Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Res i Bloomsburygruppens fotspår – här är 6 fantastiska tips

22 jun, 2023 
AvEllinor Thunberg
Bloomsburygruppen
Virginia och Leonard Woolf, Vanessa Bell, Duncan Grant och Vita Sackville-West var alla del av den inflytelserika Bloomsbury-gruppen vid 1900-talets början. Nu kan du resa till lantställena, slotten och trädgårdarna där de skrev, målade och levde sina liv.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Decodrömmar: Festdukning med mycket av alltBrand logo
Decodrömmar: Festdukning med mycket av allt

Bloomsburygruppen, som hade sin bas i Londonstadsdelen Bloomsbury, var en grupp brittiska intellektuella som från ca 1905 fram till tiden för andra världskriget bildade en informell krets med tydligt inflytande på kulturlivet. Till Bloomsburygruppen hörde bland andra Virginia Woolf och hennes make Leonard, E.M. Forster, Vanessa och Clive Bell, Duncan Grant, Dora Carrington och Lytton Strachey. De kom att påverka stora delar av kulturlivet och gör så än i dag.

Följ med på en resa i deras fotspår. Här är sju nedslag som du inte får missa.

Dåtidens influerare: Bloomsbury-gruppen

Bloomsburygruppen Charleston
Charleston farmhouse i brittiska Lewes präglas av konst signerad de tidigare ägarna Vanessa Bell och Duncan Grant.

Den inflytelserika cirkeln av konstnärer, författare och intellektuella formades i London med systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf i spetsen. De diskuterade livet, konsten och politiken – och utmanade gärna de rådande normerna i det brittiska samhället. Men trots att gruppen formades i Bloomsbury var det landsbygden som deras hjärtan klappade extra för och här finns deras hem bevarade för framtiden.

Konstnärshem: Charleston

Bloomsburygruppen Charleston hemmet öppen spis
Utsmyckad, öppen spis på Charleston i Lewes.

Så snart konstnärerna Vanessa Bell och Duncan Grant flyttat in 1916 målade de så gott som varenda yta i sitt hem. Hon var känd för sitt abstrakta måleri men har även skapat textilier, mattor och broderier. Vanessas man Clive Bell bodde mestadels i London, men besökte gärna det normbrytande hushållet. I huset bodde nämligen, förutom Vanessa och Clives två gemensamma barn, även Duncans älskare David Garnett och senare fick Vanessa en dotter med Duncan. Trädgården är designad som en levande tavla, fylld med skulpturer och i design av vännen och konstkritikern Roger Fry. Han ritade rektangulära gräsmattor, grusgångar och blomsterbäddar som Bell och Grant fyllde med blommorna de älskade att måla. I dag lever kreativiteten vidare med utställningar och evenemang inom allt från poesi till kurser i konstvetenskap och floristik – med mera. Huset kan besökas separat och i samband med besök i galleriet och det finns butik såväl som restaurang och kafé. Biljetter förbokas. Se mer: Charleston, Firle, Lewes, East Sussex, BN8 6LL. Charleston.org.uk.

Litterär oas: Monk’s House

Bloomsburygruppen Virginia Woolf skrivbord.
Ett eget rum. Virginia Woolfs skrivbord med utsikt över trädgården vid Monk's house.
Bloomsburygruppen Virginia Woolf skrivarlya
Virginia Woolfs skrivarstuga vid Monk’s house.

Virginia och Leonard Woolf köpte huset i byn Rodmell, mellan Brighton och Eastbourne, 1919 för att ha en plats att skriva på i natursköna omgivningar. Huset har anor från 1600-talet och inreddes så klart med målningar av systern Vanessa Bell och systerdottern Angelica Grant. Här skrev Virginia alla sina verk och i skrivarlyan, som du kan besöka, skapade hon sitt alldeles egna rum. Promenaderna genom det som i dag är South Downs nationalpark till systern på Charleston var viktiga för hennes skrivande. Leonard Woolf anlade en praktfull engelsk trädgård och när gäster kom på besök under varma sommardagar spelade de schack på gräsmattan, drack te och debatterade under långa eftermiddagar. Allt är bevarat och här finns möjlighet att besöka både hus och trädgård. Biljett och tid måste förbokas.

Annons

Besök: Rodmell, Lewes, East Sussex, BN7 3HF. Nationaltrust.org.uk/visit/sussex/monks-house.

Trädgårdsparadis: Sissinghurst castle garden

Bloomsburygruppen Sissinghurst trädgård
Sissinghurst rosenträdgård i juni.

Ett praktexempel på en engelsk trädgård, med trädgårdsrum i unik design med varierande växtlighet. Författaren Vita Sackville-West och hennes man journalisten och politikern Harald Nicholson skapade sitt eget trädgårdsparadis här i Kent. De fick ofta besök av Virginia Woolf som baserade karaktären Orlando på Vita. De två var vänner och hade en romans. Nytt för i år är att besökare kan gå de 78 stegen upp till Vitas restaurerade tornrum. Här finns även bland annat ett bibliotek, en butik med secondhand-böcker och en blomsterbutik med egenodlade plantor.

Besök: Biddenden Road, nära Cranbrook, Kent, TN17 2AB.

Downton Abbey-vibbar: Knole

Bloomsburygruppen Knole slott
Slottskänsla på Knole.

Hjortpark och vidsträckta ägor utlovas i Vita Sackville-Wests barndomshem i Kent och ett par dagar om året slår portarna upp till Lord Sackvilles hemliga trädgård. I grunden ett medeltida biskopspalats, men även kungligheter har bott här och från 1603 och framåt var det den anrika familjen Sackvilles hem. De har fortfarande lägenheter på ägorna, men sedan 1940-talet kan allmänheten besöka platsen. Imponerande konstsamlingar med bland andra Gainsborough och Van Dyck såväl som väggbonader och möbler från 1600-talet. Picknick tillåts på vissa håll i parken och det finns även restaurang och butik.

Annons

Besök: Sevenoaks, Kent, TN15 0RP. Nationaltrust.org.uk/visit/kent/knole.

Konst och strandliv: St. Ives

Bloomsburygruppen strandliv St Ives
Livet vid havet i St Ives.

Den som reser i Bloomsbury-gruppens fotspår kommer kanske främst att röra sig i södra England, i Essex och Kent, men kan gärna unna sig en avstickare västerut till Cornwall och den havsnära staden St. Ives. Här semestrade systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf som unga. Njut av landskapet, stränderna och vyerna, som systrarna, eller besök museer som Tate St. Ives och Barbara Hepworth Museum & Sculpture garden.

St Ives, Cornwall. Visitcornwall.com/places/st-ives.

Foto: ATG Heritage, The Charleston Trust/Lee Robbins, James Dobson, Andrew Butler, Jo Hatcher, Visit Cornwall/Chester Robinson

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons