Lyft sovrummet med en sänggavel – 8 stylingtips

Tips på hur du kan förnya sovrummet med en sänggavel.

Det magiska sitter i detaljerna – och en mäktig sådan kan vara sänggaveln. Här är åtta snygga sänggavlar vi älskar just nu och tips på hur du stylar dem.
05 oktober, 2018

Oavsett om du föredrar diskret, stilfullt, iögonfallande eller något alldeles extra, så finns det sänggavlar för alla smaker och sovrum.

Är du sugen på att uppdatera sovrummet, men utan att göra någon större renovering kan en ny sänggavel göra susen. Du kan antingen låta sänggaveln spela huvudrollen och bli sovrummets mittpunkt – eller välja en variant som smälter in och lyfter övrig inredning till nya höjder.

Här är våra favoriter just nu och stylingknepen som gör skillnad för hela sovrummet.

1. Blommig sänggavel med feminin touch

Låt den mönstrade sänggaveln vara sovrummets mittpunkt genom att välja avskalade, svala kulörer och möbler med rena linjer.

Som kontrast till den diskreta paletten kan du dekorera med enstaka färgklickar, som syns i mönstret. Här har man valt en gul nyans på pläden, som fångar upp det gula i sänggaveln.

2. Sänggavel med guldtoner

Begränsa dig inte till utbudet som finns av sänggavlar när du är på jakt efter din drömgavel. Genom att tänka utanför ramarna kan du förvandla en annan slags möbel till en sänggavel för just ditt sovrum, och enligt tycke och – framförallt – smak.

Den här vikskärmen med en gyllenetonad textilbas och mönster är ett fantastiskt exempel på när man tar en möbel som är ämnad för något annat och anpassar den efter sina behov. Styla med detaljer i samma färgskala och en vit bas för att verkligen framhäva inredningen.

3. Stoppad sänggavel i gråbeige sammet

Ibland är avskalat och diskret det allra finaste och den här stoppade sänggaveln i sparsmakad – men inte desto mindre snygg – design visar hur harmoniskt det kan bli.

Färgmatcha med sovrummets övriga textiler, så som mattan, gardinerna och prydnadskuddarna, för ett balanserat resultat som skänker ett lugn till miljön. På så vis kan du framhäva inredningsdetaljerna eller belysningen och låta dem ta mer plats.

4. Svart sänggavel i vadderat läder

Lädermöbler åldras med värdighet och blir oftast vackrare och mer personliga med tiden. Och det sträcker sig längre än till sittmöbler.

En sänggavel i vadderat läder är helt rätt väg att gå om du eftersträvar ett sovrum med en mer maskulin känsla. Låt sänggaveln hitta sin plats i miljön genom att kombinera med färger ur samma skala. Addera detaljer i naturmaterial, så som varmt trä, fårskinn och grova textiler, som blir pricken över i:et.

5. Sänggavel i mörkblå sammet

Att inreda ton i ton är ett stilsäkert knep för att knyta ihop känslan i sovrummet och skapa harmoni. Välj en sänggavel i ditt favorittyg och favoritnyans att utgå från.

Här har man valt en djupt blå ton i romantisk sammet, som för tankarna till ett lyxigt hotellrum, och matchat det med en annan blå ton i väggfärgen. Eftersom nyanserna inte är exakt likadana framhäver väggen sänggaveln och vice versa, samtidigt som man får till den där balanserade känslan.

6. Naturnära sänggavel i tatami

Naturnära färger och material har varit på tapeten ett tag – och trenden ser inte ut att mattas av än på ett tag. Studier visar dessutom att sovrumspaletten är något som påverkar både sömn och välbefinnande – och här ligger jordnära toner i topp.

Önskar du en minimalistisk sänggavel i sval japansk stil kan du satsa på en vävd strågavel, likt den här tatamigaveln. Tatami används traditionellt som matta i japanska hem, men stående mot väggen passar mattan minst lika bra som sänggavel. Vill du fortsätta på den minimalistiska och naturnära banan kan du komplettera med inredning i ljust trä och smutsvita toner.

7. Klassiskt stoppad sänggavel i mörkgrått

Klassiskt stoppad sänggavel i mörkgrått

Foto: Marcus Lawett Styling: Karolina Vertus Syns i: ”Drömmig inredning i magiska Köpenhamnsvåningen

Den stoppade sänggaveln med knappar kan numera hittas i vart och vartannat hem, men sovrummet behöver inte bli generiskt och trist för det. Allt handlar om hur du stylar med den övriga inredningen.

Vill du ha ett sovrum som framhäver din personlighet, trots en ganska vanlig – om än snygg – sänggavel, är det detaljerna som du bör välja med omsorg. En härlig matta, prydnadskuddar i olika former, färger och strukturer, belysning som sticker ut, växter, snittblommor och speglar.

För en extra personlig touch, styla gärna med unika möbler. Varför inte loppisfynd eller gamla familjeskatter?

8. Trären sänggavel i plywood

Trärent och naturligt är en stil vi aldrig tröttnar på och en sänggavel helt i trä – utan några krusiduller – skapar en jordnära, men ändå varm känsla, i sovrummet. Hittar du inte någon trägavel som faller dig i smaken kan du göra en själv.

Det behöver inte vara svårare än att köpa en färdigsågad plywoodskiva och ställa mot väggen, bakom sängens huvuddel. Kanske sandpappra den slät och eventuellt behandla ytan, men så mycket mer krävs inte för att fixa din drömgavel i trä.

Matcha med andra möbler i trä – det behöver nödvändigtvis inte vara samma material. Du kan dessutom addera till den varma och ombonade känslan med mjuka textiler, gärna i linnematerial.

Läs mer:

Shopping: 14 fina sänggavlar – i 5 olika stilar

5 riktigt drömmiga sänghimlar du kan göra själv

4 största sovrumstrenderna hösten 2018 – så fixar du stilarna!

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: