7 fina sätt att plocka in mer grönska i inredningen

gröna växter inredningstips

Gröna inslag gör hemmet mer trivsamt och blir pricken över i:et i inredningen. Forskning visar dessutom att grönska gör oss mindre stressade, så varför inte plocka in naturen och dess fördelar i hemmet?
28 april, 2023
4 trendiga inomhusväxter 2023
0:51

Efter reklamen: 4 trendiga inomhusväxter 2023

(0:51)

Slå på ljud

1. Fyll hela fönstret

sovrum med gröna växter i fönstret

Grönt i sovrummet hos Anna Prosser. Foto: Patric Johansson, styling: Myrica Bergqvist.

Har du ingen grönskande utsikt utanför fönstret? Fyll då hela fönsterbrädan med växter (gärna i olika nivåer!) för att skapa känslan av en lummig utsikt.

Tips! Tänk på att välja växter utifrån dina förutsättningar! Om du har soligt söderläge eller ett skuggigare norrläge påverkar vilka växter som kan trivas och frodas i dina fönster.

2. Odla inomhus

kök i ett orangeri med tomatplantor och klätterväxter

Drömlikt med orangeri och kök i ett hemma hos Malin Cropper i Färingsöhuset. Foto: Malin Cropper.

Just nu finns det nog inget som är lika trendigt som att vara självförsörjande. Och även om det inte går att odla allt inomhus, så går det faktiskt att odla en hel del bara i köksfönstret – våga testa ett grönt projekt i år!

Tips! Det finns mycket som går att odla inomhus! Vad sägs om gurka, tomater, pak choi, krasse eller örter att använda i matlagningen?

3. Matcha i grönt

grön väggfärg som matchar växterna

Ton i ton i grönt hemma hos mat- och vininspiratören Frida Lund. Foto: Jonas Gustavsson.

Ta in naturens grönska ytterligare genom att matcha dina gröna växter med en vägg målad eller tapetserad i din favoritnyans. Gröna väggar är ett snyggt, uppiggande och tidlöst val.

Trendiga inomhusväxter – 4 växttrender att ha koll på 2023

4. Grönt i flera nivåer

Gröna växter hemma hos Elin Lervik

Prunkande grönska hemma hos Elin och Alexander Lervik. Foto: Fanny Rådvik, styling: Linda Ring.

Skapa en grön oas i ett hörn hemma genom att placera dina mindre och medelstora växter på olika höjder med hjälp av piedestaler, sido- eller blombord. Ett enkelt men effektfullt knep!

5. Satsa på grönt storlek större

Stor fiolfikus i vardagsrum

Sofia Wood inreder med en rejäl fiolfikus hemma. Foto: Andrea Papini, styling: Dennis Valencia.

Precis som vi i inredningen blandar både större möbler och mindre inredningsdetaljer, så skapas en fin dynamik när du blandar växter i olika storlekar. Var inte rädd för att inreda med ett större träd – det blir ett riktigt snyggt tillskott och tar in naturkänslan på ett kick!

Tips! Det finns flera olika större träd och växter som klarar sig inomhus. Inred med en fikus, strandkastanj, förmakspalm eller varför inte med en storvuxen monstera?

6. Inred med en växtgardin

växtgardin runt fönster

Hemma hos ELLEs creative director Nina Oja. Foto: Mikael Lundblad.

Rama in fönstret med en klätterväxt som får agera gardin! Precis som textilier så mjukar de gröna inslagen upp och här skapar formen även ett snyggt blickfång som sticker ut och ger en bohemisk känsla.

Därför vill alla ha mimosa i hemmet just nu – allt du behöver veta

7. Vårkvistar i vas

kvistar med blommor i vas

Kvistar hos Daniella Witte. Foto: Andrea Papini, retusch: Sofia Törnqvist.

Vårens kanske vackraste detalj är alla kvistar med knoppar som slår ut i blom. Placera dem i din favoritvas och låt hoppet om en annalkande vår sprida sig i hemmet.

Tips! Glöm inte att snitta kvistarna både när du tar in dem samt då och då när du byter vatten. Använd ljummet vatten och byt vatten regelbundet. Spraya även knopparna med vatten så att de inte torkar ut och voilà – snart har du blommande kvistar!

Så odlar du på balkong – allt du behöver veta
Kika in hos Anna Prosser
0:39

Efter reklamen: Kika in hos Anna Prosser

(0:39)

Slå på ljud