Artikeln innehåller reklamlänkar – läs mer här >

Trendiga och mjuka linnelakan – från budget till lyx

linnelakan

Ljuvliga linnelakan är både trendigt och skönt.

Sebastian Östberg
Linnelakan älskas av många och är drömskönt att sova i – och trendigt! ELLE guidar till påslakan och sängkläder från budget till lyx och ger dig en fullständig guide till hur du tvättar och tar hand om dina linnelakan på bästa sätt!
20 januari, 2021

Linnelakan älskas av många och är drömskönt att sova i. De är svala när det är sommar och värmer när det är kyligare. Hellinne är tyg vävt av endast lingarn, halvlinnet är en blandning av lin och bomull. Lin av högre kvalitet ger ett vackrare tyg med mer lyster, glans och känns fetare i handen och skönare att ta i. Lin blir vackrare och skönare ju mer det används så göm inte dina linnelakan i linneskåpet.

ELLEs Josefine Kanth har plockat ut fem favoriter i butik just nu – från budget till lyx! Längst ner i artikeln får du värdefulla tips på hur du bäst tar hand om och tvättar dina sängkläder i linne.

linnelakan – Budget

1. Puderbeige linnelakan, H&M Home

Romantiskt puderbeige linnelakan i tvättat linne med dubbelstickad kantsöm från H&M Home. Se fler färger eller köp detta här. (reklamlänk från Adtraction)

Romantiskt puderbeige linnelakan i tvättat linne med dubbelstickad kantsöm från H&M Home

Klicka på bilden för att komma direkt till linnelakan från H&M Home.

2. Grå linnelakan, Jotex

Ett grått tvådelat påslakanset i enzymtvättat linne från Jotex. Se fler färger eller köp detta här. (reklamlänk från Awin.com)

Ett grått 2-delat påslakanset i emzymtvättat linne från Jotex.

Klicka på bilden för att komma direkt till linnelakanen från Jotex.

Mellan

3. Linnelakan, Lovely linen / Åhléns

Slitstarkt påslakan i 100% europeiskt lin – specialtvättat så att det är underbart mjukt mot kroppen. Perfekt för en trending bäddning. Se fler färger eller köp detta här. (reklamlänk från Adtraction)

Slitstarkt påslakan i 100% europeiskt lin – specialtvättat så att det är underbart mjukt mot kroppen.

Klicka på bilden för att komma direkt till lakansetet från Lovely Linen.

Lyx

4. Vinrött påslakanset, Dirty Linen

Lyxigt och vackert vinrött singelpåslakan från Dirty Linen i tvättat linne som ger en mjuk och behaglig känsla. Se fler färger eller köp detta här. (reklamlänk från Tradedoubler.com)

Lyxigt och vackert vinrött singelpåslakan från Dirty Linen i tvättat linne som ger en mjuk och behaglig känsla

Klicka på bilden för att komma direkt till detta lakan.

5. SANDFÄRGAde sängkläder i linne, HIMLA

Lyxiga påslakanet Sunshine i tunt vävt och vackert linne från Himla. Detta har tvättats efter sömnad för att få en mjuk och skön känsla. Se fler färger eller köp detta här. (reklamlänk från Awin.com)

Lyxiga påslakanet Sunshine i tunt vävt och vackert linne från Himla.

Klicka på bilden och kom direkt till påslakansetet från Himla.

Hur tvättar man sängkläder i linne?

Under många år hade linnesängkläder ett oförtjänt dåligt rykte om sig att vara svårskötta, men på senare tid har allt fler upptäckt fördelarna och linnetrenden har verkligen exploderat.

Sängkläder i linne är lika snyggt slätmanglat som skrynkligt och dessutom är det otroligt skönt att sova i. Linne absorberar fukt och transporterar kroppsvärme bra, vilket ger en behagligt sval och lätt känsla. Och eftersom det är ett naturmaterial så blir rätt skött linne bara finare med åren.

  • Tvätta i 60 grader för att få bort bakterier och dålig lukt. Vid svåra fläckar går det bra att tvätta ditt linnetyg i högre temperatur, men överstig inte 80 grader.

  • Många tillverkare rekommenderar torktumling på låga temperaturer för att behålla mjukheten och få till en snyggt skrynklig look. Ha dock i åtanke att det sliter på fibrerna, vilket kan göra att det blir svårare att få en slät struktur på tyget vid senare tillfällen – om detta är något du är ute efter.

  • Använd skonsamt tvättmedel utan blekmedel och undvik sköljmedel. Tänk på att linne alltid krymper lite vid första tvätten, så om du står i butiken och velar mellan två olika mått, välj hellre den större. Självklart fungerar skötselråden alldeles utmärkt även på dukar, gardiner och andra linnedetaljer.

  • Torktumla linne? Yes – det går! Håll torktumlaren på låg temperatur. Om du hellre vill ha en krispigare och stramare look på dina linnelakan kan du istället hängtorka dem.

    LÄS MER:
    Bädda sängen med gott samvete – 4 hållbara tips för sovrummet
    5 inredningsmissar i sovrummet – så undviker du dem

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE DECORATION: