Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Här är årets vinnare av Elle Deco Design Awards 2024

08 feb, 2024 
AvCecilia von Mentzer
Äntligen kan vi avslöja årets vinnare av ELLE Deco Design Awards. Varje år arrangeras EDDA för att hylla det bästa inom svensk inredning och design från året som gått.
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

ELLE Deco Design Awards delas ut i tio kategorier som hyllar och uppmärksammar svenska formgivare och inspiratörer. Priskategorierna år 2024 är: Årets designer, Årets stjärnskott, Årets inspiratör, Årets möbel, Årets blickfång, Årets inredare, Årets destination, Årets inredningsaccessoar, Årets hederspris och ELLE Decoration & Polestar design towards zero award.

Årets jury: Cecilia von Mentzer, editionschef på ELLE Decoration, AD Julia Zu Knyphausen, redaktör Katarina Matsson, fotograf Fanny Rådvik och stylist Dennis Valencia.

Annons

Punken är här igen

– Året sammanfattas bäst med ordet punk. Formgivare och inspiratörer som tar ut svängarna, utmanar, testar nya – och gamla material – och vågar pröva annan estetik än normen. Det har kommit så mycket nytt som vänder upp och ner på branschen och som visar prov på både artistisk vision och förmåga att fånga tidsandan. Det ligger helt enkelt en vibrerande känsla i luften och vi är så taggade på att hylla årets fantastiska vinnare, säger Cecilia von Mentzer, editionschef på ELLE Decoration, och juryns ordförande.

– Vi uppmärksammar personer och destinationer som formar den svenska designscenen och som inspirerar, utmanar och inger oss hopp om en hållbar framtid. Det har kommit så mycket nytt som vänder upp och ner på branschen, säger Katarina Matsson, redaktör och jurymedlem.

ELLE Deco Design Awards 2024 äger rum i samband med Stockholm Design Week. Samtliga vinnarbidrag presenteras i en utställning öppen för allmänheten på Polestar Stockholm, Norrlandsgatan5, den 9–14 februari.

Annons
På gruppbilden av årets vinnare av ELLE Deco Design Awards saknas Hanna Hansdotter och Lisa Larson.Beata Holmgren

Årets vinnare av ELLE Deco Design Awards 2024

ÅRETS DESIGNER: David Ericsson

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets designer David Ericsson
ELLE Deco Design Awards utser David Ericsson till Årets designer.Lennart Durehed

Lika förankrad i materialen som i vårt svenska designarv skapar han möbler med stor personlighet och egen karaktär. Hållbarhet är en självklarhet när han formar framtidens klassiker, som tydligt bär hans signatur.

Annons

ÅRETS STJÄRNSKOTT: Diaform

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets stjärnskott Diaform
Årets stjärnskott på ELLE Deco Design Awards är Diaform-

Med hantverk på högsta nivå skapar denna trio personliga objekt med både lekfullhet och allvar. Experimentlustan lyser igenom när de utforskar material och proportioner i möbler och accessoarer som redan håller internationell klass.

ÅRETS INREDARE: Kajsa Melchior

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets inredare Kajsa Melchior
Kajsa Melchior, Årets inredare.

En stigande stjärna vars egensinniga inredningar är lika kompromisslösa som en konstinstallation. Ingen detalj glöms bort, när hon levererar på hög internationell nivå. Hennes egna skulpturala verk blir pricken över i.

Annons

ÅRETS BLICKFÅNG: Rasmus Nossbring

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets blickfång Rasmus Nossbring
Årets blickfång går till Rasmus Nossbring.JOHAN KNOBE

Nostalgi och nyskapande genomsyrar både motiven och tekniken. Hans sagoväsen välkomnar oss in i en fängslande värld med flera lager, trots materians transparens. En berättelse om glasriket Sverige, då och nu.

ÅRETS INSPIRATÖR: Finn Ahlgren

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets inspiratör Finn Ahlgren
Årets inspiratör på ELLE Deco Design Awards heter Finn Ahlgren.Ylva Sundgren

Med en alldeles egen estetik förvandlar han skräp till åtråvärda designobjekt. På köpet får han oss att ifrågasätta bilden av skönhet och vår relation till tingen. Som en punkig uppmaning: Alla kan skapa.

Annons

ÅRETS MÖBEL: Bau av Note (design studio) för Lammhults

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets möbel Bau av Note (design studio) för Lammhults
Årets möbel på ELLE Decoration Design Awards är Bau av Note (Design studio) för Lammhults.Erik Lefvander

Mjuk och omfamnande, likt trygg ”comfort food” när omvärlden skakar. Rätt ingredienser ger en både smak- och lekfull form på möbeln som är lika delikat att avnjuta ensam som i grupp. Mums!

ÅRETS INREDNINGSACCESSOAR: Rocky Baroque av Hanna Hansdotter för Kosta Boda

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets inredningsaccessoar Hanna Hansdotters Rocky baroque
Hanna Hansdotters ljusstake Rocky baroque för Kosta Boda är Årets inredningsaccessoar.

En pjäs som står stadigt på jorden, men ändå väcker fantasin. Lika delar rå som elegant, rebellisk som klassisk, av en formgivare som alltid utmanar sitt medium och får oss att se det på nya sätt.

Annons

ÅRETS DESTINATION: Blå hallen, Höganäs

ELLE Deco Design Awards 2024 Årets destination Blå hallen
Martin Enget och Xi Wallén driver Blå hallen i Höganäs, Årets destination.

I den omsorgsfullt uppdaterade industrilokalen i södra Sverige möts konst och design, mode och musik, hantverk och poesi – men framför allt människor. En plats som blivit ett självklart kreativt nav, inte bara i Sverige, utan i hela Skandinavien.

ELLE DECORATION & POLESTAR DESIGN TOWARDS ZERO AWARD: Emma Olbers

ELLE Deco Design Awards 2024 Emma Olbers Design Towards Zero Polestars pris
ELLE Deco Design Awards 2024 tillsammans med Polestar Design towards zero går till Emma Olbers för sin bänk för Vestre.Einar Aslaksen

Med kraftfull tydlighet sätter hon klimatet först i allt hon gör, oavsett om det gäller en bänk gjord av fossilfritt stål, offentliga inredningar eller en utställning som belyser olika materials klimatavtryck. Hennes estetiska och pedagogiska fingertoppskänsla visar vägen mot en hållbar framtid. En formgivare som designar med de planetära gränserna i åtanke.

ÅRETS HEDERSPRIS: LISA LARSON

ELLE Deco Design Awards 2024 Lisa Larson Årets hederspris
Lisa Larson mottagare av årets hederpris på ELLE Deco Design Awards.Emilia Ekman Larson

En konstnär i designkostym som fyllt både slott och koja med sina kärleksfulla figurer och på köpet bidragit till att definiera svenskt 1900-tal. Formgivaren från folkhemmet får fortfarande fansen att fälla tårar.

Foto: Johan Knobe, Beata Holmgren, Lennart Durehed, Emilia Ekman Larson, Ylva Sundgren, Erik Lefvander, Einar Aslaksen

Annons