Med kärlek till mat och dukning – hemma hos Lisa och Biagio

27 jul, 2023 
AvCecilia von Mentzer
Hemma hos Lisa och Biagio som driver Piccola Home
Italien möter Sverige på Lilla Essingen. Lisa och Biagio inreder med värme från Medelhavet och med textilier från farmor. I centrum står den sagolikt fina keramiken.
Annons
Kika in hemma hos Carla Sozzani
Kika in hemma hos Carla Sozzani

Essingeöarna är välkända landmärken i Stockholm, där de ligger i Mälaren och vältrafikerade Essingeleden skär över den stora och lilla ön. Öarna är populära kvarter, folk uppskattar det sjönära läget, blandningen av villakvarter och hyreshus.

– Jag ville absolut bo på Lilla Essingen. Det är något med lugnet och att vara omgiven av vatten som jag går i gång på. Och att det känns som att bo på en skärgårdsö, fast mitt i stan. Vi ser båtarna som tuffar förbi. På morgonen kan vi gå ner till bryggan och ta morgondopp, säger Lisa Wester.

Annons
inspirerande vardagsrum
Tavlan är målad av Lisas syster, Carin Wester. Gardiner i mönstret US Tree, Svenskt tenn. Matta och soffa från Mio. Soffbordet är importerat från Italien, glasskivan vilar på två olika stenar av marmor. Matta, Berg et Horn. Kuddarna kommer från Linum.

– Jag var inte bekant med Lilla Essingen tidigare. När Lisa och jag träffades bodde jag på Östermalm, men där kände man inte av årstidernas gång som man gör här, säger Biagio som är uppvuxen i Praia a Mare i södra Italien.

Lisa från Uppsala och italienaren Biagio De Francesco möttes genom en gemensam vän för fyra år sedan. Redan samma kväll påbörjades en sms-tråd som pågår än.

Musiken, maten, mode, design och resor är ämnen som förenar Lisa och Biagio. Lisa har en bakgrund inom PR, men numera arbetar hon heltid med parets företag Piccola home. Biagio är hovmästare på Villa Godthem på Djurgården.

Annons

– Vår första resa gick till Barcelona, det var ett väldigt bra sätt att lära känna varandra på. Och eftersom mat är ett stort intresse kan man knappast åka till en bättre stad, säger Lisa.

dukning med italienskt porslin från piccola home
Fat, mugg och tekanna ur kollektionen Limone Bianco från Piccola home.

Inredningen växte fram i första gemensamma hemmet

Deras första gemensamma hem är en trea på 60 kvadratmeter som de flyttade in i för två år sedan. Den består av kök, vardagsrum med utgång till den väl utnyttjade balkongen, parets sovrum, walk in closet och ett kombinerat gäst- och arbetsrum. När de flyttade in tog de med sig alla möbler de hade och utgick från dem.

Annons

– Men det blev inte bra, vi hade för många mörka möbler i denna ljusa lägenhet. Så sakteliga har vi bytt ut, men sparade vitrinskåpet och sängen, men jag byggde en ny sängram, säger Biagio.

vitrinskåp med porslin
I vitrinskåpet från Ikea trängs den italienska keramiken som paret importerar och säljer bland annat på Artilleriet och Åhléns. Fåtöljen Karin från Dux är ett arvegods.

Allt har de valt tillsammans till denna mjukt inredda lägenhet, med mycket textil, färgklickar och designlampor. Här syns både Ateljé Lyktans Bumling, Verner Pantons Flowerpot och taklampa från Svenskt Tenn. Gardinerna har Lisa och Biagio ärvt från Lisas farmor, också de från Svenskt Tenn och formgivna av Josef Frank.

Annons

– Vi är bägge jätteintresserade av inredning och vi har gemensamt skapat vårt hem. Vi trivs så otroligt bra här. För ett tag sedan bokade vi in oss på ett femstjärnigt hotell i Stockholm. Men när vi varit där en stund tittade vi på varandra och sa med en mun ”vi åker hem, vi har det bättre där”. Så det slutade med att vi sov hemma och åkte tillbaka på morgonen och njöt av hotellfrukosten, säger Lisa med ett skratt.

Driver keramikföretaget Piccola Home

Biagio jobbar många kvällar, Lisa kontorstid oftast. Men de är noga med att boka in resor och roligheter för att göra saker tillsammans. Och som nämnts, de har startat och driver keramikföretaget Piccola Home ihop.

Annons

– Alla regioner i Italien har sin stil på keramiken, färger och mönsterbilder. När vi var i Neapel på semester, denna trånga stad full med folk och intryck, drog vi snabbt vidare till Sorrento som ligger på andra sidan i Neapelbukten. Där föddes tanken på att ta den italienska keramiken till Sverige, säger Biagio.

italiensk keramik från piccola home
Blåvit och fräsch dukning. Duk från Indiska. Keramik från parets företag.
hemma hos lisa och biagio
Färska örter och välfyllt skafferi. Det är framför allt Biagio som lagar maten. ”Och som han lagar, jag blir så bortskämd”, säger Lisa.
Annons

– Vi började med att besöka fabriker, bland annat i Amalfi, för att höra oss för hur det fungerar med order on demand. Vi kunde inte sitta med stora lager i Sverige, vi ville beställa allt eftersom ordrarna kom in, säger Lisa.

Fabriksbesöken föll väl ut och ungefär samtidigt som pandemin drog in över världen startade Lisa och Biagio sitt företag.

– Vår usp är ”we bring Italy to you” och faktum är att vi är de första som lyckades lansera den här typen av italiensk keramik i Sverige. Vi finns bland annat på NK, Åhléns och Artilleriet samt olika restauranger i Stockholmsområdet, säger Biagio.

Lisa, som alltid har älskat dukning, tar alla bilder på keramiken antingen i samband med middagar hemma eller passar på att skapa innehåll under hennes och Biagios Italienresor.

– Piccola Home är arbete, men det är också ett stort gemensamt intresse. Det ger glädje och har potential att växa, säger Lisa.

Lisa och Biagio som driver Piccola Home
Dukat för lunch på italienska hemma hos Lisa Wester och Biagio De Francesco. Keramik från Piccola Home.

Lisa & Biagio

Bor: Trerummare på Lilla Essingen.

Gör: Lisa är kreativ chef på parets företag Piccola home. Biagio är medgrundare och hovmästare.

Instagram: @piccola_home

Annons

Fotograf: Fanny Rådvik, Stylist: Dennis Valencia

Annons
Innehåller annonslänkar