Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Pryd bordet med fina avtorkningsbara dukar – 13 shoppingtips

11 mar, 2024 
AvStina Meyerson
vaxdukar 2024
Duka bordet med en snygg avtorkningsbar duk eller vaxduk! Vi listar 13 fina shoppingtips i olika färger och mönster.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Våren är på intåg och sommaren är faktiskt runt hörnet, även om den kan kännas avlägsen. Vi ser fram emot att få tillbringa mer tid utomhus – och längtar efter härliga luncher och middagar i solen på balkongen och uteplatsen eller i parken.

Avtorkningsbara dukar är perfekta för vår- och sommarsäsongen, när utomhusaktiviteter och picknickar blir möjliga. Med exempelvis en vaxduk kan du duka bordet både vackert och smart! En avtorkningsbar duk, som har ett skyddande lager, kan användas såväl ute som inne och spill och smuts torkar du enkelt bort.

Istället för att använda en ohållbar engångsduk, kan du investera i en duk som håller betydligt längre och är lätt att sköta om, vilket inte bara är bättre för vår planet utan också sparar tid och energi. Välj mellan olika vackra mönster och färger som passar extra bra till vårens och sommarens alla tillställningar!

Vad finns det för fördelar med en avtorkningsbar duk?

Det kan vara svårt att välja vilken typ av duk man vill pryda sitt bord med, eftersom det finns så pass många material och textiler att välja på. Överväger du en avtorkningsbar duk? Här är fyra anledningar till varför den är så smidig!

Annons
  • En avtorkningsbar duk är lätt att rengöra. Om du spiller något på duken kan du enkelt torka bort det med en fuktig trasa eller med papper.

  • Det är mer hygieniskt att ha en duk som är avtorkningsbar. Eftersom duken är enklare att rengöra hämmar det bakteriers tillväxt.

  • En avtorkningsbar duk skyddar bordet och förhindrar att det skadas. Dukar som inte är avtorkningsbara erbjuder inget skydd om något spills på duken, vilket kan lämna fläckar eller missfärgningar.

  • En vaxduk eller avtorkningsbar duk är perfekt för pyssel, exempelvis om du har barn som vill rita eller måla vid bordet.

Fina avtorkningsbara dukar och vaxdukar 2024

Vi listar 13 snygga bordsdukar i olika material som bomull, vax och linne som är perfekta för att duka bordet både inne och ute!

1. Naturfärgad avtorkningsbar duk, Hemtex

Spilltålig naturfärgad duk i bomull med en tunn vattenavvisande beläggning som gör duken lätt att torka ren. Duken passar utmärkt för dig som vill ha funktionen av en klassisk vaxduk, men föredrar utseendet på vanliga dukar.

Läs mer och köp duken här (reklamlänk).

beige vaxduk från hemtex
Klicka på bilden för att komma till duken.

2. Avtorkningsbar duk med fiskmönster, Almedahls

Vaxduken Sill från Almedahls är en fin bas till dukningen och passar särskilt bra under sommarmånaderna. Den är tillverkad i akrylbelagd bomull och känns inte lika glansig som en klassisk vaxduk. Den finns även med mönster i blått.

Annons

Här kan du köpa den (reklamlänk).

Duk med fiskinspirerat mönster från Almedahls.
Klicka på bilden för att komma till duken.

3.Blommig vaxduk, Marimekko

Vaxduk från Marimekko i det ikoniska mönstret Pieni Unikko, skapat av de kända formgivarna Maija och Kristina Isola. Duken är gjord av ett avtorkningsbart, akrylbelagt bomullstyg.

Läs mer och köp den här (reklamlänk).

Duk med vaxlager från Marimekko.
Klicka på bilden för att komma till duken.
Annons

4. Lila mönstrad vaxduk, Rosendahl outdoor

En spilltålig mönstrad vaxduk i vackra toner av lavendel, tillverkad i en blandning av ekologisk bomull och polyester som är perfekt att använda utomhus.

Här kan du köpa den (reklamlänk).

Mönstrad lila vaxduk på metervara
Klicka på bilden för att komma till duken.

5. Stilren grå vaxduk, Marimekko

Den här fina vaxduken med Unikko-mönster från Marimekko passar lika bra till sommaren som till vintern. Både stilren och klassisk, och med en mattare yta än gamla klassiska vaxdukar.

Läs mer och köp vaxduken här (reklamlänk).

Grå, beige och vit vaxduk med unikko mönster från Marimekko
Klicka på bilden för att komma till duken.

6. Mönstrad vaxduk med växtlighet, Boel & Jan

Textilvaxduk med ett slingrande bladmönster från svenska Boel & Jan, tillverkad i en polyester- och bomullsmix med en akrylatbeläggning som gör den resistent mot väta och de allra flesta fläckar.

Annons

Se mer och köp vaxduken här. (reklamlänk)

Vit och grön mönstrad vaxduk
Klicka på bilden för att komma till duken.

7. Grön avtorkningsbar duk, Hemtex

Den här snygga spilltåliga duken i bomull med en tunn vattenavvisande beläggning är ett kap om du vill lyxa till bordsdukningen. Avtorkningsbara dukar i bomull är ett trevligt alternativ till en klassisk vaxduk. Den här duken passar bra till stora bord!

Köp duken här (reklamlänk).

Grön duk som är lätt att torka av från Hemtex.
Klicka på bilden för att komma direkt till den avtorkningsbara duken.

8. Beige blommig vaxduk, Marimekko

Pieni Unikko vaxduk från finska Marimekko, i deras populära blommiga mönster. Den avtorkningsbara, akrylbelagda duken har en med följsam kvalitet och mattare yta än den gamla varianten.

Annons

Läs mer och köp duken här (reklamlänk).

Beige blommig vaxduk från Marimekko
Klicka på bilden för att komma direkt till duken!

9. Gul avtorkningsbar duk, Marimekko

Vaxduken Alku är gjord av en blandning av bomull och linne från Marimekko, i ett hräligt gult mönster designat av Maija Louekari. Den avtorkningsbara duken har har en följsam kvalitet och passar både inomhus och utomhus.

Här hittar du duken (reklamlänk).

gul vaxduk från marimekko
Klicka på bilden för att komma till duken.

10. Klassisk vaxduk med fin struktur, Almedahls

Letar du efter en somrig, färgglad vaxduk att duka med? Spana in retroklassikern Picknick från Almedahls, som formgavs av Marianne Westman 1954. Duken är tillverkad i akrylbelagd bomull som är enkel att torka av men utan att kännas plastig – strukturen påminner mer om en vanlig duk.

Annons

Här hittar du duken (reklamlänk).

almedahls retro picknick vaxduk
Klicka på bilden för att komma till duken.

11. Vaxduk med mönster av blad, Arvidssons Textil

Vaxduk som ger vårkänslor, designad av Björk-Forth för Arvidssons Textil. Vaxduken är tillverkad i slitstark bomull med akryl-beläggning som gör duken mycket praktisk eftersom den är resistent mot smuts och är avtorkningsbar om du spiller.

Läs mer och köp den här (reklamlänk).

grön vaxduk med blad
Klicka på bilden för att komma direkt till duken!

12.Grå spilltålig duk, Hemtex

Spilltålig grå duk i bomull med en tunn vattenavvisande beläggning, som gör den lätt att torka ren. Duken finns också i mörkgrå.

Annons

Se alla färger och köp duken här (reklamlänk).

grå avtorkningsbar duk från hemtex
Klicka på bilden för att komma till duken.

13. Rund vit vaxduk, Hemtex

Rund avtorkningsbar duk med tunn vattenavvisande beläggning i vitt. Du som behöver en spillsäker duk till ditt runda bord kan spana in den här från Hemtex!

Köp den runda duken här (reklamlänk).

Rund vit vaxduk från Hemtex.
Klicka på bilden för att komma till den runda duken.
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons