Rofyllt och stilsäkert skärgårdshem utanför Göteborg – kika in

Instagramprofilen Catarina Skoglund lever skärgårdsliv på Asperö. Renoveringsobjektet är återställt till sin forna glans och samlargenen syns överallt. Välkommen in!
10 februari, 2021

Det är tidig morgon en klar och vacker dag och ett fåtal människor väntar vid Saltholmens färjeläge för att ta båten ut i Göteborgs skärgård. Man får en känsla av att de flesta av dem gör detta dagligen och för en stadsunge som vuxit upp vid en betydligt mer öfattig kuststräcka känns tanken på att båtpendla till jobbet enormt romantisk.

Turen till Asperö tar knappt tio minuter och lugnet som infinner sig när man kommer iland är så kompakt att man nästan kan ta på det.

Det är inte svårt att förstå vad som lockade fotografen och stylisten Catarina Skoglund och hennes familj att ta steget från en lägenhet i Majorna till denna skärgårdsidyll.

– Vi började åka ut hit på somrarna, hyrde hus på olika öar ett par veckor och trivdes så bra. Varje gång jag satte mig på båten ut kände jag ett sådant lyckorus. När vi senare började leta hus var det framför allt den känslan jag gick efter. Ju mer vi pratade om skärgården desto mer blev det en fix idé att det var här vi skulle bo.

– Eftersom vi aldrig har haft någon bil kändes det som det bästa alternativet att flytta till en bilfri ö nära stan. Lugnet och avsaknaden av biltrafik skapar en tystnad som är svår att hitta. Jag hade länge haft en längtan om att få leva närmare naturen, men det var inte förrän vi gjorde den förändringen som jag förstod hur viktigt det behovet faktiskt var för mig.

Huset de till slut föll för ligger en kort promenad från färjan, över ett krön täckt av klipphällar och björkar. Ett vitt trähus med snickarglädje i taknockarna, byggt i mitten av 30-talet i klassisk skärgårdsstil. På ena sidan huset gränsar tomten till berghällarna och på andra sidan är trädgården fylld av fruktträd och vackra blomsterrabatter.

– Den stora trädgården var det vi föll för från början. Och själva huset påminner om mitt eget barndomshem som jag växte upp i på landet i Dalarna. Kanske fanns det en underliggande trygghetskänsla i det. Framför allt fick vi en skön känsla av huset första gången vi besökte det. Det är ett fantastiskt ljusinsläpp från alla väderstreck, vilket var en stor kontrast till lägenheten vi bodde i tidigare som delvis låg i bottenplan.

”Gerts hus”, som öborna döpt det till efter den förre ägaren, såldes som ett renoveringsprojekt och det krävdes en del kärlek och hårt jobb för att förvandla det till det trivsamma hem det är i dag för Catarina, Robert och döttrarna Stella och Penny. Mycket av renoveringen gjorde de dessutom själva.

– Framför allt övervåningen behövde ett rejält lyft. Vi ville ta fram originalgolven i trä som visade sig vara fernissade, så vi fick först hyvla av alla golv för att sedan kunna slipa dem. Sedan har vi jobbat oss igenom alla rum allt eftersom.

Resultatet med tapeter och målade väggar i dova färger, såpade trägolv, övervägande vintagefyndade trä- och rottingmöbler och det platsbyggda duvblå köket har vi de senaste åren kunnat följa på Catarinas instagramkonto, @annacate. Där kan man också ana små glimtar av parets gemensamma kärlek till musik; vinylsamlingen är enorm och små referenser till engelsk popkultur dyker upp här och där i inredningen.

– Musik och böcker behövs för att vi ska känna oss hemma. Vi är båda samlare och det var lite så vi hittade varandra, genom vårt gemensamma musik- och skivsamlarintresse. Mycket av inspirationen till inredningen kommer från England och popkulturen där som jag fått med mig sen barndomen. Jag bodde också i London en kort tid i min ungdom och den tiden har präglat mig väldigt mycket. Tur att jag träffade en man som är en lika obotlig anglofil!

– Även personliga små saker som vi tillsammans samlat på oss genom åren betyder mycket, som keramik från vänner och bekanta och olika loppisfynd. Inredningen i vårt hem är något vi skapar tillsammans. Jag är mycket mer spontan och vill att allt ska gå snabbt. Robert är den som bromsar lite och låter saker få växa fram i stället, det skapar en bra balans. Att saker och ting ska få ta tid, det övar jag på.

Foto: Petra Bindel

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

På nedervåningen strömmar ljuset in i huset från fyra olika håll. Soffmöblemanget är köpt på loppis och hyllan som rymmer parets stora vinylsamling kommer från Betonggruvan. Matta från We Are Here Now, ”som drivs av Anna som handplockar vintage mattor och säljer online”.

Ovanför den låga hyllan från Betonggruvan som rymmer alla vinylskivor hänger bland annat ett Zornprint köpt på Fabriken och ett fotoprint av Sofia Vusir Jansson från Mokkasin, en gåva från konstnären. Vasen och skulpturen är gjorda av Malou Palmqvist, en konstnär och designer som bor på samma ö.

Lilla vitrinskåpet är köpt antikt. Diskho från brittiska Shaws och köksblandare från Mora Armatur.

Den vackra gråblå köksinredningen är platsbyggd av Alsike Snickeri via Köksforum i Göteborg.

I parets tidigare lägenhet var ena köksväggen en rå tegelvägg och det var något de bestämde sig för att ta med till det nya huset. Här är det murstocken som frigjorts från puts och färg.

Vy från vardagsrummet in i matrummet. Det runda soffbordet i förgrunden är köpt vintage på Fabriken i Göteborg. Rottingfåtöljerna är loppis respektive från Granit. Matbordet är köpt vintage och Thonetstolarna på Artilleriet.

Catarina Skoglund, Instagram @annacate, bjuder in till sitt vackra hem på ön Asperö i Göteborgs skärgård.

Zornprint köpt på Fabriken och ett fotoprint av Sofia Vusir Jansson från Mokkasin, en gåva från konstnären. Vasen och skulpturen är gjorda av Malou Palmqvist, en konstnär och designer som bor på samma ö.

Sovrummet är tapetserat med Anemone, designad av Hanna Wendelbo för Midbec Tapeter. Sängkläder från Midnatt Official och överkastet är en gåva från vännen och designern Malou Palmqvist, som växtfärgat tyget. Sänglampa designad av Kristoffer Hoshino och köpt på Kvart Interiör.

Ordning och reda i dottern Pennys rum med det antika skåpet som rymmer mycket. Tapeten heter Acanthus och kommer från William Morris & Co.

När fönsterna på den inglasade verandan målades om i en varm gulbeige ton förändrades hela stämningen i rummet. Korgsoffan heter Malawi och är köpt på Afroart. Pall av Aalto från Artek.

Från början var tanken att slå ut väggen mellan kök och vardagsrum för att få en mer öppen planlösning, men väggen visade sig vara bärande så planen gick i stöpet. ”Något vi är väldigt glada för idag då tankegångarna gick lite väl fort där. Det hade inte känts bra att förstöra den ursprungliga planlösningen på huset.”

Läs mer här:

Stylistens hem i Vasastan med kreativ DIY och magiska färger

Färginspiration och smarta DIY-lösningar hos stylisten på Södermalm

Superfront lanserar ny kollektion med trä i fokus – se bilderna här