Så inreder du med pastell – 10 snygga och inspirerande tips

11 feb, 2021 
AvLinnéa Ruiz Mutikainen
Så inreder du med pastell – 10 snygga tips
Välkomna våren och ljusare tider med uppiggande pasteller. Vi listar 10 inspirerande tips på hur du integrerar pasteller i ditt hem.
Annons
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER
SÅ MÅLAR OCH INREDER VI 2021 – 5 FÄRGTRENDER

Mjuka pasteller började ta sig in på både inredningsscenen och modevärlden för ett par säsonger sedan och tycks ha säkrat sin plats ett tag framöver. Även 2021 fortsätter pasteller dominera, främst i en dämpad karaktär som både tillför en efterlängtad färgklick och ett behagligt lugn samtidigt.

Vill du addera uppiggande pasteller i ditt hem? Oavsett om du tänker dig en liten detalj eller en större yta så har vi samlat 10 inspirerande sätt att inreda med pasteller i hemmet. Dags att välkomna våren med färg!

Så inreder du med pasteller 2021 – 10 enkla och inspirerande tips:

1. På väggarna

Måla väggarna i trendiga pastellfärger
En dämpad pastellkulör på väggarna är perfekt för dig som vill skapa behagliga miljöer men samtidigt behålla det färgstarka. Foto: Farrow & Ball.

Låt de ljuva pastelltonerna leta sig fram till väggarna. Här är nyckeln att variera nyans efter önskat intryck. Dämpade nyanser lämpar sig extra väl i exempelvis sovrum, där vi vill skapa harmoniska miljöer med välbefinnande i fokus. Färgstarka och poppiga varianter passar bra i livliga rum, som sällskapsytor, där energin är högre.

Annons

Testa att addera pastell på en vägg, eller låt färgen sprida sig längs alla väggar i ett rum, för en genomtänkt inramning i ett och samma tema.

2. Liva upp en yta

Så inreder du med pastellfärger
Trött på ett kök i vitt? Låt pastellerna ta plats på köksluckorna för en uppiggande färginjektion. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem. Styling: Copparstad. Mäklare: Adam Smith.

Pasteller är både lekfulla och livliga och lyfter vilken yta som helst, inte minst om pastellerna får stå i fokus. Testa att koncentrera färgdosen till en specifik yta för en stilsäker statementeffekt. Köket är exempelvis tacksamt när det kommer till färgsättning med köksluckor och större detaljer som kan få helt nytt liv med en färginjektion.

Annons

3. Uppdatera textilierna

Addera pasteller i ditt hem med pastellfärgade textilier, som mattor och sängkläder
Inspireras av Mix Teklan, den grafiska mattan ursprungligen designad av Kristine Five Melvær för Heymat, men som har fått sig ett färgstarkt lyft i nya samarbetet med Tekla Evelina Severin. Foto: Heymat.

Pasteller behöver inte bara förekomma på väggar och möbler. Den läckra färgpaletten gör sig minst lika fint på textilier, som ofta tenderar att gå i neutrala, jordnära toner. Testa att låta handdukar, sängkläder eller mattan gå i pastelltoner för ett levande intryck och färgklick i ett.

4. Mixa och matcha

Inred med trendiga pastellfärger på väggarna
Poppiga accentdetaljer i starka färger lyfter ett helt rum. Här ser vi nyanserna Light Blue No.22, Arsenic No. 214 och Babouche No.223, alla kurerade av Tapet-Cafe. Foto: Farrow & Ball.

Lägg lite extra krut på accentdetaljer och sikta på att bryta av en pastellfärg med en annan. Ett snyggt och effektfullt tillvägagångssätt är att satsa på en ljus bas, exempelvis en dämpad väggfärg eller större möbel i dämpad kulör, som sedan bryts av med en annan färg i betydligt poppigare nyans. Särskilt effektfullt blir det om du, likt bilden, bryter av väggfärg med ett fönster målat i en annan kulör.

Annons

5. Skapa Kontraster

Blanda pastellfärger tillsammans med svart och brunt för stilrena kontraster.
Blanda pastellfärger tillsammans med svart och brunt för stilrena kontraster. Foto: Fredric Boukari/Emilsson för Historiska Hem. Styling: Petra Yngfalk. Mäklare: Henriette Gerson.

Kontraster är ett perfekt sätt att tillföra det lilla extra i ditt hem. Bryt av en behaglig och harmonisk pastellvägg med möbler och inredningsdetaljer i mörkare färgskala, exempelvis brunt och svart. Svart är en svårslagen trotjänare när det kommer till lyxiga och stilsäkra kontraster och är en kulör som även bryter av pasteller på ett effektfullt och stilsäkert sätt.

6. Integrera växter

Så inreder du snyggt med växter hemma
Addera växter i hemmet för en genomgående rofylld känsla och behaglig atmosfär. Foto: Johan Spinnell för Historiska Hem. Stylist: Anna van Keppel. Mäklare: Mattias Öhman.

Växter har tagit, och fortsätter att ta, mer plats i våra hem och inte är det så konstigt. Tack vare grönska kan vi med enkelhet skapa rofyllda oaser på hemmaplan, perfekta att ladda upp batterierna i.

Annons

Växter är ett fint komplement till färgglada pasteller, som dessutom balanserar och livar upp ytor tack vare dess uppiggande utförande och behagliga färger.

7. Ton i ton-koncept

Så inreder du snyggt hemma med pastellfärger
Utgå ifrån en pastellfärg och låt samma nyans, eller flera nyanser av färg, förekomma i hela rummet för ett enhetligt intryck. Foto: Lina Östling för Historiska Hem. Styling: Rydmans Hem. Mäklare: Mattias Lantto.

Tolka en av modevärldens stora trender som även har smittat av sig på inredningsvärlden, nämligen ton i ton. Dämpade pasteller, inte minst mintgröna toner, passar strålande i sammanhanget. Utgå ifrån färgen och låt den förekomma i flera former, exempelvis på väggarna, möblerna och i textilier.

Testa vad som känns rätt för dig och ditt rum – och låt gärna samma färg återkomma i flera av hemmets rum för en genomgående röd tråd.

Annons

8. Personliga Stilleben

Så skapar du personliga stilleben hemma i pastellfärger
Personliga stilleben lyfter vilket hem som helst. Addera en detalj eller två i pastellton, eller utgå ifrån en pastellbricka för en medveten färgklick. Foto: Pappelina.James Stokes Amsterdam, Pappelina AB

Sugen på att addera pasteller i lagom mängd? Skapa ett personligt stilleben där du utgår ifrån en, eller flera, pastellfärger som du tycker om. Samla ihop objekt och detaljer som du håller kärt och kombinera med färgstarka inslag. Ett smart knep är att investera i en bricka i en pastellnyans och låta samma färg förekomma i objekten, eller låta objekten gå i andra kulörer – du väljer!

9. Lekfulla färgmöten

Så inreder du med pastellfärger
Färg gifter sig väl med färg, det är sedan gammalt. Inspireras av danska Montana, där färg alltid står i fokus. Foto: Montana.YELLOWS.DK

För färgentusiasten är pastellfärger i kombination med andra färgstarka motsvarigheter värt att prova. Våga blanda olika poppiga kulörer i ett och samma sammanhang och skapa levande miljöer med en stor dos personlighet. För den trendsäkra kan du med fördel integrera gult och rostbrunt, två framträdande färgval 2021.

Annons

10. I detaljerna

Så inreder du snyggt med pasteller
Satsa på en ram i en pastellfärg som antingen utgör en kontrast eller lyfter en nyans från tavlan i fråga. Väggfärgen är Light Blue No.22, kurerad av Tapet-Cafe. Foto: Farrow & Ball.

Många av oss har konst och foton som pryder en, eller flera, väggar i våra hem. Låt pastellfärgerna smyga in på väggarna i form av ramar och vägghängda skulpturer. Skapa kontrast med en ram i en avvikande färg eller låt den gå i en nyans som även förekommer i tavlan eller fotot.

LÄS MER:

Annons
Innehåller annonslänkar