Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Lägenheten där Italien möter Lettland – stig in i lyxvåningen i Milano

25 mar, 2024 
AvChiara Del Canto
Lägenheten där Italien möter Lettland – stig in i lyxvåningen i Milano
Mässing, tegel, trä i en ovanligt lyckad material-mix och en planlösning med sällskapsytor i fokus. Stig i en sällsynt lyxig våning i Milano.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos Carla SozzaniBrand logo
Kika in hemma hos Carla Sozzani

Det måste ha varit det mjuka varma ljuset som kom in genom de många fönstren som inspirerade arkitekten Hannes Peer att designa detta imponerande, men samtidigt intima hem i centrala Milano.

Till skillnad från tidigare projekt fanns det denna gång inga betydande spår att bevara eller kulturarv att skydda. "Det var som att måla på en tom duk," säger han, "det gav mig möjligheten att designa och skapa nytt mer än jag har gjort tidigare."

Minst sagt spektakulärt! Eldstad i tegel från tar upp ena väggen, Fornace Bernasconi. Den svävande bokhyllan är designad av Hannes Peer, i mässing och mahognyfärgad björk. Dagbädd från 80-talet, Desede. Soffbord från 1972 i design av Willy Rizzo. Träpanel av poppel som mahognyfärgats. I hörnet lampan Ghost av Tobias Scarpa för Flos 1961.
Minst sagt spektakulärt! Eldstad i tegel från tar upp ena väggen, Fornace Bernasconi. Den svävande bokhyllan är designad av Hannes Peer, i mässing och mahognyfärgad björk. Dagbädd från 80-talet, Desede. Soffbord från 1972 i design av Willy Rizzo. Träpanel av poppel som mahognyfärgats. I hörnet lampan Ghost av Tobias Scarpa för Flos 1961.HELENIO BARBETTA
Annons
Arkitekten Hannes Peer fick en del att bita i när den 200 kvm stora lägenheten skulle bjuda på Italien och Lettland.
Arkitekten Hannes Peer fick en del att bita i när den 200 kvm stora lägenheten skulle bjuda på Italien och Lettland.HELENIO BARBETTA

Redan på det första mood-boardet han visade för ägarna Roberto Ortello och hans fru Natalia refererade Hannes Peer till naturen: klipporna belysta av solen, jordens färger, trä och skuggor. Han studerade även några arkitektoniska mästare och deras förhållande till naturen, såsom Frank Lloyd Wright och Ray Kappe i Kalifornien.

Byggnaden där lägenheten är belägen är i art déco-stil. Tyvärr fanns det inga spår av art décon kvar i interiören, en våldsam renovering på 1980-talet hade sopat bort alla historiska element. Hannes Peer har dock strävat efter att återskapa det som gått förlorat genom olika stilistiska och arkitektoniska val.

Annons
Roberto och Natalia Ortello hemma i vardagsrummet i sin flotta lägenhet i Milano.
Roberto och Natalia Ortello hemma i vardagsrummet i sin flotta lägenhet i Milano.HELENIO BARBETTA
Närdetalj av bokhyllan där faten av Fornasetti har en självklar plats.
Närdetalj av bokhyllan där faten av Fornasetti har en självklar plats.HELENIO BARBETTA

Hannes Peer gavs helt fria händer av Roberto och Natalia; han har rivit ner varje befintlig vägg och omfördelat husets layout. Roberto och Natalia är begeistrade av resultatet. "Barnen och vi tycker att det känns som att vi alltid har bott här" säger Natalia.

Annons

Roberto Ortello har rötterna i Neapel, hans fru Natalia är lettiska. Och hemmet speglar deras ursprung. Natalias genom de stora björkpanelerna som ska påminna om hennes hemland, medan Robertos ursprung hyllas med kökets centrala placering, matlagningsnörd som han är.

Modulsoffa Cameleonda i ljust läder av Mario Bellini för BB Italia. Dagbädd från 80-talet, Desede. Soffbord från 1972 i design av Willy Rizzo. Persisk vintagematta.
Modulsoffa Cameleonda i ljust läder av Mario Bellini för B&B Italia. Dagbädd från 80-talet, Desede. Soffbord från 1972 i design av Willy Rizzo. Persisk vintagematta.HELENIO BARBETTA
Annons
Umgängesdelen med mjuk senapsfärgad ryamatta. Vintagefåtölj från 70-talet. Soffbord klätt i keramikplattor av Roger Capron.
Umgängesdelen med mjuk senapsfärgad ryamatta. Vintagefåtölj från 70-talet. Soffbord klätt i keramikplattor av Roger Capron.HELENIO BARBETTA

Peer fördelade utrymmet i lägenheten på en L-formad yta där olika funktioner ryms på totalt nästan 200 kvadratmeter. Entréns välvda väggar är klädda med träpanel som återkommer längre in i våningen. Man når sedan vardagsrummet, därefter matsalen och köket. En skräddarsydd, nästan svävande bokhylla delar på de två avdelningarna.

Materialen har valts med stor noggrannhet. Mässing får köket som blir husets juvel. En hel vägg klädd i terrakottategel i vardagsrummet. Blankt mixas mot matt, ett rustikt material som tegel känns sofistikerat här.

Annons
I förgrunden vintagefåtölj från 70-talet. Vägg och tak klädda med Patina av Piero Lissoni för Kerakoll.
I förgrunden vintagefåtölj från 70-talet. Vägg och tak klädda med Patina av Piero Lissoni för Kerakoll.HELENIO BARBETTA
Med ljuset som inspiration har arkitekten Hannes Peer inrett den lyxiga våningen i Milano. Trä, tegel, skinn och ull är materialvalen. Vid fönstret Eames klassiker Lounge chair från Vitra.
Med ljuset som inspiration har arkitekten Hannes Peer inrett den lyxiga våningen i Milano. Trä, tegel, skinn och ull är materialvalen. Vid fönstret Eames klassiker Lounge chair från Vitra.HELENIO BARBETTA

Här finns många möbler designade av Hannes Peer, från ljuskronan Paysage skapad tillsammans med 6:AM glasstudio i Murano, till matbordet Butterfly och stolarna Alea producerade av SEM.

Annons

Roberto Ortello, vd för modevarumärket N.21, ville ha ett hem som är socialt och med köket som husets mittpunkt. "Till en början var vi inte övertygade om den öppna kökslösningen, men nu har vårt hem verkligen ett hjärta av guld."

Som på lyxhotell. Lampetter från 70-talet i frostat glas, designer Tony Zuchheri. Taklampa av Gaetano Sciolari för Sciolari 1970.
Som på lyxhotell. Lampetter från 70-talet i frostat glas, designer Tony Zuchheri. Taklampa av Gaetano Sciolari för Sciolari 1970.HELENIO BARBETTA
Sängkläder Once Milano, SEQUOIA. Vägg och tak klädda med Patina av Piero Lissoni för Kerakoll.
Sängkläder Once Milano, SEQUOIA. Vägg och tak klädda med Patina av Piero Lissoni för Kerakoll.HELENIO BARBETTA
Annons

Båda ägarna älskar bergen, som de besöker året om. "Vi ville skapa känslan av en lyxig stuga, där trä dominerar och väcker minnen av lettiska skogar" säger Hannes Peer.

Foto: Helenio Barbetta

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons