Trendiga inomhusväxter 2023 – fyra växttrender att hålla koll på

Trendiga inomhusväxter 2023, växttrender, linnéa ruiz mutikainen

Smygstarta våren med grönskande blickfång i säsong. Här dyker vi ner bland årets stora växttrender – inomhusväxter i synnerhet.
22 februari, 2023
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök
0:51

Efter reklamen: Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök

(0:51)

Slå på ljud

Att inreda med växter är fortsatt i ropet. Utöver en naturligt uppiggande kontrast och tydliga hälsofördelar (inte minst för harmoni och välbefinnande) är det gröna favoriterna tacksamma att inreda med. Investera i en större växt eller flera små, placerade runt om i hemmet, för en naturnära röd tråd.

Växttrender 2023, inomhusväxter krukväxter

Den charmiga gullrankan spås växa i popularitet under 2023.

Foto: Wexthuset

Innan vi spanar in säsongens växtprojekt är det hög tid för en inspirationsdos. Nu vänder vi oss till årets inomhusväxttrender för att enklare navigera i den grönskande djungeln. Växt- och trädgårdskedjan Plantagen presenterade nyligen Nystarta året med växter inomhus, en inspirerande rapport full av trender värda att hålla extra span på under 2023.

Från lättskötta växter till älskade retroklassiker, här är inomhusväxterna och växttrenderna du inte får missa 2023:

Växttrend 1: Mixa och matcha

Nej, vi släpper inte taget om storbladiga gröna växter – åtminstone inte helt. Däremot börjar vi experimentera med blandade arrangemang där den strikt gröna basen kompletteras med andra färgsprakande element. Enligt Plantagen är det blommor i alla tänkbara färger och former som väcker starkt intresse, möjligen kopplat till trenden med personliga heminredningar.

Därför vill alla ha mimosa i hemmet just nu – allt du behöver veta

Växttrend 2: Krukväxter att värna om

2023 fortsätter vi att inreda med blommor och växter för att förstärka hemmets lugn. Plantagens rapport visar hur våra stressnivåer fortsatt ökar, från femtio procent i fjol till femtiotvå procent i år. Denna säsong piffar vi upp med krukväxter, både för visuell effekt och deras meditativa fördelar.

Att ha en krukväxt att rå om skapar en känsla av sammanhang och att vara behövd, vilket i sin tur är gynnsamt för hälsan, säger Lisen Sundgren, herbalist, författare samt natur- och skogsterapiguide.

Växttrender 2023, inomhusväxter krukväxter

Bland inomhusväxttrenderna för 2023 ser vi både grönbladigt och blommiga kontraster.

Foto: Plantagen
Här är de största odlings- och växttrenderna 2023

Växttrend 3: Lättskötta växter

Vi håller hårt i våra lättskötta inomhusväxter. Förra året ökade intresset för tåliga växter som lyfter hemmiljön utan att kräva märkbar omvårdnad. I år utgår vi fortsatt från hållbart och lättskött men breddar gärna urvalet. Enligt rapporten är dracaena, kaktus, bonsaiformad citronfikus och zamiakalla fyra extra vassa kandidater.

Växttrender 2023, inomhusväxter

Vi fortsätter att maxa med lättskötta växter i alla hemmets rum.

Foto: Sandra Martins via Unsplash

Växttrend 4: 80-talsväxter gör comeback

Både inrednings- och modevärlden blickar ofta bakåt för inspiration. 70- och 80-talsinfluenserna är fortsatt starka, främst i form av murriga paletter, böljande former och lekfulla kontraster. Nu tar växtvärlden ett liknande grepp, förmodligen i spår av den lättskötta vurmen, med en märkbar comeback för både gullranka och fikus.

Källa: Plantagen.

Så tar du hand om dina palettblad
1:02

Efter reklamen: Så tar du hand om dina palettblad

(1:02)

Slå på ljud