Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongenSe ELLE Hemma hos

ELLE Deco Design Awards-vinnarna: Priset är otroligt värdefullt

31 jan, 2024 
AvKatarina Matsson
Ett kvalitetskvitto, status och ökad uppmärksamhet. Anrika priset ELLE Deco Design Awards har stor betydelse i designvärlden. Vi tog pulsen på några av förra årets vinnare.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så inreder du med färgtrenderna 2024Brand logo
Så inreder du med färgtrenderna 2024

Det har varit ett händelserikt år för Matilda Hunyadi, grundare av Sloydlab och vinnare av Årets möbel 2023 för stolen Bacatus. Stolen, som fångade juryn med sin unika kombination av allmoge och elegans, har blivit stapelbar och produktionen i Estland har effektiviserats.

Matilda Hunyadi Sloydlab

– Att vinna Årets Möbel var förstås jättestort! Både som en bekräftelse på mitt arbete som formgivare och egen producent, men också för att sprida mitt namn. Det märks när jag träffar folk i branschen nu att många fler har sett min stol och känner till mig. Det är så otroligt värdefullt, inte minst som indievarumärke som gör all marknadsföring själv på liten budget, säger hon.

Annons

Årets inredare Arranging things

Årets inredare Arranging things, som drivs av Lisa Milberg och Leo Forssell, blev glatt överraskade över priset.

Arranging thing, Lisa Milberg och Leo Forssell, blev årets inredare. Chia Jonsson är chef på Carl Larsson-gården , årets destination och Evelina Kroon, årets blickfång, ELLE Deco Design Awards 2023.

– Vi blev framför allt väldigt smickrade. Vi har en bild av att vi jobbar lite i ett eget hemligt hörn av världen så det var roligt att få ett slags kvitto på att det inte nödvändigtvis är så. Och så imponerar kvittot – alltså det inramade diplomet – på folk som hälsar på, precis som alla PhDs som hänger på väggarna hos terapeuterna i amerikanska tv-serier, säger de.

Annons

Carl Larsson-gården

Chia Jonsson, chef för Carl Larsson-gården som prisades för Årets destination, har haft en intensiv tid sedan prisutdelningen. ELLE-profilen Elsa Billgren har varit med och släppt boken Ett hem om gården och under vintern har många tv-tittare fängslats av SVT-dokumentären Karin och Carl Larsson.

Den berömda matsalen på Carl Larsson-gården Lilla Hyttnäs i Sundborn. Just nu aktuell i en serie på SVT play.

– Det var en fantastisk start på ett innehållsrikt år! Utmärkelsen betydde mycket för oss som jobbar på gården och vi kände oss stolta och glada över att många tycker om det vi gör. Det blev också ett kvitto på att arbetet med gårdens bevarande, utbildning av guider med föreläsningar och studieresor ger resultat med hög kvalitet för besökarna när de är hos oss, berättar hon.De har även haft fler besökare än tidigare år.

Annons
Chia Jonsson är chef på Carl Larsson-gården.ULF PALM

– Det är tur att så många bokar via webben innan de kommer så vi kan ta emot besökarna på ett bra sätt. Jag upplever att det är mycket stort intresse för Carl och Karin Larsson och deras hem och konstnärliga gärning vilket både släkten och vi tycker är roligt, det ser vi inte minst på den stora efterfrågan på våra böcker. Vi ser verkligen fram mot årets säsong och önskar alla varmt välkomna! säger Chia Jonsson.

Sven-Harrys konstmuseum

Även Sven-Harrys konstmuseum, vinnare av Årets hederspris, har sett fler besökare strömma till under året. Museets chef Dragana Kusoffsky Maksimovic lyfter fram prisets betydelse.

Annons
Dragana Kusoffsky Maksimovic, museichef och teamet på Sven-Harrys konstmuseum fick förra årets Hederspris på ELLE Deco Design Design Awards.

– Ett bevis på att vi lyckats nå ut med det viktigaste i vårt arbete, nämligen att vara en kreativ plats för konst i olika former där inkludering och demokratiska värderingar är ett självklart riktmärke. Det har betytt mycket, säger hon och fortsätter:

– Tack vare priset upptäckte många av era läsare vårt unika guldhus mitt i Stockholm. Många har imponerats av vårt museum, butiken och goda Bistro Guld. Nu har vi precis öppnat en av de mest spännande designutställningarna, Bruno + 35 Mathsson-pristagare som lyfter fram de främsta nordiska namnen inom design- och möbelformgivning, från Bruno Mathsson till Jonas Bohlin, Monica Förster, Claesson Koivisto Rune, Front design, Massproductions, Anna von Schewen och Mats Theselius för att nämna några.

Annons
Lyckliga vinnare!

I sommar väntar två utställningar med 1800-talskonstärerna Carl Fredrik Hill och Fanny Churberg och i höst en modeutställning.

Många av pristagarna är aktuella redan nästa vecka, när Stockholm Furniture Fair går av stapeln. Alla som besöker mässan i Älvsjö kommer att mötas av Arranging things.

– Vi har blivit tilldelade två ytor i entréhallen på mässan som vi får göra vad vi vill med. Så det blir pop-up-butik och en grupputställning på hemligt tema.

Annons

Många nya samarbeten

Under året har duon även blivit med större showroom på Hornsgatan 79 i Stockholm, ”lagom till att lågkonjunkturen kickade in ordentligt och världen fattade eld, så man känner att man lever kan man säga”.

Samarbeten med bland andra Nordiska Galleriet Archives, SVT och Simon Klenell har avlöst varandra och den 6–11 februari är det dags för den första soloutställningen i nya lokalen.

Några av 2023 års vinnare, Gnilmyd Kcab, Matilda Hunyadi och Mimmi Blomqvist.

– Det blir stora handtuftade verk av Camilla Iliefski, som är en otrolig begåvning och en av våra favoriter, säger hon.

Annons

Den som är på mässan ska inte heller missa Matilda Hunyadis monter (C05:20) där hon visar nästan hela sin katalog, inklusive nyheter. Under året har hon också varit med i ett matchningsprojekt, initierat av SPOK-Västra Götaland och Form&Folk, där hon tillsammans med glaskonstnären Bevan Taka på Glasets Hus i Limmared skapat vaskollektionen Piscis Couture, inspirerad av en spritflaska från 1700-talet, havsvarelser, Couture och en hint av 80-tal.

Mattias Dymling och Ann-Sofie Back på Gnilmyd Kcab vann förra Årets inredningsaccesoar.

– Mina vaser kommer också visas i Spokss monter samt i NK:s koncept Made in Sweden, säger hon.

Årets ELLE Deco Design Awards går av stapeln torsdag den 8 februari och utställningen med vinnarnas verk kan ses hos Polestar Stockholm på Norrlandsgatan 5, från den 9 februari till den 14 februari. Läs mer om elbilar från Polestar och besök Polestar i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå eller vid Landvetter flygplats. Här kan du läsa allt om förra årets vinnare.

Foto: Emma Grann, Hanna Sörqvist, Ulf Palm

Annons