Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Rofyllt och stilsäkert skärgårdshem utanför Göteborg – kika in

10 feb, 2021 
AvEmma Persson Lagerberg
Instagramprofilen Catarina Skoglund lever skärgårdsliv på Asperö. Renoveringsobjektet är återställt till sin forna glans och samlargenen syns överallt. Välkommen in!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll påBrand logo
Inredningstrender 2021 – 7 stora trender att ha koll på

Det är tidig morgon en klar och vacker dag och ett fåtal människor väntar vid Saltholmens färjeläge för att ta båten ut i Göteborgs skärgård. Man får en känsla av att de flesta av dem gör detta dagligen och för en stadsunge som vuxit upp vid en betydligt mer öfattig kuststräcka känns tanken på att båtpendla till jobbet enormt romantisk.

Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö korgmöbler

Turen till Asperö tar knappt tio minuter och lugnet som infinner sig när man kommer iland är så kompakt att man nästan kan ta på det.

Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö korgmöbler verandan

Det är inte svårt att förstå vad som lockade fotografen och stylisten Catarina Skoglund och hennes familj att ta steget från en lägenhet i Majorna till denna skärgårdsidyll.

Annons
Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö barnrum tapet
Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö sovrum blommig tapet

– Vi började åka ut hit på somrarna, hyrde hus på olika öar ett par veckor och trivdes så bra. Varje gång jag satte mig på båten ut kände jag ett sådant lyckorus. När vi senare började leta hus var det framför allt den känslan jag gick efter. Ju mer vi pratade om skärgården desto mer blev det en fix idé att det var här vi skulle bo.

Annons

– Eftersom vi aldrig har haft någon bil kändes det som det bästa alternativet att flytta till en bilfri ö nära stan. Lugnet och avsaknaden av biltrafik skapar en tystnad som är svår att hitta. Jag hade länge haft en längtan om att få leva närmare naturen, men det var inte förrän vi gjorde den förändringen som jag förstod hur viktigt det behovet faktiskt var för mig.

Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö spegel porträtt

Huset de till slut föll för ligger en kort promenad från färjan, över ett krön täckt av klipphällar och björkar. Ett vitt trähus med snickarglädje i taknockarna, byggt i mitten av 30-talet i klassisk skärgårdsstil. På ena sidan huset gränsar tomten till berghällarna och på andra sidan är trädgården fylld av fruktträd och vackra blomsterrabatter.

Annons

– Den stora trädgården var det vi föll för från början. Och själva huset påminner om mitt eget barndomshem som jag växte upp i på landet i Dalarna. Kanske fanns det en underliggande trygghetskänsla i det. Framför allt fick vi en skön känsla av huset första gången vi besökte det. Det är ett fantastiskt ljusinsläpp från alla väderstreck, vilket var en stor kontrast till lägenheten vi bodde i tidigare som delvis låg i bottenplan.

Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö korgmöbler vardagsrum

”Gerts hus”, som öborna döpt det till efter den förre ägaren, såldes som ett renoveringsprojekt och det krävdes en del kärlek och hårt jobb för att förvandla det till det trivsamma hem det är i dag för Catarina, Robert och döttrarna Stella och Penny. Mycket av renoveringen gjorde de dessutom själva.

Annons
Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö kök tegelvägg

– Framför allt övervåningen behövde ett rejält lyft. Vi ville ta fram originalgolven i trä som visade sig vara fernissade, så vi fick först hyvla av alla golv för att sedan kunna slipa dem. Sedan har vi jobbat oss igenom alla rum allt eftersom.

Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö kök talrrikshylla
Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö kök vitrin skåp porslinsho
Annons

Resultatet med tapeter och målade väggar i dova färger, såpade trägolv, övervägande vintagefyndade trä- och rottingmöbler och det platsbyggda duvblå köket har vi de senaste åren kunnat följa på Catarinas instagramkonto, @annacate. Där kan man också ana små glimtar av parets gemensamma kärlek till musik; vinylsamlingen är enorm och små referenser till engelsk popkultur dyker upp här och där i inredningen.

Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö vardagsrum hyllor lp-skivor

– Musik och böcker behövs för att vi ska känna oss hemma. Vi är båda samlare och det var lite så vi hittade varandra, genom vårt gemensamma musik- och skivsamlarintresse. Mycket av inspirationen till inredningen kommer från England och popkulturen där som jag fått med mig sen barndomen. Jag bodde också i London en kort tid i min ungdom och den tiden har präglat mig väldigt mycket. Tur att jag träffade en man som är en lika obotlig anglofil!

Annons
Catarina Skoglunds skärgårdshus på Asperö hylla Betonggruvan skivsamling

– Även personliga små saker som vi tillsammans samlat på oss genom åren betyder mycket, som keramik från vänner och bekanta och olika loppisfynd. Inredningen i vårt hem är något vi skapar tillsammans. Jag är mycket mer spontan och vill att allt ska gå snabbt. Robert är den som bromsar lite och låter saker få växa fram i stället, det skapar en bra balans. Att saker och ting ska få ta tid, det övar jag på.

Foto: Petra Bindel

Läs mer om inredningen i bildspelet här:

Läs mer här:

Stylistens hem i Vasastan med kreativ DIY och magiska färger

Färginspiration och smarta DIY-lösningar hos stylisten på Södermalm

Superfront lanserar ny kollektion med trä i fokus – se bilderna här

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons