Populärt: Hemma hosInredningsnyheterELLE Deco Design AwardsKöksinspiration

Margherita Maccapani Missoni gör Svenskt Tenns sommarutställning – se bilderna här

31 maj, 2023 
Svenskt Tenns sommarutställning med Margherita Maccapani Missoni 2023
Svenskt Tenns sommarutställning har slagit upp dörrarna och den här gången har utställningen kurerats av Margherita Maccapani Missoni tillsammans med Svenskt Tenns Karin Södergren. Vi har pratat Margherita om picknick-inspirationen bakom, inredningsnyheterna och relationen till Svenskt Tenn.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Kika in hemma hos: Carice van HoutenBrand logo
Kika in hemma hos: Carice van Houten

Ett säkert sommartecken. Nu har Svenskt Tenns fönster och lokaler fyllts av färg och prästkragar, eftersom sommarutställningen öppnat i butiken på Strandvägen 5 i Stockholm. Bakom årets upplaga, som går under namnet Greetings from Margherita, står Margherita Maccapani Missoni tillsammans med Svenskt Tenns Head Curator, Karin Södergren.

– Jag ville jobba med utställningen i form av en stor picknick. Jag älskar en bra picknick och att umgås med vänner och familj ute i det fria, säger Margherita Maccapani Missoni och fortsätter:

Annons

– Min mamma hjälpte mig att skapa en underbar picknick till mitt bröllop, där vi jobbade med låga bord dukade på unika sätt och ett hav av kuddar och plädar i gräset. Det minnet fungerade som utgångspunkt för Greetings from Margherita.

Italien och Svenskt Tenn i sommarutställningen 2023
Italien möter Svenskt Tenn i sommarutställningen 2023, här i de inspirerande kampanjbilderna.
dukningsinspiration från svenskt tenn
Margeriter och citroner är återkommande bland sommarens nyheter, där det dukade bordet är i fokus.
Annons
Margeriter i vas hos Svenskt Tenn
Margeriter fyller fönstret på Svenskt Tenn i sommar och syns även i sommarens kampanjbilderna.

Margherita är barnbarn till Ottavio och Rosita Missoni som grundade det berömda modehuset som bär familjens släktnamn år 1953. Färg och form har hon således i sig sedan barnsben.

Var fick du inspirationen till projektet från?

– Det har varit viktigt för mig att skapa min egen version av Svenskt Tenns värld och placera Josef Franks design i ett lekfullt och eklektiskt sammanhang, precis som jag gör i mitt eget hem. Jag bestämde mig tidigt för att jag ville inkludera några av de konsthantverkare och producenter som jag tidigare har arbetat med för mitt eget hem, och på så vis förena modern, huvudsakligen italiensk, design med hantverksarvet från Svenskt Tenn.

Annons

Sommarens utställning på Svenskt Tenn

Margherita Maccapani Missoni har själv varit kund hos Svenskt Tenn i flera år och har både möbler och mönster av Josef Frank i sitt hus i Varese, strax utanför Milano, mellan Comosjön och Lago Maggiore.

– Jag är också en beundrare av Estrid Ericson och beundrar hur hon byggde Svenskt Tenn på sitt eget sätt, genom att tänka utanför ramarna och med en internationell utblick från början, säger Margherita.

inredningsinspiration från svenskt tenn 2023
Margherita Maccapani Missoni har formgivit tre hjärtformade kuddar för Svenskt Tenn.
hjärtformade kuddar från svenskt tenn
Josef Franks mönster med italiensk touch av Margherita.
Annons
bricka utomhus på picknick
Brickan har inspirerats av tanken om en gammaldags italiensk souvenir.

Sommarutställningen på Svenskt Tenn innehåller, förutom klassiker från Svenskt Tenn, även ett litet urval av specialutgåvor designade av Margherita. Hon har tagit fram en hjärtformad kudde med mönstren Mirakel, Barranquilla och Dixieland av Josef Frank, samt två mindre brickor som inspirerats av vykort hon brukar skicka. Margherita Maccapani Missoni har också formgivit en tallrik och assiett, som inspirerats av margeriter. Utöver Svenskt Tenn-produkterna finns dessutom produkter från italienska konsthantverkare till salu, som en del av utställningen.

Annons

– Brickan är det typiska "minnet" som folk tar med sig hem från Svenskt Tenn, så jag bestämde mig för att betona det och återskapa en gammaldags italiensk souvenir, säger Margherita.

margherita maccapani missonis tallrik för svenskt tenn
Margherita Maccapani Missoni har formgivit både tallrik och assiett, inspirerade av gulvita margeriter.
Margherita Maccapani Missoni brickor för svenskt tenn
Bland inredningsnyheterna finns även små brickor, som inspirerats av vykort.
Annons
mixa mönster som svenskt tenn i sommar
Mönstermix som låter det svenska och italienska mötas i inredningen.

Har du en favorit i utställningen?

– Förutom de hjärtformade kuddarna, så älskar jag även glasen Emme av LagunaB.

Hur ser din relation ut till Stockholm och Sverige?

– Jag besökte Stockholm första gången när samarbetet med Svenskt Tenn började, och jag är väldigt tacksam för att ha fått chansen att upptäcka staden! Jag älskar staden, maten, museerna och tivolit Gröna Lund!

Utställningen Greetings from Margherita pågår från den första juni till den 27 augusti och produkterna som Margherita Maccapani Missoni formgivit för Svenskt Tenn går att köpa både i butiken och online.

Annons

Tjuvkika på utställningen i Svenskt Tenns butik i Stockholm:

svenskt tenns sommarutsälttning med parasoll och picknickinspiration
dukat bord på svenskt tenn 2023
italien möter svenskt tenn i en dukning av margharita maccapani missoni
Annons

Foto: Pia Ulin/Svenskt Tenn

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons