Nio heta inredningsnyheter inför sommaren du bara inte får missa

31 maj, 2023 
AvKatarina Matsson
Sommaren är här och semestern närmar sig med stormsteg. Vi listar nio härliga inredningsnyheter, allt från bärbar picknickstol till lyxigt porslin och dukningsinspiration från Sofi Fahrman.
Annons
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslin
Elle deco guide: Tidlöst och klassiskt porslin


Vad händer på inrednings- och designfronten just nu? Det vet vi på ELLE Decoration allt om. Här är nio fantastiska inredningsnyheter.

1. Lotta Agaton öppnar ny studio

ELLE Decoration inredningsnyheter Lotta Agaton ny studio
Lotta Agatons nya studio i Stockholm.

Välkommen in i inredaren, designern och stylisten Lotta Agatons universum. Hennes inredningsstudio har nyligen slagit upp dörrarna till nytt kontor och galleri vid Karlaplan i Stockholm – och alla är välkomna.

Annons

– Det är framför allt en inspirationslokal för våra kunder. När vi gör en inredning så är det inte färdigt när köket och alla möbler är på plats, utan för oss handlar det om småsakerna. Konsten, de unika objekten. Det blir lättare att visa när kunderna kommer hit, säger Lotta Agaton.

Galleriet är också unik återförsäljare av möbelvarumärken som Pierre Augustin Rose och säljer konst på komission. Till hösten lanseras det nya varumärket LA Objects med mindre inredningsdetaljer. Även de möbler som Lotta Agaton Interiors tagit fram i olika projekt kommer att säljas på beställning.

– Det är härligt när kunderna kommer hit och blir inspirerade. De börjar prata om konst det första de gör, annars blir det lätt ”vi tar det sen”.

2. Sofi Fahrman släpper ny bok

ELLE Decoration inredningsnyheter Sofi Fahrman kokbok
ELLES mångåriga profil Sofi Fahrman är en fena på mat och dukning.

Mångsysslande ELLE-profilen Sofi Fahrman är aktuell med 50 favoritrecept och massor av dukningstips i boken Till bords (Bonnier Fakta).

Annons

Serverar på en spontan sommarmiddag?

– Om gästerna rullar in spontant så tar jag det som finns i kylskåpet, ber mannen grilla på det och så fokuserar jag på sallader till. I boken hittar man tre olika recept med burrata och det tycker jag är sommarens vinnande ingrediens.

Bästa bordsaccessoarerna?

– Små vaser med det som växer utanför dörren. Nu går vi in i en säsong där blomsterbutiken = naturen. Servettringar funkar lite som en väska till en outfit, den höjer helheten. Sen samlar jag på bambubestick, det ger en somrig inramning.

ELLE Decoration inredningsnyheter Sofi Fahrman släpper dukningsbok och kokbok
Boken Till bords har precis kommit ut på Bonnier Fakta.

Tre tips för en vacker dukning?

Annons

– Tänk på helheten. Fånga en färg som du älskar. Mixa material och former. Duka med allt från ärvt till nytt. Jag gillar det lekfulla uttrycket där gästen blir nyfiken och frågar var allt på bordet kommer ifrån.

Hur laddar du själv inför en middag?

– Jag laddar med att vara så förberedd jag kan. Ju mer som fixats innan desto mer tid har du för dina gäster. Sen brukar jag toppa med ett glas skumpa medan jag skriver bordsplacering och ett kort välkomna-till-bords-snack.

Bästa välkomstdrinken?

– Jag gillar att vända på ordningen. Så varför inte bjuda på klassiska efter-maten-drinkar som en negroni eller espresso martini? Båda recepten finns i boken. Eller så ställer du fram en bricka med champagne och en bricka med små tequila shots. Så får gästen välja vilken stämning den befinner sig i ...


3. Danmarks nästa klassiker

ELLE Decoration inredningsnyheter Rikke frost ny soffa Carl Hansen
Nya soffan Sideway av Rikke Frost för Carl Hansen & Søn.

Det traditionella hantverket har alltid varit viktigt för den danska designern Rikke Frost. I nya soffan Sideway sofa för Carl Hansen & Søn arbetar hon med klassiska material som vävt papperssnöre och trä, i en modern, stilren bönform. Soffan är en riktig kändis – den kom nämligen till under tv-programmet Danmarks nästa klassiker där Rikke och fyra andra danska formgivare på kort tid producerade sex möbler. Hennes soffa vann i sin kategori. Pris från 60 421 kr.

Annons
4. Lampa i keramik från Foscarini

ELLE Decoration inredningsnyheter Lampa keramik Foscarini
Poetiska lampan Fregio från Foscarini.

Vi har länge sett vackra blomsterarrangemang som hänger från taket. Nu tar Foscarini trenden till nästa nivå med lampan Fregio av italienska designern Andrea Anastasio. Lampan är gjord i keramik med ett blomstermönster i relief och visades på årets Milanomässa. Poetiskt! Pris vid förfrågan.

5. Marni släpper servis med Serax

ELLE Decoration inredningsnyheter Marni ny servi med Serax
Midnight flowers är Marnis första servis, gjort i samarbete med Serax.

Marni lanserade sin första servis Midnight flowers i samarbete med Serax, med hela 120 handillustrerade delar i porslin. ”Trots de uppenbara skillnaderna mellan att skapa en klädkollektion och en servis, finns det faktiskt många likheter. Båda lämnar utrymme för dialog, material, känsla och känslor, säger kreativa ledaren Francesco Risso. I butik i augusti/september.

Annons

6. Bär med stolen till stranden

ELLE Decoration inredningsnyheter The Straw studio picknickstol
Bär med dig din picknickstol till stranden och sitt både skönt och vackert. Från The Straw studio.

En picknickstol som är snygg att se på och lätt att bära med sig, vi säger ja, tack! The Straw studio har gjort en nättare och lättare version av sin picknickstol, den här har också inbyggda bärremmar. Smidigt. Nu längtar vi till stranden! En stol kostar 1 695 kr.

7. Nytt företag med möbler i gediget trä

ELLE Decoration inredningsnyheter Bodafors furniture
Ta i trä med unika möbler från Bodafors funiture.


Numrerade, signerade möbler som byggs i kortvariga, unika serier. Det är Bodafors Furnitures koncept. Under Stockholm Design Week deltog de i NK Inrednings utställning Made in Sweden och inledningsvis säljs möblerna exklusivt på varuhuset. Ibland är serierna byggda av kvistfri furu, ibland av återbrukat virke eller andra träslag. De är alltid obehandlade och åldras med ägaren.

Annons

”Våra möbler håller i en livstid. Det är möbler som ska användas och som blir vackrare med tiden. Trä förändras över åren, det blir mörkare i nyansen och får märken av slag och nötning”, berättar Anders Johansson och Ruben Albertsson, som driver företaget.8. Martin Bergström designar handknuten matta

ELLE Decoration inredningsnyheter Martin Bergström matta
Handknuten matta av konstnären och designern Martin Bergström.

Konst, funktion – eller både och? Den mångfacetterade konstnären och designern Martin Bergström hämtar ofta inspiration från naturen i sitt poetiska arbete. Så också i samarbetet med Äng Studios som resulterat i den suggestiva mattan Bion, både konkret och abstrakt i sitt uttryck. Den handknutna mattan är resultatet av en gemensam process som pågått sedan 2016.

Annons

– Mattan inspirerades av berg som eroderat under eoner och den ömtåliga lilla plats på jorden vi kallar hemma, berättar Martin Bergström.

Mattan knyts för hand i Nepal, innehåller bara naturliga material och är märkt med Good Weave, en frivilligorganisation som jobbar mot barnarbete. 12 760:-/kvm med hemleverans om du bor i Stockholm.


9. Smart pall av wellpapp

ELLE Decoration inredningsnyheter box av wellpapp
Pallen som du monterar själv! Yes, bok i wellpapp.

Yes, box är namnet på en smått genial pall/sidobord av Beckmanseleverna Alexander Morén och Edward Weinhofer i samarbete med 30-årsjubilerande Designtorget. Tack vare en finurlig konstruktion förvandlar de det klassiska packmaterialet wellpapp till en stabil form med både geometriska och organiska förtecken, som monteras av köparen. Hundra procent återvunnen – och 100 procent återvinningsbar. Yes, box, ja tack! Pris 449 kr.

Annons
Annons
Innehåller annonslänkar