Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

Intuitiv och lekfull inredning hemma hos VD:n på Södermalm

16 jan, 2024 
AvKatarina Matsson
Intuitionen leder Choi Ping Woo, vd på Sommarnöjen, genom livet. Det är också den som styr inredningen i hennes hem.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

90-tal och tidig höst, Choi Ping Woo hade precis fyllt 20 år och flytt Malmö och familjens förväntningar för Stockholm. Nu cyklade hon runt i city, delade ut CV:n till höger och vänster, i jakten efter ett jobb på vägen mot framtiden. I klädaffären Solo vid Norrmalmstorg fick hon napp, en ungdomspraktik, lyckligt ovetande om att det var en av landets då absolut hetaste butiker.

Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm vardagsrum
Fotografi av Peter Alendahl. Ekorre av Marcus Oakley. Tv:n Frame från Samsung pryds av en dansuppsättning av Sharon Eyal. Retrolampa, design Peter Celsing, Falken-bergs Belysning. Glas av bland andra Carina Seth Andersson och Simon Klenell.

Därefter fortsatte karriären som säljare på nystartade Acne ­– ”en knäpp och rolig tid” ­– innan hon startade eget: Woo Agentur, en agentur för illustratörer, grafiska formgivare och animatörer.

Annons
Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm smart hylla
Smart, grund förvaring i köket. Vas, Kosta Boda. Skål, design Ingegerd Råman, Orrefors. Konstverk av Olaf Hajek.

Tajmingen var perfekt, lågkonjunkturen gjorde att tidningarna skippade dyra fotografer och i stället förgyllde sidorna med illustrationer. Sedan dess har hon också hunnit jobba med elektronik, industridesign och arkitektur.

Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm konstverk
Konstverket av Leo Park var en inflyttningspresent till henne själv. Lampa Toio, design Achille och Pier Castiglion, Flos

– Jag blir alltid wow:ad av olika saker, tillfälligheterna har presenterat sig för mig. Det är inte förrän nu, i vuxen ålder, som jag ser en röd tråd. Det finns en designtråd. Jag är själv ingen kreatör, men jag gillar att omge mig med kreatörer, säger hon.

Annons
Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm matsal Artek
Frida Fjellmans ljuskrona utgör blickfånget ovanför matbordet. Bord, stolar, bänk och fåtölj, design Alvar Aalto, Artek. Affisch av Alexander Calder, Moderna Museet. Konstverk av Carl Fredrik Holtermann och Maja Steen. Svart vas av Carina Seth Anderson. Ljusstake i tenn, design Sissi Westerberg, Svenskt Tenn.

Det gäller även i lägenheten på Södermalm i Stockholm, en ombyggd fyra på femte våningen, med fri sikt över Lilla Blecktornsparken. Hit flyttade hon efter en separation för 1,5 år sedan, bostaden delas med de två tonårssönerna varannan vecka.

Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm vardagsrum hylla Lisa Larson
Vaser av bland andra Carina Seth Andersson. Konstverk på översta hyllan av Petra Börner. Blått glaskonstverk av Simon Klenell. Keramikapa av en av sönerna. Keramikhund av Lisa Larson. Grön väska, ATP Atelier.

Precis som karriären skulle hemmet kunna uppfattas som rörigt, men även här finns en röd tråd som får den spretiga inredningen att smälta ihop i harmoni. Basen: Trä, växter, svart och vitt. Ovanpå det: En lekfullhet. Runda former som liksom sväller, zebramönster, Frida Fjellmans överdimensionerade kristallkrona och konst med glimten i ögat.

Annons
Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm hall pallar Alvar Aalto
Pallar, design Alvar Aalto, Artek. Lampa Toio, design Achille och Pier Castiglion, Flos. Mindre konstverk av Yoshitomo Nara.

– Jag är lite av en samlare. Vi flyttade väldigt, väldigt mycket när jag var liten. Jag är helt osentimental när det gäller själva hemmet, det är innehållet som är viktigt för mig. Får jag bara med mig mina saker så kommer jag att känna mig som hemma, säger Choi Ping och fortsätter:

Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm kök Reform
Innerhallen blev kök, med bänk i rostfritt stål som sprider ljuset: Reflect, design Jean Nouvel för Reform.

– Varenda grej har en liten story, mitt hem är min livshistoria.

Annons
Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm vardagsrum gardiner Astrid Textiles
Golvlampan, design Jenny Norberg, Olsson & Gerthel. Dagbädd och fåtölj, design Alvar Aalto, Artek. Rund kudde, Eilersen. Mönstrade kuddar, Marimekko. Fåtölj Togo, Ligne Roset. Gardiner, Astrid Textiles. Skulptur av Petra Börner.

En berättelse om platser hon besökt, människor hon mött, tidpunkter i livet helt enkelt. Här är inte bara samtidens konstnärer och illustratörer representerade, även designer som Simon Klenell och Jenny Nordberg återkommer.

Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm sovrum Marimekko
Sängkläder, Marimekko, Choi Ping gillar deras grafiska design. Konstverk av Dennis Eriksson. Gardiner, Astrid textiles.

Lägenheten i sig är totalrenoverad, den stora innerhallen har blivit kök ­­– ett av de mer lyckade exemplen på hur 20-talets arkitektur anpassats efter dagens livsstil – och sönerna har fått varsitt mindre rum.

Annons

Möbler från Artek

Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm
Choi Ping Woo framför favorithyllan, som fick följa med när fritidshuset såldes. Hon bär armband av David Andersson Jewelry.


Den moderna köksbänken i rostfritt stål sprider ljuset och kontrasterar fint mot basen av Aaltomöbler. De finns i varje rum, från skrivbordet i sovrummet till dagbädden i vardagsrummet.

Choi Ping Woo

Familj: Två tonårssöner, pojkvän.

Gör: VD för Sommarnöjen.

Bor: Södermalm i Stockholm.

Ålder: 49 år.

– Jag gillar trä, det här avskalade naturmaterialet. Det tar inte för sig för mycket, när man som jag har en massa prylar. När det gäller designmöbler gillar jag patina, jag har jättesvårt för att köpa något som är sprillans nytt. Jag gillar när det finns en historia.

Annons
Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm sovrumpigtittare
Pigtittare My first reflection, design Pia Wallén, Brio. Väska, ATP Atelier.

I dag är Choi Ping yrkesmässigt inne på sin andra vända som VD för Sommarnöjen, ett svenskt bolag som gör stilrent skandinaviska nyckelfärdiga fritidshus, som just nu satsar på flera nya husmodeller och nya varumärket Light Line.

VD på Sommarnöjen

Själv kom hon först i kontakt med företaget som kund, och länge var familjens eget sommarnöje en avskalad oas där hon kunde detoxa alla visuella intryck. I och med separationen såldes fritidshuset, men en specialritad hylla fick flytta med till Ringvägen. Nu fungerar den som en skattkista och rymmer alltifrån sönernas konstnärliga alster till handblåst glas och arvegods.

Annons
Hemma hos Choi Ping Woo Södermalm vardagsrum bord
Vardagsrumsbordet B-04 från designstudion Bordbord fick flytta med när fritidshuset såldes.

­­– Den är lite som en karta över mitt liv. Den innehåller så mycket att hjärtat bara fladdrar, säger Choi Ping.

Hur tänker du när du inreder?

– Jag tänker inte! Hela första halvåret jag bodde här satt jag och sneglade mig omkring medan jag tittade på tv. Skulle det inte var fint med en spegel här borta? Så fick jag pausa, testa och sen sitta och snegla igen. Känns det bra så är det bra, annars är det bara att ändra igen.

Fotograf: Patric Johansson Stylist: Myrica Bergqvist

Annons