Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Kika in i stilsäkra Östermalmshemmet med persiska influenser

01 nov, 2022 
AvCecilia von Mentzer
Nazli Zias lägenhet
En del nytt, en del gammalt, en del Iran, en del Skandinavien. Nazli Zia blandar friskt men skapar en stilsäker mix där allt är valt med omsorg.
Annons
Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissarBrand logo
Se hur du löser 5 vanliga inredningsmissar

Det är inte alldeles ovanligt att renoveringar blir en livsstil. En del människor går helt enkelt igång på att sätta tänderna i projekt som för andra skulle te sig som en ren mardröm. För Nazli Zia blev det lite av ett uppvaknande att inse att hon faktiskt är en kreativ person som älskar allt med hem och inredning.

– Jag arbetar som finansjurist på bank. Helt ärligt är det långt från att skapa och vara kreativ. Just därför är det nog nästan nödvändigt för mig att få utlopp för skapande hemma.

Nazli Zias hem
Blick från kök mot vardagsrum. Det breda dörrpartiet rymmer dubbla skjutdörrar. Spegeln bakom soffan från Room skapar djup och delar av köket reflekteras i den. Muranolampan är hemmets center piece. Dess mjukt rosa färg tas upp i de nya listverken på väggarna.
Vardagsrum
Inredning på persiska. Nazli Zias rötter i Iran syns genom den rosa spetsgardinen och de äkta mattorna på golvet, arvegods. Soffbord, Gubi. Kudde, Ardmore i flätad skinnfåtölj, köpt second hand. Rosa keramik på bordet av Mia E Göransson. I förgrunden fåtöljen Bruno av Mats Theselius för Källemo.
Annons

Titta in i vackra lägenheten

Trerummaren på hundra kvadratmeter mitt på Östermalm i Stockholm var i ”superrisigt” skick när Nazli och hennes man Markus Zia flyttade in mitt under pandemin, våren 2020. Men detaljer från nationalromantiken fanns kvar, som stavparkett och vackra blyinfattade fönster i det dubbla dörrparet mellan hall och vardagsrum.

– Vi klädde in den vitmålade, öppna spisen i hallen i kolmårdsmarmor, typiskt för tidsåldern, och matchade därmed den med andra detaljer i kolmårdsmarmor som redan fanns i lägenheten. Jag ville att den skulle ta plats och sticka ut som en kronjuvel som välkomnar en in till våningen, berättar hon.

Nationalromantik
Spår av nationalromantiken i de blyinfattade fönstren. Inredning från Iran, Italien, Danmark och Sverige möts sömlöst hemma hos Nazli och Markus. Soffa, Room. Soffbord, Gubi. Taklampa från Murano. Golvlampan i hörnet från Markus mormor.

Renoveringen av den förra lägenheten gav mersmak. Nazli satte sig ner och började skissa. Hur få till mer um- gängesytor och sovrum mot den lugnare innergården? Jo, matsalen förvandlades till vardagsrum. Vardagsrummet blev det stora, sociala köket och det gamla köket, som vetter mot innergården, fick bli gästrum och numera dottern Violas eget krypin.

Annons

Och det byggdes ny förvaring, överallt! I sovrum, hall och inte minst i köket som har skåp som breder ut sig på höjden och tvären.

Matplats
Det stora köket rymmer numera matplats och köksdel. Soffan Cirkus av Gunilla Allard för Lammhult, inropad på auktion. Thonet-stolar med rottingsits. Två bord med marmorskiva, Spider blir ett rejält matbord, Eilersen. Lampor från Dis. Palmlampan är italiensk vintage, inropad på auktion. Gardiner, Carina Olsén design.
Rosa kök
Den rosa tråden går igen i köket, med rosa kakel som stänkskydd och rosa väggdekoration. Köket kommer från Himlekök. På mässingslisten hänger man stegen som gör det plättlätt att nå även överskåpen.
Annons

– Det är något vi inte har tummat på. Vi ville använda hela höjden upp till taket när vi platsbyggde kök och garderober. Vi bad Himlekök tillverka mässingsrelingar som sattes på all förvaring och en handgjord stege i massivt trä som vi kan hänga på själva relingarna och klättra upp för att få all förvaring lättillgänglig.

Som en röd tråd löper Nazlis färgval. För det mesta har hon beslutat om. ”Om Markus fick bestämma skulle vi ha 14 nyanser av brunt, haha, men han har slappnat av och låter mig hållas.”

– Jag utgick från rosa, blått och grönt. Här finns inget som vi har målat vitt. Och mina Murano-lampor. Markus var först något tveksam till min rosa spetsgardin, men han gillar den nu.

Hall
Från den välkomnande hallen nås vardagsrum, kök, och de två sovrummen. Ny, platsbyggd förvaring möter den mer än hundra år gamla öppna spisen. Dörrarna har blyinfattade fönster med mönster och ett överljusfönster som skapar fint ljusinsläpp. Taklampa, köpt på auktion.

För Nazli är det självklart att få in det persiska i inredningen. Hennes föräldrar flydde till Sverige på 1980-talet under kriget. Hennes mamma har aldrig återvänt, ens för ett besök. Familjen hamnade i Uppsala, där Nazli och hennes syster växte upp. Mormor fanns också där och är en av de viktigaste personerna i Nazlis liv. Mycket av inredningen är en hyllning till henne och det iranska. Alla mattor i lägenheten kommer från Iran och är arvegods.

Annons

– Men det är lika viktigt att Skandinavien och minnen från resor och saker vi ärvt syns här. Vi har mycket danska och svenska möbler. Jag är kär i saker som har en själ. Avgörande för mig är att omge mig med saker jag älskar och som ger mig positiv energi. Och jag köper gärna på auktioner för att handla hållbart.

Sovrum
För mycket förvaring kan det aldrig bli. Hela ena väggen i parets sovrum är en platsbyggd garderob. I sängen, filt och kuddar, Missoni. Taklampa Knopp, Klong.

Att köket är centralt för Nazli och Markus går inte att ta miste på. De har lagt ner rejält med krut på att inreda det. Och det är där det händer!

– Markus och jag är superintresserade av matlagning och han är en jätteduktig kock. Vi har gärna stora bjudningar med många gäster och då blir köket hjärtat i umgänget. Vårt främsta krav när vi letade ny lägenhet var just att det skulle finnas plats att bygga en rejäl köksö.

Annons

– Jag känner mig alltid lugn och avslappnad här hemma. Här kan jag andas ut och hämta energi. Målet med mitt hem är att bli lycklig varje gång jag öppnar dörren och kliver in.

Nazli Zia
Nazli Zia med maken Markus och dottern Viola. Se mer av Nazlis inredning på Instagram @ettrosarum.

Fotograf: Mikael Lundblad, Stylist: Jenny Martinsson

Annons