Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspirationPåskdekorationerPåskpyssel och DIY

Titta in i ljusa Köpenhamnshemmet – inrett till enkel perfektion

01 nov, 2022 
AvHelena Skoog
Helle Hestehaves hem
För den som jobbar med mönster och färg betyder en ljus och enkel inredning vila. Baum und Pferdgartens grundare Helle Hestehave finner ro och lugn i hemmet i Köpenhamn.
Annons
"The Danish Home" – stylat av Pella HedebyBrand logo
"The Danish Home" – stylat av Pella Hedeby

Hon kallar det en by mitt i staden, mysiga området Østerbro i centrala Köpenhamn, där Baum und Pferdgartens grundare och creative director Helle Hestehave bor med maken Lars Oxfeldt Mortensen, filmregissör, journalist, möbelsnickare och designer, och hunden Terry Madsen.

– Det är enormt socialt med jättemycket samvaro med grannarna. Alla hus har små trädgårdar på framsidan mot vägen, som barnen springer in och ut ur, säger hon.

Helle Hestehave
Helle Hestehave bor i Østerbro i Köpenhamn med maken Lars Oxfeldt Mortensen och hunden Terry Madsen.

Helle Hestehave och Rikke Baumgarten (ja, de gjorde en ordlek med sina efternamn när de hittade på namnet till sitt varumärke) grundade Baum und Pferdgarten för 23 år sedan och är båda creative directors. Helle kallar Rikke för sin ”andra make”, som hon inte kan föreställa sig livet utan. Men medan Baum und Pferdgarten ofta designar plagg med print och modiga färgkombinationer, vill Helle Hestehave att hennes hem ska utstråla något helt annat.

Annons

Titta in i över 100 år gamla huset

Vardagsrum
Det välvda taket ger rummet en katedralliknande känsla. Soffan är designad av Niels Gammelgaard. Fåtölj av Hans J. Wegner. Soffbord av Helles make Lars Oxfeldt Mortensen. Vasen på soffbordet är från Kähler. Lampan är från Luceplan och mattan från Kusiner. På väggen hänger ett porträtt av Rikke Baumgarten och Helle Hestehave, av fotografen Jette Jørs och målningen Spare parts for the universe av Nicolai Østergaard, samt ett foto av Lars Oxfeldt Mortensen. Det stora hästkonstverket på den vänstra väggen är av Troels Wörsel.
Hall
Den vita, väggmonterade byrån är designad av Lars Oxfeldt Mortensen. Gipsvaserna är gjorda av Helles och Lars dotter Esther. Spegeln är designad av den holländska designern Sabine Marcelis, från Etage Projects. Skateboardpjäsen på väggen är av Eddie Martinez. Pallen till höger kommer från Marni.

– Jag går för det enkla. Det ska vara ljust och lätt. Jag är inte så mycket för färgade väggar eller att ha för många saker framme. Jag älskar färger och print, men på jobbet är jag alltid omgiven av färgintryck och mönster, så jag älskar att komma hem till en plats där de små detaljerna eller konsten är det som ger färg.

Annons

Huset, som är över hundra år gammalt, är byggt i tre våningar plus källare och i stället för många smårum har paret valt att ha fyra stora. Det är väl planerat för att ljuset utifrån ska komma in från olika vinklar hela dagen och kvällen.

Byråer
Byråerna är designade av Helles man Lars Oxfeldt Mortensen. Den klarblå lampan är Gino Sarfattis modell 548 och kommer från Asteps. Kannan är av Karl Monies, från Etage Projects. Karmstol av Eames för Vitra. Kudde, Helle Høgsbro Krag. Målning, Grækeren av Sven Dalsgaard. Den gula reliefen är av Kristine Engelbrecht.

Hon berättar att sovrummet är ett bra exempel på hennes enkla inredningsstil.

– Där är få saker och hjärnan blir inte störd av för många mönster och stilar. Det ska vara skarpt och enkelt. Det är en lång process när jag köper något. Det ska verkligen vara genomtänkt. Jag är inte en impulsshoppare när det gäller inredning. Men när jag känner att jag vill ha något går jag all in på det.

Annons
Matplats
Starkt färgade detaljer ger liv åt det ljusa köket.

Inspiration hittar hon överallt.

– Jag är storförbrukare av magasin. Jag följer också samtliga arkitekter och inredningsdesigner på sociala medier. Jag älskar att vara på den italienska mässan Salone del mobile och på Köpenhamns 3 days of design. Min väninna Josephine Akvama Hoffmeyer, från File Under Pop, inspirerar mig varje dag! Hon är fantastisk på färgsammansättningar.

Kvik-kök
Helles blekgråa Kvik-kök med lavastenskakel från File Under Pop. Den lila vasen är från Tableau. Stålkokaren är från Le Creuset och stålkannan är den ikoniska Koppel från George Jensen designad av Henning Koppel.

Konst är viktigt för Helle Hestehave och det första stora verk hon köpte är den svartvita tavlan som hänger bredvid soffan i vardagsrummet.

Annons

– Det är målat av amerikanska konstnären Johnny Abrahams. Jag visste inte vem han var, men jag såg det på Chart Art i Köpenhamn 2019 och visste bara att jag skulle äga den. Tavlan betyder mycket för mig.

Grafisk målning
Den stora grafiska målningen är av Johnny Abrahams. Soffan är från Gubi designad av Greta M. Grossman. VV Cinquanta golvlampa av Vittoriano Vigano för Astep. Achille Castiglionis bordslampa i modellen Snoopy är köpt på The Apartment. Pallen Too hard to be true av Kueng Caputo är köpt på Etage Projects. Den vita reliefen som lutar mot väggen är verket Dinner for one av dottern Esther Oxfeldt Mortensen.
Soffbord
Konstnären Nicholas Shureys pall Sculpture används som ett litet soffbord i vardagsrummet. Bredvid pallen har hon en PK80 dagbädd av Poul Kjærholm. De grå kuddarna kommer från Merci i Paris. Golvlampan är ett vintagefynd.
Annons

Helle uppskattar svala färger, därför syns många grå, blå och violetta toner i parets hem. Som i köket där väggen ovanför spis och köksskåp är täckt av ett gråblått lavastenskakel från File Under Pop. Och i hennes favoritrum, sovrummet, där lavendeltonerna från tavlan av Landon Metz speglas av linnesängkläderna från Tekla.

Aron Barath
Den stora målningen lutad mot väggen är av Aron Barath och går väl ihop med färgschemat i huset. Brickbordet Kanso är designat av Laura Bilde och kommer från Please Wait to be Seated. Bredvid står en PK33-pall av Poul Kjærholm. På bordet står en Tolomeo-lampa från Artemide. Det svarta konstverket är av Stan Van Steendam från Björn & Gundorph Gallery.
Sovrum
Helles favoritrum, parets sovrum, är målat i lila nyanser. Helles man, Lars Oxfeldt Mortensen, har designat och tillverkat sängen. Den är klädd i linnetextil från Tekla. Den stora målningen över sängen är av Landon Metz.
Annons

Själv älskar hon lugnet i hemmet, i jämförelse med sin kreativa arbetsplats, där hon tillbringat så mycket av sin tid de senaste två decennierna.

– Jag känner ro när jag kommer hem. På min arbetsplats är allt rörigt. Det är material överallt och när jag kommer hem tycker jag om den kontrasten.

Fotograf: Christoffer Regild

Annons