Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Därför vill alla ha mimosa i hemmet just nu – allt du behöver veta

17 feb, 2023 
Allt du behöver veta om mimosa, mimosa skötselråd
Välkomna våren med mimosa, säsongens trendigaste grönska. ELLE Decoration samlar allt du behöver veta om trendblomman, från skötselråd till stylingtips.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en hållbar bukettBrand logo
Så gör du en hållbar bukett

Vem älskar inte att inreda med växter? Utöver att addera harmoni och lugn skapas upplyftande blickfång i härligt grönskande anda. Om du, likt oss, dessutom gillar att inspireras av säsongens trender för att navigera rätt bland växtdjungeln, är det en kandidat som onekligen sticker ut lite extra i år – mimosablomman.

Vad är mimosa?

Mimosablomman är, lämpligt nog, starkt förknippad med årets första vårtecken. Blomman dyker oftast upp efter vinterns långa, kalla månader. Den är enkel att känna igen tack vare sitt fluffiga uttryck och runda utförande. Mimosan är vanligt förekommande i medelhavsländerna, men har på sistone blivit en uppiggande bubblare i Norden också.

Annons
Inred med mimosa, snygga tips
Den väldoftande mimosan är vanligt förekommande i parfymer.

Vad doftar mimosan?

Utöver sitt färgsprakande visuella uttryck är mimosan känd för sin doft, enligt många både frisk och vårig. Mimosan används frekvent i franska Grasse, en av världens ledande parfymstäder, vilket vi ser som lite av ett kvitto på att doften är härlig att ha omkring sig. Däremot kan doften upplevas stark, så om du är allergisk eller doftkänslig, ha det i åtanke.

Hur tar jag hand om mimosablomman?

När mimosablomman väl hittat en trivsam miljö växer den snabbt och smärtfritt. Under vintermånaderna bör du placera den svalt, helst lite fuktigt. Då får du god kontroll på mimosans tillväxt, både gällande blad och knoppar. Då kan du räkna med riklig blomning när säsongen drar igång, vilket oftast är mellan februari och april. Värt att tillägga är att blomman tål ett antal minusgrader och snö. På sommaren trivs blomman utomhus.

Annons

Snitta kvistarna och placera de i ett kärl med vatten. Likt många blommor gör lite snittblomsnäring i vattnet gott för mimosan. Se till att du tar bort bladen som hamnar under vattnet. För att hålla blomman fräsch längre, placera växten svalt under natten och spraya med vatten då och då.

Så inreder du med mimosablomman – enkla stylingknep:

Sugen på att addera den upplyftande gula blomman i hemmet? Nedan samlar vi tre enkla och stilfulla inredningstips.

1. Prunkande bukett

Inspireras av danska By Malene Birgers skandinaviskt återhållsamma showroom i Paris. Här agerar den uppiggande mimosan livlig kontrast och blir ett prunkande statement med svårslagen vårkänsla. Komplettera med torkade kvistar och blommor eller kör endast på mimosan för ett omedelbart lyft.

Annons

2. Vårig krans

Inred med mimosa, krans
Låt vårens prunkande krans gå i mimosans tecken.

Mimosan gör sig underbart fin i form av en charmig krans. Utöver att addera drömsk lantlig känsla får du en härlig vårinjektion i komprimerad dos. Varianterna är, som så ofta, oändliga. Räds inte att satsa på enbart mimosa eller blanda in andra blommor och växter i säsong för röd tråd med en twist.

3. Piffa upp loppisfyndet

Inred med mimosa, styling
Skapa ett spännande blickfång genom att kombinera piffig mimosa med ett historiskt objekt.

Att investera i en unik kruka, maffig vas eller något slags inspirerande mellanting på loppis, auktion eller second hand blir allt vanligare. Denna säsong lyfter vi objektet i fråga med piffig mimosa. Vi ser allt fler experimentera med både färsk och torkad mimosa beroende på önskat uttryck.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons