Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Juryn om ELLE Deco Design Awards 2024: ”Punken inom inredning är här för att stanna!”

23 jan, 2024 
AvKatarina Matsson
På ELLE Deco Design Awards hyllas det bästa inom svensk inredning från året som gått. Vi tar pulsen på juryn inför årets designfest: ”Sammanfattas bäst med ordet punk!”.
Annons
Inredningstrender som spås bli stora under 2024Brand logo
Inredningstrender som spås bli stora under 2024

Torsdag den 8 februari går ELLE Deco Design Awards av stapeln, årets stora designfest som firar Sveriges främsta kreatörer inom inredning och design. Galan går av stapeln hos Polestar i Stockholm och priset delas ut i tio kategorier; Årets designer, Årets stjärnskott, Årets inredare, Årets blickfång, Årets inspiratör, Årets möbel, Årets inredningsaccessoar, Årets destination, Årets hederspris samt ELLE Decoration & Polestar Design Towards Zero Award.

Formgivare som testar nytt och tar ut svängarna

– Året sammanfattas bäst med ordet punk för mig! Formgivare som tar ut svängarna, testar nya material, vågar pröva annan estetik än normen. Det har kommit så mycket nytt som vänder upp och ner på branschen. Små spelare som tar plats, säger Cecilia von Mentzer, editionschef på ELLE Decoration och juryns ordförande.

EDDA 2024 juryn Dennis Valencia
Stylisten Dennis Valencia sitter i juryn för ELLE Deco Design Awards för andra året i rad.

I juryn märks också ELLE Decorations AD Julia zu Knyphausen och redaktör Katarina Matsson samt långvariga medarbetarna stylist Dennis Valencia och fotograf Fanny Rådvik.

Annons

– Inredningsvärlden 2023 speglar en bransch som försöker navigera genom sin samtid i en balansakt mellan tradition och förnyelse, säger hon.

– I centrum står hållbarhet och ett lekfullt, konstnärligt utforskande. Vi vill ha kul och högt i tak! Stilar blandas och färgpaletten är mångfacetterad. Denna kreativa mix av tradition och nyskapande sänder tydliga signaler om hopp, framtidstro och lekfullhet.

Vad har ni i juryn tittat efter?

EDDA 2024 juryn Katarina Matsson
ELLE Decorations redaktör Katarina Matsson, tillika författare och poddare. Ingår i juryn sedan många år.

– Samma saker som varje år: Att fånga tidsandan, visa prov på artistisk vision och gärna viss egensinnighet, säger Cecilia von Mentzer.

– Det är ett fång värdiga vinnare som alla har en inneboende genuinitet och ett eget uttryck. En sorts punk-anda kan skönjas, en oängslighet och en orädsla inför att gå sin egen väg, säger Dennis Valencia.

Annons

En ökad medvetenhet om klimat- och miljöpåverkan har betydelse för både formgivare, producenter och konsumenter. Det uppmärksammas inte minst genom priset Design Towards Zero Award i samarbete med Polestar.

– Polestar delar ut Design Towards Zero Award för att vi vill uppmuntra branschöverskridande klimatlösningar, samt för att hylla innovativ design som hittar sätt att reducera utsläpp, säger Fredrika Klarén som är hållbarhetschef på Polestar.

Finns det något tema som återkommer bland årets vinnare?

EDDA 2024 juryn Cecilia von Mentzer Julia zu Knyphausen
2023 års hederspris gick till Sven-Harrys konstmuseum. Cecilia von Mentzer, editionschef tillika juryns ordförande, Dragana Kusoffsky Maksimović, chef för Sven-Harrys, hennes man Björn Kusoffsky, formgivare och grundare av Stockhlm Design Lab och ELLE Decorations AD Julia zu Knyphausen, jurymedlem.

– Vi ser en självsäkerhet, en grundad trygghet i arbetet, men med en spännande udd och utan ängslighet. Punk helt enkelt! Priset fungerar inte bara som en plattform för att lyfta fram och ringa in de mest intressanta trenderna och idéerna. Det är också en markör och ett erkännande för yrkesverksamma i branschen och ett sätt lyfta unga talanger ur vår samtid, säger Fanny Rådvik.

<span data-lab-text_size="51" class="t51">EDDA 2024 juryn</span> Fanny Rådvik
Fotografen Fanny Rådvik, en av jurymedlemmqrna för EDDA.

Utställning med vinnarna hos Polestar i Stockholm

Utställningen med vinnarnas verk kan ses hos Polestar Stockholm på Norrlandsgatan 5, från den 9 februari till den 14 februari. Läs mer om elbilar från Polestar och besök Polestar i Malmö, Göteborg, Stockholm, Umeå eller vid Landvetter flygplats.

Självklart kan du följa prisutdelningen i ELLE Decorations digitala kanaler, där vinnarna avslöjas klockan 10.00 den 8 februari.

Fotografer Stellan Herner, Angelica Liljenroth, Hanna Sörqvist och Josefin Anjou

Annons