Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

10 inredningsnyheter du inte vill missa våren 2023

09 mar, 2023 
AvKatarina Matsson
inredningsnyheter våren 2023
ELLE Decoration har spanat in de senaste nyheterna inom inredning – här är de trender, prylar och profiler som vi älskar just nu!
Annons
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kökBrand logo
Se 4 stora kökstrender 2023 - så inreder vi våra kök

1. Snälla kompisar

Kollektionen Sirkka: taklampa, 32 000 kr, pall, 30 000 kr.

När Mimmi Blomqvists farmor Sirkka kom till Sverige som finskt krigsbarn klev hon av båten i Nybroviken.

Annons

– Hon var bara tio år och fick sitta i isolering. De behandlades som små råttor. Det var en brutal start i Stockholm, innan hon kom till en jättefin familj, berättar Mimmi.

Nu står farmoderns namn skrivet på anrika Svenskt Tenns fönster, som blickar ut över samma vik. Sirkka är nämligen namnet på Mimmi Blomqvists första samarbete med företaget.

– Det känns otroligt mäktigt, säger hon.

Mimmi träffade Thommy Bindefeld, senior advisor på Svenskt Tenn, första gången när hon gick ut Beckmans 2019. Redan då initierades samarbetet som – på grund av allmänt kända orsaker – lanserades först i januari. Hennes signaturstarka, runda former har översatts till en lampa, en pall och skålar i olika storlek, alla tillverkade i Sverige.

Berätta om inspirationen?

– Mycket kommer från min barndom. Där har jag hittat inspiration i Mumintrollen och deras runda magar. Fortfarande, när jag går in i en leksaksaffär, vill köpa hem gosedjuren, särskilt de som ser lite ledsna ut. Jag gillar snälla former. Om man blåser upp någonting så känns det plötsligt lite snällare.

Annons
Kollektionen Sirkka: skålar från 460 kr, Svenskt Tenn. ”De har nästan blivit som små varelser för mig. Den här pallen känns som en riktig kompis. När jag såg lampan första gången ville jag bara omfamna den, vilket är en asnice känsla”, säger designern Mimmi Blomqvist.

2. Lisa Bengtsson samarbetar med Ikea

Annons

Mönstermästaren och designern är aktuell med tapeter i eget namn och en ny kollektion i samarbete med Ikea.

Vad inspireras du mest av just nu?

– Av livet … Det pågår och jag hänger med! Mitt hus är en stor inspirationskälla, vad jag själv är sugen på i mitt eget hem. Min senaste tapetkollektion Rise and shine inspirerades av något av det finaste jag vet, nämligen snällhet. Något jag tror är viktigt i vår tid. Med det sagt är inte snäll samma sak som att vara mesig eller inte våga säga ifrån. Men att vara snäll är underskattat.

I lurarna när du arbetar?

– Oh, det är så olika. Jag gillar att lyssna på poddar, alla möjliga. På morgonen lyssnar jag på Morgonpasset, men har också snöat in på 90-talsballader … Det är nästan lite självplågeri att minnas högstadiets kärleksbekymmer.

Viktigaste detaljen hemma hos dig?

– Det skiftar … Just nu är det ett skåp – en väldigt stor detalj – som jag äntligen hittade på Blocket. Det gör både en samlares liv enklare men satte också pricken över i:et i vårt vardagsrum.

Annons

Något du alltid återkommer till?

– Svårt! Lejonkungen har varit stark för mig, men också modehusen Gucci och Dolce & Gabbana. Hur de blandar färger och mönster i prints.

Inredningstips för att överleva vinterns sista suck?

– MYSET! Don’t ever forget the mys ... Mycket textilier. Mönstermixa, det piggar upp den tröttaste. Möblera om. Tänd mycket ljus, sätt gröna kvistar lite här och var. Ha det ombonat och personligt, det kommer man långt med.

3. Nya gränser

Ett bord som ger rummet nya ramar, genom att med sin robusta figur så tydligt avgränsar en yta. Möt Massproductions nya Boundary table. Designchef Chris Martin gjorde bordet så stort som han vågade och hämtade inspiration i något av det fulaste han visste.

Annons

– Mellan 25–45 år utvecklade jag ett hat för soffbord i glas. Det beror nog på den fruktansvärda tiden på 60-talet, då du kunde ”designa” en möbel genom att lägga en glasskiva på alla möjliga objekt eller material och kalla det för soffbord. Det tog lite tid att komma över det, säger han.

Benen finns i bok eller ask och bordsskivan både som rund och fyrkantig. De två materialen kompletterar varandra, eller med Chris Martins lite mer poetiska ord: ”Glas föds ur eld och fryses i tiden och trä får näring av jordens värme och materialet lever vidare även i form av möbel.”

4. Som på räls

FDB Möblers nya hylla A91 Nordhavn bär på en lagom blandning av förfining och industri. Designern Tina Schmidt har inspirerats av järnvägspår och hyllornas synliga skåror är inte bara en fin detalj utan också en del av konstruktionen. Pris från 9 999 kr.

Annons

5. 3 x Diskret tapet

Klä väggarna med nedtonade tapeter som skapar suggestiv stämning.

1. Modeskaparen Lars Wallin har gjort ett samarbete med Rebel walls, som förför med trompe l’œil, Studio Wallin doors, 431 kr/kvm.

2. Mjukt och minimalistiskt, men ändå intrikat dekorerat med Woodland notes rye yellow, 995 kr/rulle, Littlephant.

3. Tricia Guilds vårkollektion hämtar inspiration från Japan och den rituella ikebana-ceremonin. Vi faller för den diskret graderade Shoshi som kommer i sex färgställningar, som vackra Chocolate. Tapeten är en panel där varje rulle ger 300x140 cm och kostar 2 950 kr/rulle.

Annons

6. Tidlöst tick-tack ...

Danska Hay återlanserar Wall clock, Jasper Morrisons ikoniska väggklocka från 2008. Det är företagets första samarbete med den namnkunnige brittiska designern, som gjort sig känd för sin rena, självklara och funktionella design (det svåraste av allt!). Klockan är ett typiskt exempel, och passar lika bra på köksväggen som på en tavelvägg. Pris 1 199 kr.

Annons

7. …och analogt i sovrummet

Vår jakt på balans får oss att vilja lämna mobilen utanför sovrummet, men hur ska vi då vakna i tid? Dags att plocka fram den klassiska väckarklockan. Svenska Båge & Söner lanserar exklusiva Everglow klädd i italiensk lammnappa och monterad för hand i Stockholm. Priset är därefter, 5 295 kr, och den som vill lyxa till det ordentligt lägger till en personlig gravering för 595 kr.

8. Drömmar om våren

Intresset för odling av både grönsaker, örter och – inte minst– snittblommor som är vackra både ute och inne har skjutit i höjden. Men för oss nybörjare kan det vara svårt att veta var man ska börja. Tur då att företaget New Botanic lanserar ett antal nya väl sammansatta frökollektioner som (nästan) gör jobbet åt oss. Här finns något för både romantikern och godisråttan, eller varför inte skapa en alldeles egen Drama queen bouquet (bilden). De här även odlingskollektioner för både trädgårdsland och fönsterbräda. Vi tackar och bockar! Priser från 390 kr.

Annons

9. Stämningsskapare

Visst är belysning både funktionellt och emotionellt? Det vill Ikea ta fasta på i en ny satsning, där kollektionen Varmblixt av holländska Sabine Marcelis är först ut. De mjukt skulpturala lamporna bär på lika delar experimentlusta och elegans, inte minst vägg/bordslampan i orange glas i Marcelis signaturform: den obrutna munken. Pris 699 kr.

10. En färgstark historia

Svenska duon bakom Nordic Knots hade ingen aning om att den amerikanska inredningsdesignern Giancarlo Valle redan köpt deras mattor när de träffades via gemensamma vänner. Mötet resulterade i trion All hands, Buds och Loops som fotograferats i Ol Anders Hälsingegård. Uppväxt i Latinamerika såg Giancarlo Valle en chans att knyta ihop barndomens färger med svensk allmoge.

Annons

Berätta om den kreativa processen bakom mattorna?

– Jag ville utforska svensk mattillverknings rika historia vad gäller mönster och färger, och hitta ett sätt att återuppfinna den. Jag lekte med många idéer och försökte fånga något lekfullt som också kunde fungera i en mer formell miljö. Jag ville skapa något mångsidigt.

Hur hamnade du i Alfta och vad tog du med dig därifrån?

– Jag hade nyligen sett bilder på dessa enkla hem i Sverige. De talade direkt till mig. Det fanns en självlärd kvalitet, i dekorationer, arkitektur, dörröppningar, fönster, golv, etcetera; en sorts otränad outsiderkänsla som även jag söker efter i mitt eget arbete. Samtidigt som hemmen hade ett främmande element i sig, kände jag mig tröstad av dem. Jag drogs till omedelbarheten i dem.

Vilken roll spelar mattor i en inredning, enligt dig?

– Mitt förhållande till mattor har förändrats genom åren. Min bakgrund är inom arkitekturen, där ansågs det vara ett brott att täcka ett vackert golv som du designat. Men i takt med att jag har börjat tänka på interiörer som inte kan separeras från arkitekturen, har jag börjat förstå hur viktigt det är att ha möjlighet att addera djup i ett utrymme. Med rätt matta kan du sätta ett rum i fokus, oavsett om det är genom textur, färg eller mönster.

Annons
Annons