Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

Det här är din månadsblomma – och det betyder den

07 jul, 2023 
månadsblomma det betyder den
Stjärntecken är en sak, månadsblomma är en annan. Nedan dyker vi ner i ett prunkande universum – som dessutom spås säga en del om din personlighet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
4 trendiga inomhusväxter 2023Brand logo
4 trendiga inomhusväxter 2023

Stjärntecken och inredning får vi inte nog av. Vi har tidigare vänt oss mot stjärnorna för att identifiera kommande tendenser, se vilka inredningsdetaljer som matchar vilket stjärntecken samt grotta ner oss bland snittblommor. Nu tar vi ett nytt grepp om just blommor och växtlighet, men denna gång utan astrologi.

Vad är månadsblommor?

Konceptet kring månadsblommor, ibland även kallat födelseblommor, är enkel – varje månad symboliseras av en blomma. På engelska kallas det ofta birth month flower. Ursprunget är inte helt fastställt, men flera historiker menar på att månadsblomman kan kopplas tillbaka till antikens Rom. Romarna var tidigare med att fira födelsedagar och gav ofta bort blommor, vilket kan ha lett till att varje månad tilldelats sin egen blomma. Oavsett hur det gick till har fascinationen för blommor hållit i sig.

tusensköna
Tusenskönan är aprils månadsblomma.

Här är alla månadsblommorna – se vilken månadsblomma som hör ihop med din födelsemånad och vad den betyder:

Annons

Januari: Nejlika

Den vackra nejlikan trivs som bäst i kalla temperaturer, vilket naturligt gör den till en utmärkt vinterblomma. Nejlikan kommer i olika nyanser, främst rosa och rött. Rosa symboliserar en moderlig kärlek i huvudsak medan rött och murrigare nyanser indikerar en djup kärlek.

Februari: Viol

Februariblomman viol trivs i soliga eller halvskuggiga miljöer. Blomman är kopplad till ett harmoniskt leverne med balans och välbefinnande i fokus. Oberoende violens utförande symboliserar den hängivenhet och ödmjukhet.

Mars: Påsklilja

Den uppiggande påskliljan är förknippad med mars månad, en period präglad av förnyelse – bland annat i form av årstidsväxling. Påskliljan representerar hopp och återfödelse. Om du ger bort påskliljor, satsa på ett fång då endast enstaka påskliljor sägs bringa otur.

påsklilja
Den uppiggande påskliljan representerar både hopp och återfödelse.

April: Tusensköna

Tusenskönan är en oskuldsfull och hemlighetsfull blomma, tillika en symbol för vänskap och kärlek. Oavsett hur djupt du gräver dig ner i tusenskönans symbolik så finns det inga negativa konnotationer. Blomman sägs dessutom vara bra på att bevara hemligheter.

Annons

Maj: Liljekonvalj

Maj är liljekonvaljens månad, en uppiggande blomma förknippad med friska vindar, hopp och återvändande tur. Blomman är vanligt förekommande som bröllopsdekoration, just på grund av dess peppiga karaktär.

Juni: Rosor

Trots att det finns fler än hundra rosor är den universella meningen densamma. Rosor symboliserar kärlek och likt nejlikan står olika nyanser för olika saker. Rött står för evig kärlek, orange står för spänning och gult för vänskap.

Juli: Riddarsporre

Riddarsporren är färgglad, uppiggande och positiv. Om vi blickar bakåt i tiden, till den viktorianska tidseran, användes växten, framförallt i blå och lila toner, som ett slags skydd mot fruktade spöken och magi.

liljekonvaljen
Liljekonvaljen piggar upp och dyker ofta upp i bröllopssammanhang.

Augusti: Gladiolus

Augustiblomman gladiolus är en stärkande växt, kopplad till högt intellekt och stark moral. Blomman representerar integritet, styrka och vinst. I antikens Rom brukade segrande gladiatorer översköljas med just gladiolus.

Annons

September: Aster

Månadsblomman för september månad, aster, är ytterligare än blomma som står för kärlek. Utöver kärlek symboliserar aster tålamod, skönhet och positivitet, känd för sitt vackra utseende i härligt höstig lila.

Oktober: Ringblomma

Den varma, orangegula ringblomman sägs hålla fast vid det sista av årets värmande solsken. Blomman sticker ut med sina motiverande egenskaper, redo att injicera välbehövd energi samt ljus inför mörkare månader.

November: Krysantemum

Likt ringblomman är krysantemum en energigivande blomma, präglad av lojalitet, hängivenhet och vänskap. Den tjusiga blomman är en av Japans nationalblommor och står för lycka, glädje och inte minst god hälsa.

krysantemum
Krysantemum, här i en frisk orange kulör.

December: Järnek

Den vintergröna järnekskvisten är en välbekant julklassiker. Även om den inte är en regelrätt blomma är den vanligt förekommande i prunkande blickfång och symboliserar både lycka och frid.

Källa: House beautiful, Woman's day.

Så gör du skotrenden med blommor självBrand logo
Så gör du skotrenden med blommor själv
Annons