Artikeln innehåller reklamlänkar

Trendiga och mjuka linnelakan – från budget till lyx

linnelakan och bäddset i linne

Linnelakan älskas av många och är drömskönt att sova i – och trendigt! ELLE guidar till påslakan och sängkläder från budget till lyx och ger dig en fullständig guide till hur du tvättar och tar hand om dina linnelakan på bästa sätt!
25 maj, 2022

Linnelakan älskas av många och är drömskönt att sova i. De är svala när det är sommar och värmer när det är kyligare. Hellinne är tyg vävt av endast lingarn, halvlinnet är en blandning av lin och bomull. Lin av högre kvalitet ger ett vackrare tyg med mer lyster, glans och känns fetare i handen och skönare att ta i. Lin blir vackrare och skönare ju mer det används så göm inte dina linnelakan i linneskåpet.

sängkläder och bäddset i linne

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Foto: Ellos Home

Vi har plockat ut sex favoriter i butik just nu – från budget till lyx! Längst ner i artikeln får du värdefulla tips på hur du bäst tar hand om och tvättar dina sängkläder i linne.

Här kan du även kika in sängkläder i trendiga pastelltoner!

linnelakan – Budget

VITT BÄDDSET I LINNE, Åhléns

Vitt bäddset i linneblandning från Åhléns. Det finns i fler färger. Läs mer och köp det här (länk till Åhléns).

vitt bäddset i linne åhlens

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Mockebeige bäddset i linne, H&M Home

Ett enkelt påslakanset i tvättat linne som är mjukt och skönt att sova i. Påslakanet knäpps nedtill med dolda tryckknappar i metall. Klicka hem det här (länk till Adtraction).

linnelakan hm

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Grått linnelakan, Hemtex

Grått enfärgat påslakanset i tvättat linne. Läs mer och köp det här.

grått linnelakan hemtex

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Beige bäddset i linne, Ellos Home

Bäddset i vintagetvättad garnfärgad chambray av lin med melangeeffekt. Köp det här (länk till Ellos).

beige bäddset i linne ellos

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Blått linnelakan, H&M Home

Ett enkelt påslakanset i tvättat linne som är mjukt och skönt att sova i. Läs mer och välj mellan olika färger här (länk till Adtraction).

blå bäddset linne linnelakan

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

LINNELAKAN – LYX

Mjukt påslakan och örngott i linne, Lovely linen

Påslakan i 100 procent europeiskt lin - specialtvättat så att det är underbart mjukt mot kroppen. Välj mellan olika färger. Läs mer och köp örngottet här (länk till Ellos) och köp påslakanet här (länk till Ellos).

mjukt bäddset linne rosa lovely linen

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Ljusgrå sängkläder i linne, Lovely Linen

Påslakan och örngott i 100 procent europeiskt lin - specialtvättat så att det är underbart mjukt mot kroppen. Det finns i fler härliga färger. Läs mer och köp örngottet här (länk till Ellos) och påslakanet här (länk till Ellos).

Slitstarkt påslakan i 100% europeiskt lin – specialtvättat så att det är underbart mjukt mot kroppen.

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Vackert bäddset i linne, Himla

Ett tunt vävt bäddset i vackert hellinne som tvättats efter sömnad för att få en mjuk och skön känsla. Läs mer och köp det här (länk till Åhléns).

mjuka sängkläder i linne

Klicka på bilden för att komma direkt till bäddsetet.

Hur tvättar man sängkläder i linne?

Under många år hade linnesängkläder ett oförtjänt dåligt rykte om sig att vara svårskötta, men på senare tid har allt fler upptäckt fördelarna och linnetrenden har verkligen exploderat.

Sängkläder i linne är lika snyggt slätmanglat som skrynkligt och dessutom är det otroligt skönt att sova i. Linne absorberar fukt och transporterar kroppsvärme bra, vilket ger en behagligt sval och lätt känsla. Och eftersom det är ett naturmaterial så blir rätt skött linne bara finare med åren.

  • Tvätta i 60 grader för att få bort bakterier och dålig lukt. Vid svåra fläckar går det bra att tvätta ditt linnetyg i högre temperatur, men överstig inte 80 grader.

  • Torktumla linne? Yes – det går! Håll torktumlaren på låg temperatur. Om du hellre vill ha en krispigare och stramare look på dina linnelakan kan du istället hängtorka dem.

  • Många tillverkare rekommenderar torktumling på låga temperaturer för att behålla mjukheten och få till en snyggt skrynklig look. Ha dock i åtanke att det sliter på fibrerna, vilket kan göra att det blir svårare att få en slät struktur på tyget vid senare tillfällen – om detta är något du är ute efter.

  • Använd skonsamt tvättmedel utan blekmedel och undvik sköljmedel. Tänk på att linne alltid krymper lite vid första tvätten, så om du står i butiken och velar mellan två olika mått, välj hellre den större. Självklart fungerar skötselråden alldeles utmärkt även på dukar, gardiner och andra linnedetaljer.
1:09

Efter reklamen: 6 vanliga missar när du inreder för en ny säsong

(1:09)