Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Oscar Zias maxade minitvåa i Vasastan — häng med in i artistens trygga borg

17 jan, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Turné, ny skiva, dokumentär på SVT och programledare ... Artisten Oscar Zia behöver landa mjukt i lilla lyan i Vasastan.
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

En livs levande citatmaskin som efter tio intensiva år börjar landa i vem han är. Artisten och programledaren Oscar Zia, 27, är aktuell med ny skiva, vårturné och SVT-dokumentären Bluffen Oscar Zia.

Oscar Zia minitvåa Vasastan matplats
Matplats med röda signaler. Tavla av Ulrika Nihlén. Stolar, bord och lampa, köpt vintage. Bänken från Ikea har Oscar målat i samma färg som stolarna. Vas, Hay. Skåpet är vintage. Gardiner, Gotain.

Han hann också med att leda Musikhjälpen i december. Här vilas inte på några lagrar. Men däremot väljer han mer med omsorg och tvivlar månne inte lika mycket på sin förmåga längre?

Annons
Oscar Zia minitvåa Vasastan vardagsrum
Havrefärgade väggar bildar en mjuk fond i vardagsrummet. Soffbordet är ett hemmabygge. Soffan kommer från Melimeli. Fåtölj, Masspro-ductions. Färgglad vas, Hay. Kuddar från Hay och Ferm living.

– Det är långt ifrån en normal tillvaro det jag håller på med och självtvivlet spökar. Precis det som kommer fram i programmet. Det krävs lite galenskap och att ha bra människor omkring sig så man inte flyger upp bland molnen och fastnar där.

Oscar Zia minitvåa Vasastan glasbord
Inzoomat på soffbordet, som är ett hemmabygge. Matta, vintage. Keramikbricka av Kakan Hermansson

– Jag har frågat mig många gånger varför jag håller på med det här, men efter KBT-terapi, healing (det sista var inte riktigt min grej) och så vidare har jag kommit fram till att det är detta jag vill. Och precis som med allt i livet så kommer du misslyckas ibland, men det gör ingenting. Livet gör ont, men det är inte farligt.

Annons
Oscar Zia minitvåa Vasastan porträtt
I rampljuset. Det kostar på att vara artist. Men Oscar Zia har landat i att det är det han vill vara. Även om självtvivlet spökar.

Oscar tycker att inspelningen av dokumentären blev som en form av terapi och den slutade i dur med att nya skivan kom ut. Nu i vår väntar en intim klubbturné och kanske en och annan middag hemma i lägenheten på Rörstrandsgatan i Vasastan.

Oscar Zia minitvåa Vasastan hallen förvaring
Platsbyggd hallförvaring, Placard. Krokar, Massproductions. Sideboard i vardagsrummet, Tônn furniture.

Oscar Zia är uppvuxen i en familj med fem barn på slätten mellan Lund och Malmö, ”flockdjuret i mig vill alltid återvända dit, det är nästan evolutionärt det där.” Men just nu är hemma Stockholm och han har flyttat till kvarter där många av kompisarna redan bor.

Annons

Programledaren Renée Nyberg var ett stöd

– Mäklarproffset och min kompis Renée Nyberg följde med mig på visningar. Vi lärde känna varandra när vi tränade på samma gym. Att det blev den här tvåan på 45 kvadrat är hennes förtjänst. Hon fick mig att våga slå till. För den var rätt ful, lägenheten. Knappt någon förvaring och svartmålat golv, rätt deppigt.

Oscar Zia minitvåa Vasastan köket
Vinställ, Massproductions. Rund skärbräda, Hay. Stol med flätad sits av sadelgjord, vintage.

Layouten gjordes om helt, tillbaka till det ursprungliga, och för snickerier och planeringen tog han in snickaren Ragnar Reutermo, expert på bland annat platsbyggd förvaring och kök.

Annons

– Han är så himla duktig och trevlig. Och är man det minsta trevlig mot mig är det kört! Då kan jag inte säga nej.

Oscar Zias smarta förvaring för kök och hall

Ragnar byggde bland annat det platsbyggda, mossgröna köket och den knallgula hallen med mycket förvaring; ”Ave Maria, nu kan jag äntligen sova gott när jag vet var alla mina saker är.”

Oscar Zia minitvåa Vasastan köket skulptur
Platsbyggt kök, Placard. Skulpturen ovanför diskhon är köpt på en marknad i Värmland.

Han tog hjälp med inredningen av stylisten Ida Lauga, som med fast hand inrett med vissa nyinköpta möbler, som soffan från Melimeli, men hon har också plockat in det gamla genom auktionsinköp.

Annons

– Jag har många kvinnor runt mig, Renée, Ida och så min stora stilinspiration Hanna Hellquist, hon är min egen Anita Ekberg, en punkig, gammal italiensk dam. Odräglig och underbar på samma gång. Lite som jag, haha.

Oscar Zia minitvåa Vasastan sovrum
Oscars drömrum. Lakan från Midnatt. Överkast från Ferm living. Nattduksbord från Tônn furniture. Vägglampa, vintage. All väggfärg från Lycke/Happy homes.

– Men hon blev djupt kränkt när jag tog in inredningshjälp och fattade ingenting. Inredningen är dock en hyllning till hennes stil, som jag verkligen älskar. Personlig, ombonad, varm. Hanna har verkligen en unik känsla.

Oscar är intresserad av färg, form och design och har självklart varit delaktig i alla val, ”ingen har tvingat mig till något”. Färgerna har han fått från sin pappa, som enligt Oscar har design i sig, en man som gillar att sticka ut. Som barn hade Oscar inte en mörkblå, diskret fleecetröja som alla andra barn på förskolan, nä, spräcklig neon var det som gällde.

Oscar Zia minitvåa Vasastan sovrum gitarr
Lakan från Midnatt. Vägghyllorna har finsnickaren Ragnar Reutermo byggt. Vas, Ferm Living.

– Jag blir så jäkla glad när jag kommer hem, jag älskar min lägenhet. Tidigare hade jag svårt att koppla av när jag var ensam, nu trivs jag så bra i mitt eget sällskap.

– Jag sitter mest hemma och jobbar, jag blir inspirerad här. Kompisarna träffar jag ute på stan. Och om jag bjuder hem någon är jag den som signalerar att de måste gå hem, då börjar jag nämligen borsta tänderna.

Fotograf Mike Karlsson Lundgren Stylist Ida Lauga

Annons