Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationInspiration för balkongen

7 inredningstrender – från designveckan i Milano

27 jul, 2023 
AvStefan Nilsson
inredningstrender 2023 2024 från milano design week
Vi skickade Stefan ”Trendstefan” Nilsson till Milano för att ta tempen på årets trender på världens viktigaste inredningsmässa. Högljutt, med hopp om livet och mycket färg och form. Här är hans rapport.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Snittblommorna att satsa på – enligt ditt stjärnteckenBrand logo
Snittblommorna att satsa på – enligt ditt stjärntecken

Trend 1: Alla pratar om textil

textilier i trendig inredning
Danska Gubi tog över en publik pool från 1930-talet och imponerade med fantastiska draperingar.

En av de tydligaste trenderna handlar fortsatt om att inreda med textilier. Gubi bjöd på stora tygdraperingar i sitt showroom, men även utställare som Arper hoppade över träväggar och använde i stället återbrukade textilier som rumsavdelare. Och det ska vara vävt. Moroso bjöd in en väverska att göra plädar och när Loewe gjorde om gamla stolar till nya designobjekt refererade modeföretaget till just traditionen med det vävda. Tänk hantverk, trasmattor på nytt sätt och textil i alla former.

Annons

TREND 2: Spana på gult

gul färgtrend
Under projektnamnet Butterfly effect visade flera danska företag som till exempel File under Pop och Muuto spännande design i gult.

Ännu en färg? Ja, gult är aldrig fult. Förra året gjorde franska producenter som La Manufacture sina installationer i rött. Nu gör man det i gult. Danskarna, som är så duktiga på färger, hade en helt egen lägenhet i olika gula nyanser, allt designat av Studio H+O. Nästan alla sorters nyanser av gult är med i trendbilden. Den som vill ha koll satsar på neonigt och starkt gult, medan den modige satsar på lejongult som hos Hermès.

Annons

TREND 3: Ute som inne

utemöbler som funkar både inne och ute
Eolias är en stol för både inom- och ­utomhusbruk, av Antonio Citterio för Kettal.

Uterummet blir viktigare och det är något vi sett över en längre tid. Vi inreder med ordentliga soffgrupper, mattor och armaturer. I princip gäller samma estetik utomhus som inomhus. Bland de producenter som gjorde det bäst i Milano syntes danska Gubi men också italienska Magis och svenska Bebó Objects. Vill också slå ett slag för Kettal som gör konferensrum som är tänkta för utomhus. Ny nivå på kontoret!

TREND 4: Fashion ftw

loewe stol milano
Årets mest omtalade utställning stod Loewe för med sina omgjorda stolar i upcyclade material.

Många modehus gjorde någon aktivitet under designveckan i Milano. Från jeansmärket G-star till lyxhuset Dior. Mest uppmärksamhet fick Hermès som gjorde en 1980-talsinspirerad, minimalistisk installation i lejongult och blått, och nämnda Loewe som arbetade med uppdaterade stolar. Dior gjorde ett uppmärksammat samarbete med Philippe Starck. På mode möter design-fronten fanns också nytt skirt porslin från Marni, rymdliknande hus från Louis Vuitton och modehusen Armani, Trussardi och Versace har alla numera etablerat sina hemma-kollektioner.

Annons

TREND 5: Nya neutraler

inredning med beige och neutrala färger
Varmt och minimalistiskt i utställningen av Kristina Dam i Milano.

Visst vill man fokusera mycket på färg i år, men det finns också en stor diskussion om en mjukare färgskala. Självklart är hantverk i fokus, det är inget som är nytt, men absolut en estetik som håller i sig. Kanske blir det lite coolare om vi ger det ett nytt namn som ”nya neutraler”? Färgskalan är dämpad, det är fokus på trä, linne och ting som håller över tid. Faye Toogood gjorde en inspirerande installation för Maison Matisse med unika, handmålade tapeter i vitt-i-vitt. Man kan absolut säga att den här trenden är lite mer ”arkitektonisk” än de andra. Arkitekter som David ­Chipperfield och John Pawson verkar i den här andan.

Annons

TREND 6: … och AI då?

glasbord i färg
Färgglatt bord i rosa och grönt av Filippo Carandini.

Det pratas mycket om AI och metaverse. Vi vet att det kommer att påverka arbets- och privatliv. Men hur påverkar det inredningen? Det syns framför allt som en spännande lek med färger, rosa, lila och grönt och lite mer ”konstiga” former. Galleriet Nilufar hade en utställning med opak glasmassa från Objects of Common Interest, men också spännande former from Filippo Carandini. Även italienska designduon Draga&Aurel visade meta-inspirerad design hos Rossana Orlandi. Visst finns det AI-designade möbler, men det är än så länge mer fokus på inspiration än faktiska lösningar.

Annons

TREND 7: Aprikos är kulören

aprikos färgtrend
Mutina är mästare på kakel och klinkers. I år bjöd man in Michael Anastassiades att göra nya kakel, i den mörka, aprikos färgton som gäller nu.

Modesajten WGSN har utsett ”apricot crush” till årets färg 2024. Det är en ganska speciell ton som är lite mörkare än puderrosa och samtidigt lite gulare än terrakotta. Nästan allt går att få i den här kulören. Mosaikföretaget Bisazza har självklart aprikos i sin nya kollektion för badrummet. Danska Kvadrat släpper nya mattor med aprikos. Matcha din aprikos med smaragdgrönt eller duvblått.

Annons