötsträ gömmer förvaring. Valnötsträ återkommer i matbordet som ritades speciellt inför renoveringen av lägenheten och som har plats för sex personer.

Den generösa bänken är tänkt att fungera som sittplats vid matbordet och som soffa åt andra hållet, där loungedelen är. Samma idé syns i sovrummet – för att sängen skulle kunna trona mitt i rummet tog Romain Chauveau bort murstocken och ritade en walk-in-closet som också blev sänggavel. En sänggavel som både fungerar som vägg och garderob men ändå släpper igenom ljus.

I vardagsrummet har några av korsvirkesväggens bjälkar lämnats nakna för att ge liv åt den i övrigt kalkade ytan. Mattor och kuddar i livliga färger och den extramjuka bänksoffan, klädd i tyg från Kvadrat, mjukar upp den strama, fasta inredningen.

Lyan bjuder på storslagna idéer och hisnande utsikt över Dauphine-torget (som fått sitt namn efter tronföljaren till den franska kronan) mitt i Paris. Kungligt!

Av Lisa Sicignano
Fotograf Romain Chauveau

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Den stoppade bänken, klädd i tyg från Kvadrat, har ritats för att passa både som bänk med ryggstöd och soffa, och säng vid behov. På bordet i valnötsträ, också ritat av Romain Chauveau, står skålen Ceramica negra, Datcha. Vas i keramik och bägare i ek, Fleux.

Sänggaveln i sandblästrat glas och lackat trä gömmer en walk-in-closet. Sängkläder, Caravane. Pläd, Forget me not. Vägglampa, CTO Lightening.

Matbordet, ritat speciellt för lägenheten, omges av stolarna 430, formgivna av Verner Panton, Verpan. I nischen i väggen två marmorvaser av Christophe Delcourt, Collection Particulier.

Underskåpen i valnötsträ klädda med en keramisk yta från Dekton. Ovanför diskhon: Keramikbägare, Raawii. Mortel och oljeflaska, Digoin. Skärbräda i valnötsträ, the Conran Shop. Lampa NO204, formgiven av Bernard-Albin Gras, DCW Editions.

På hylla i köket: kruka, Forget me not, karaff Strøm, Raawii, fruktskål, Sin chez Fleux.

Mattans, Lindell & co, och kuddarnas grafiska linjer och färger kontrasterar mot fåtöljen Pasha, formgiven 1975 av Pierre Paulin, Gubi. Det lilla bordet Lato är formgivet av Luca Nichetto, & Tradition. Golvlampa G21, formgiven 1951 av Pierre Guariche, Sammode Studio.

Badrummet har klätts om med grönblått kakel från Ceramiche Piemme som livar upp valnötsträets varma toner. Handfat, Alape. Kranen Tara, Dornbracht. Lampor Mini glo-ball, design Jasper Morrison för Flos.

Läs mer här:

Rofyllt och stilsäkert skärgårdshem i Göteborg

Här är alla vinnare i ELLE Deco Design Awards 2021

Stylistens hem i Vasastan med kreativ DIY och magiska färger