Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Kika in hos Saks Potts-medgrundaren i Köpenhamn

17 feb, 2024 
AvDitlev Fejerskov
Kika in hos Saks Potts-medgrundaren i Köpenhamn
Catherine Saks trivs med lugnet. Saks Potts-medgrundarens hem i stadsdelen Østerbro i Köpenhamn är ljust och rymligt med plats för vänner och familj.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

När Catherine Saks, sambon Christian Cohn och dottern Rose flyttade in i lägenheten om 220 kvadrat i stadsdelen Østerbro njöt de av våningens rymlighet.

– Jag har alltid bott litet. Jag växte upp i ett hus i Skovshoved, på 45 kvadrat och har bott i en pytteliten lägenhet i Nyhavn. Vår förra lägenhet var inte heller särskilt stor, så det är skönt att ha mycket plats. Lägenheten hade en bra grund, med fina stuckaturer och högt i tak. Men det fanns tyvärr många halvhjärtade lösningar, säger Catherine Saks, som har grundat modemärket Saks Potts tillsammans med barndomsvännen Barbara Potts.

Annons
I våningen på Østerbro varvas nytt med vintage och antikviteter.
I våningen på Østerbro varvas nytt med vintage och antikviteter. Soffa, Bolia, bord DBA och länstol och pall av Poul Kjærholm för Fritz Hansen. Taklampa, Faustlight.Marie Louise Munkegaard

De renoverade herrskapslägenheten, med fokus på att återta så mycket som möjligt av känslan från byggåret omkring 1900. De fixade bland annat till väggar, tak och stuckaturer, badrummet, flyttade dörrar och satte in ett nytt kök. Originalgolven är ett älskat element i våningen.

Cathrine älskar loppmarknaden Marché aux Puces de Saint-Ouen i Paris. Första gången hon och Barbara Potts var där köpte hon de små tavlorna som nu hänger vid sängen.
Cathrine älskar loppmarknaden Marché aux Puces de Saint-Ouen i Paris. Första gången hon och Barbara Potts var där köpte hon de små tavlorna som nu hänger vid sängen. Sängbord, Zara Home, taklampa Hay och gardiner från &Drape.Marie Louise Munkegaard
Annons

– Jag trivs i ljusa och lugna rum, utan allt för många störande element. Om det är för rörigt kan jag inte slappna av. Men jag älskar att omge mig med vackra och gamla saker som har en historia. Jag skulle aldrig kunna bo i ett helt nybyggt hus. För mig är det viktigt med den charm som gamla saker ger. Jag lägger en del tid på att leta på auktioner, Den blå avis (DBA) och loppmarknader. Min sambo är rädd att vårt hem snart kommer att se ut som hos en gammal dam, men jag tror att mitt behov av lugn gör att vi drar i annan riktning och behåller balansen.

Kring matsalsbordet från DBA samlar familjen gärna nära och kära för middag.
Kring matsalsbordet från DBA samlar familjen gärna nära och kära för middag. Stolarna är vintage, Thonet. Vas, Tage Andersen och ljuskrona Bukowskis.Marie Louise Munkegaard

Hur växte du upp?

Annons

– Mina föräldrar reste mycket när de var unga och tog med sig saker hem. Nästan alla deras möbler är köpta på resor, till exempel hos antikhandlare i London eller Nice. Det är inga dyra designmöbler, det är sådant som de hittat runtom i världen, och kände en dragning till. Jag kan i princip inte minnas några nya möbler. När jag föddes bodde vi på en stor gård utanför Århus som de hade totalrenoverat, så när vi flyttade till det lilla huset i Skovshoved, var det mycket saker på liten yta.

Samma avskalade estetik och lugn följer med in i badrummet.
Samma avskalade estetik och lugn följer med in i badrummet.Marie Louise Munkegaard
Annons

Vilka värderingar fyllde hemmet?

– Vi hade utrymme att förverkliga våra idéer. Jag var ett nyfiket barn och fick många idéer. Jag startade två verksamheter innan vi fick idén till Saks Potts som 19-åringar. Min pappa var också egenföretagare så han har alltid stöttat mig och mina projekt.

Vilket slags hem vill du skapa?

– Vi har ofta gäster. Det är pastakväll här en gång i veckan. Ibland är det mycket barn, så då äter vi klockan 17 och alla springer runt. Andra gånger är det mer vuxet. Vi älskar att laga mat och handlar hela tiden. För mycket. Men det är viktigt för oss att äta god mat och att föra den glädjen vidare till vår dotter Rose. Våra familjer är också här mycket. När jag var föräldraledig men behövde jobba passade mamma och min svärmor Rose, det är en plats dit alla kan komma. I november hade vi dop för Rose med 90 gäster i lägenheten och med bord och stolar utspridda överallt. Vin och mat till alla. Det var en fantastisk dag. Jag firade även min 30-årsdag här. Det betyder mycket för mig att ha en plats att samla alla vi älskar och att de känner sig som hemma.

Annons
Köket är byggt av Handcrafted Interior och lamporna är från Faustlight. Printet på väggen införskaffades hos Fondation Maeght på en resa i Frankrike.
Köket är byggt av Handcrafted Interior och lamporna är från Faustlight. Printet på väggen införskaffades hos Fondation Maeght på en resa i Frankrike.Marie Louise Munkegaard

Blir du inspirerad av ditt hem?

– Ja, men framförallt blir jag inspirerad när jag får ro att låta tankarna flöda. Den mesta inspirationen får jag när jag reser. Barbara och jag reser ofta tillsammans, både privat och i jobbet. När vi upplever nya kulturer, äter på nya restauranger och träffar nya människor utvecklas vi. Att lyssna på andra, människor och deras syn på värden är enormt givande. Deras syn kanske skiljer sig från vår, men ger möjlighet till eftertanke. Att omge sig med ambitiösa människor som arbetar med något de brinner för är inspirerande.

Det ljusa och rymliga köket har spis från Ilve, glas från Akura och keramik specialtillverkad i Torino.
Det ljusa och rymliga köket har spis från Ilve, glas från Akura och keramik specialtillverkad i Torino.Marie Louise Munkegaard

Foto: Marie Louise Munkegaard
Styling: Trine Frølich

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons